1. Die Rap van Tegenwoordig

Die Rap van Tegenwoordig

Ik heb totaal geen voorkeur als het om muziekgenres gaat. Ik kan volledig uit m'n dak gaan met een lekker soul-liedje om later een gat in de lucht te springen bij het horen van een luide hardstyle-track. Metal vind ik geweldig, pop evengoed. Michael Jackson is een held, net zoals Mika dat is. Van Metallica tot 50 cent, van Ilse DeLange tot Headhunterz. Nu je weet dat ik dus geen rap-fanboy ben, ga ik verder met mijn eerste weblog ooit. Het onderwerp? Rap en hiphop.

Sinds de eerste klas luister ik steeds meer rap en hiphop. Tijdens mijn avonturen langs de artiesten en albums is mij van alles opgevallen en ben ik allerlei meningen tegengekomen. Een hoop dingen zijn erg vaag en daarover wil ik graag mijn hart luchtten. Ik start dan maar met moderne rap. Hiermee bedoel ik rap en hiphop liedjes van 2000 tot nu. De onderwerpen zijn bijna altijd hetzelfde; vrouwen (of liever gezegd, bepaalde onderdelen van vrouwen), geld en "ik ben zó goed". Neem 50 cent. Ik heb drie albums van hem en hij heeft een lekkere stijl en gebruikt ook goede beats, alleen z'n teksten verneuken gewoon al zijn liedjes. Ik bedoel, waarom? Niemand zit hier toch op te wachten? Het enige wat hem lijkt te interesseren is hemzelf. Het doel van al zijn liedjes bestaat enkel uit het duidelijk maken voor mensen dat hij de beste, de sterkste, de rijkste, de knapste en de coolste rapper is. Ook laat hij in z'n teksten meer dan eens duidelijk doorschemeren dat al z'n fans hem geen kaas, geen bal en geen flikker boeien. Nu, kan iemand me vertellen wat hier precies zo "cool" aan is? Als muziekster hoor je toch niet je eigen fans te gaan zitten uitlullen? Begrijp me niet verkeerd, ik houd van rap, maar de teksten van tegenwoordig gaan nauwelijks nog ergens over. Ik krijg het idee dat rapteksten van vroeger een stuk beter waren en tenminste over een degelijk onderwerp gingen. De enige rapper die hier en daar nog wat liedjes heeft met degelijke teksten moet naar mijn mening Eminem zijn. "Lose Yourself", "Like Toy Soldiers" en "Sing for the Moment" zijn voorbeelden van naar mijn smaak degelijke rapteksten. Dit "imago" van rapper met degelijke teksten verneukt hij overigens gelijk weer met zijn raps over zijn moeilijke leven (ook al is hij dan multimiljonair met tientallen platinum albums, oh wat heeft 'ie het moeilijk), en natuurlijk ook weer over hoe cool hij wel niet is. Zonde, want hij kan het dus wel.

Hierboven kan je de videoclip van Ice Cube's Gansta Rap Made Me Do It zien (Werkt 'ie niet?). Dit is een perfect voorbeeld van het genre "Gansta Rap". Het is een rapgenre dat zelden tot nooit door een blank iemand word gebruikt. Een echt bad-ass genre is het, met opnieuw die onderwerpen als vrouwen, geld en "moet je horen, ik ben de beste". De beste Gansta Rapper is naar mijn mening 2Pac (hoe kan het ook anders). Deze rapper is de Michael Jackson van het Rapgenre en is een ware legende.

Hoewel 2Pac's teksten er nog mee door konden, begonnen Gansta Rappers vlak na 2Pac's dood het genre compleet te vernielen. Hoogstwaarschijnlijk onder het motto "Sex sells" begonnen ze met extreem vrouw-onvriendelijke videoclips te maken met een daarbij passend tekstje. Zie het filmpje hieronder voor een voorbeeld. Dit gaat me echt te ver. Hoe kan iemand, tenzij hij of zij toevallig in een extreem seksistische of geile bui is, ooit van deze muziek genieten? Je kan blijven zeggen dat er niet over smaak valt te twisten, maar dit is gewoon het toppunt. Een simpele beat van boom boom bam, boom boom bam, en een monotone stem die eroverheen lult hoeveel vrouwen hij wel niet dagelijks de liefde mee bedrijft. Zonde van het genre als je het mij vraagt.

"Tip Drill"; Een leuk videoclipje of regelrechte porno?

Ik wil maar al te graag van de gelegenheid gebruik maken om naast jullie mening te vragen, ook te vragen of jullie misschien rappers kennen die wel degelijke teksten hebben. Ik snak namelijk naar wat goede rapteksten. Ik hoop dat jullie van mijn eerste blog genoten hebben.

Dit artikel delen

Over de auteur