1. EyeToy: Monkey Mania

EyeToy: Monkey Mania

Langzamerhand begin ik een echte Eye Toy expert te worden. Eerder mocht ik mij ‘vermaken’ met de helden van tv-zender Nickelodeon, deze week krijg ik die dol dwaze apen uit Ape Escape in Eye Toy: Monkey Mania voor mijn kiezen. Eerst kregen de aapjes al een rol in Metal Gear Solid 3 en nu hebben zij dus hun eigen Eye Toy spel gekregen. Brengt dit spel nu echt iets nieuws onder de Eye Toy zon of is het allemaal een beetje hetzelfde?

Tot nu toe heb ik de Eye Toy spellen niet echt bijzonder gevonden. Het eerste spel dat van de Eye Toy gebruik maakte, Eye Toy: Play, was toen een redelijk en vermakelijk spel. Ook het vervolg mocht er zeker wezen. Ik was minder te spreken over de overige Eye Toy spellen. Sega, Disney en Nickelodeon: het is allemaal één pot nat; dezelfde soort spelletjes in een ietwat ander sausje gegoten. Daarnaast zijn de spellen voornamelijk gericht op jonge spelers. Gelukkig kan het ook anders met een spel als Eye Toy: AntiGrav, maar daar gaat deze recensie nu niet over.

Eye Toy: Monkey Mania brengt net als ieder ander Eye Toy spel de nodige minispellen met zich mee. Groot verschil met de andere Eye Toy spellen is dat Monkey Mania ontzettend veel minispellen bevat, namelijk rond de 50 stuks. Klinkt leuk, maar in de praktijk lijken een aantal minispellen op elkaar. Het gaat dan vaak om een minispel dat precies hetzelfde werkt als een ander, maar er net iets anders uitziet of net een tikkeltje moeilijker is. Enkele minispellen die je tegenkomt zijn: een banaan in zoveel mogelijk stukjes hakken, drie aapjes in een koffiekopje tevreden houden door de koffiekopjes rond te draaien en een ijsbal een helling oprollen. Daarnaast zijn niet alle minispellen vanaf het begin speelbaar; deze zul je eerst moeten vrijspelen.

Het vrijspelen van nieuw minispellen kan bijvoorbeeld via de speciale “Board Game” modus. Deze modus kun je spelen met maximaal vier spelers. Om de beurt mag je voor het oog van de Eye Toy staan en aan het rad draaien. Daarna neem je een aantal stappen op het spelbord en krijg je te maken met een actie. Dit kan het spelen van een minispel zijn, maar ook de mogelijkheid bieden om een voorwerp te kopen om deze ergens anders op het speelbord te plaatsen en hiermee je tegenstander te saboteren. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk Pipo’s (zo noemen ze die kleine malle aapjes, zal Mamaloe leuk vinden) te verzamelen en het einddoel van het spelbord te bereiken. Helaas vond ik deze speelmodus niet boeiend en enorm saai. Het duurt vaak eeuwen voordat je eindelijk weer eens een minispel mag spelen. Kortom, die “Board Game” modus is een gemiste kans.

Dan blijft alleen nog het individueel spelen van de minispellen over. Gewoon simpel een spelletje uitkiezen, aantal spelers en het aapje selecteren en gaan met die banaan! Voor elk minispel begint, krijg je een korte uitleg en doet een aapje de bewegingen die je voor de Eye Toy moet maken na. Een kind kan de was doen. Sommige minispellen kun je zelfs met meerdere spelers tegelijkertijd doen. Helaas zijn de meeste minispelletjes wat aan de korte kant. Gelukkig zijn ze mooi vormgegeven en zit het grafisch beter in elkaar dan de meeste andere Eye Toy spelen. Het geluid doet er eigenlijk niet zo toe. Wanneer je voor de Eye Toy staat, zul je voornamelijk het gelach van je medestanders horen.

Conclusie en beoordeling

None

Die EyeToy spellen zijn allemaal wel leuk, maar ik begin er zo langzamerhand een beetje moe van te worden. Telkens weer dezelfde ongein en duidelijk gericht op een jong publiek. Leuk voor je kleine neefje, voor één keer leuk met een groep (dronken) vrienden, maar voor de rest… Nee! Laat die ontwikkelaars maar eens een keer wat nieuws bedenken voor de EyeToy, want wie zal de volgende zijn met een eigen EyeToy spel? Jetix? De Smurfen? Bassie & Adriaan? Nee, doe dan maar EyeToy: The Playboy Mansion!
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • minigames
 • Aapjes
 • Minpunten
 • Saai bordspel
 • Snel op uitgekeken

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Die EyeToy spellen zijn allemaal wel leuk, maar ik begin er zo langzamerhand een beetje moe van te worden. Telkens weer dezelfde ongein en duidelijk gericht op een jong publiek. Leuk voor je kleine neefje, voor één keer leuk met een groep (dronken) vrienden, maar voor de rest… Nee! Laat die ontwikkelaars maar eens een keer wat nieuws bedenken voor de EyeToy, want wie zal de volgende zijn met een eigen EyeToy spel? Jetix? De Smurfen? Bassie & Adriaan? Nee, doe dan maar EyeToy: The Playboy Mansion!  Helemaal mee eens. Ik heb zelf Sega Superstars en dat vind ik wel prima eigenlijk.

 • Ken je beter Donkey Konga hebben:P

 • @ Koppa: de top spellen voor de DS komen nog.

  (ontopic) mooie recensie, al vond ik de eye toy spellen wel erg vermakelijk.

 • Hehe als ik dronken ben vind ik elk spel leuk ben ik tot de ontdekking gekomen. Heb echt een klote spel maar toen ik dronken was met een maat erbij was het ineens heel leuk.  Koppa wat heeft de DS hier nou weer mee te maken?

 • haha dat soort spellen zijn alleen leuk als je bezopen of stoned bent…

 • Wordt EyeToy:AntiGrav ook nog gereviewed?

 • @Boem!, dat weet ik nog. Dat moet ik even navragen :)

 • SAai!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren