1. Mafia II: Hyperdepiep

Mafia II: Hyperdepiep

Eens in de zoveel tijd (pin me niet vast op de frequentie), komt er een game uit die vooraf enorm wordt gehyped. Bijna even zo vaak is een dergelijke game dan na de release ook direct de grootste tegenvaller van het jaar. Of de game dan echt slecht is, is meestal de vraag, maar hoge bomen vangen nu eenmaal veel meer wind, dan de kleintjes daaronder.

Een andere vraag is in mijn ogen ook, wie er nu eigenlijk voor de hype zorgt. Zijn dat de uitgekookte marketingmannen en -vrouwen die proberen hun handel te verkopen met gelikte mediacampagnes en zogenaamd gelekte informatie? Of zijn wij het gewoon zelf? Voor Wij moet je dan vooral Gamers lezen.

Momenteel hebben we weer eens te maken met het fenomeen. Onder de naam Mafia II brengt 2K Games ons eind deze week weer terug naar de tijd van het openlijke en brute geweld in de burgelijke straten van Empire Bay van de jaren '50. Met in het achterhoofd de meer dan fantastische voorloper uit 2002, Mafia: The City of Lost Heaven, maken we ons allemaal klaar voor eenzelfde ervaring als 8 jaar geleden.

Is dat terecht vraag ik me af? Is Mafia in onze herinnering niet veel mooier geworden dan het toen eigenlijk was? Wordt onze blik niet vertroebeld door het romatiserende vermogen van onze hersenen van dingen van lang geleden? Ik weet het niet, maar betrap me er zelf wel op, dat ik in de vorige alinea de woorden "meer dan fantastisch" heb gebruikt in combinatie met de game.

We zitten nu in de fase dat de discussie rond Mafia II in volle hevigheid losbarst. Was het eerst na het spelen van de demo, dat de meningen al lichtelijk uiteen begonnen te lopen. Nu na het verschijnen van de verschillende reviews is dat alleen nog maar erger geworden. De cijfers variëren van een wel zeer lage 4 van Eurogamer tot een misschien wel overdreven 9 op de site hier. Maar wat is de waarheid?

Zijn wij inderdaad de indianen die zich laten verblinden door glimmende kralen en spiegeltjes zoals je zou kunnen opmaken uit de review van Eurogamer? Of moeten we ons onder het genot van Chuck Berry al cruisend in onze slagschepen op wielen onderdompelen in het geweld van Empire Bay?

Op deze vraag zal straks na 27 augustus een antwoord komen, wanneer wij deze titel zelf in huis krijgen en er mee aan de slag kunnen. Het zal denk ik met alle heisa die er nu is over de game, moeilijk worden om onbevooroordeeld als Vito Scaletta de wereld van Empire Bay in te stappen. Maar mijn advies is om dat toch te proberen en je dan pas een oordeel te vormen. Deze game (maar eigenlijk elke andere titel ook) verdient zeker een eerlijk en objectief oordeel,

En valt het straks echt tegen, dan moeten we niet alleen de marketingafdeling van 2K de schuld gaan geven, maar ook onszelf. Want wij zijn met zijn allen toch maar al te graag en gretig meegegaan in de hype die Mafia II heet.

Dit artikel delen

Over de auteur