1. Het Nintendo-gevoel

Het Nintendo-gevoel

Onlangs las ik op het forum een “column” over het zogenoemde Nintendo-gevoel. Daar wil ik het volgende over kwijt. Ik weet nog hoe ik vroeger hele weekenden versleet achter mijn Megadrive en SNES. Mijn patroon was als volgt: 6:50 uur opstaan, 7:10 uur bordje cornflakes of crueslie naar binnen werken, 7:20 spelcomputers aan met de televisie als achtergrondgeluid. Meestal begon ik met een potje Mario World of een ander magistraal SNES-spel; even wakker worden zeg maar. Deze games werden meestal na enkele uren vervangen door Probotector of iets in die geest.

Iedere keer wist elke game mij in hogere sferen te brengen, de spellen hadden stuk voor stuk iets wat ik omschrijf als een magisch en grijpend gevoel. Zo gauw de SNES aanging, werd je meegezogen naar een andere wereld, een wereld vol avontuur en spanning. Op enkele games na wist elk spel op de SNES mij naar die wereld te brengen: vooral de Mario-games zoals Mario World en de Allstar collectie, maar ook games als Aladdin en Tiny Toons wisten mij uren en uren te boeien.

Tegenwoordig ligt dit bij mij en Nintendo heel anders, zoals men nu wel weet. Ik dacht altijd dat ‘nostalgie’ de reden was waarom ik de oude Nintendo-games en consoles beter vond dan de GameCube. Maar laatst heb ik er een SNES bijgekocht en opnieuw weten de games mij te grijpen! Het is niet zo dat ik door het spelen van deze spellen nostalgische gevoelens krijg. Oké, een beetje dan, maar die oude SNES-games zijn gewoon vele malen beter dan de huidige Nintendo-games. De games mogen technisch dan niets voorstellen als je ze met de huidige generatie vergelijkt, maar het gevoel en de sfeer die de spellen uitstralen is vele malen beter dan wat er nu uitkomt. Ik betrap me zelf wederom uren achter Mario World of F-Zero te zitten, die sfeer is gewoonweg magisch. En dát vrienden, is nou het echte Nintendo-gevoel!

Velen hebben het tegenwoordig over het Nintendo-gevoel op de GameCube, maar dat is niks vergeleken met het gevoel dat je bij de NES en SNES kreeg. Tegenwoordig ziet het er allemaal mooi uit en noem maar op, maar de magie ontbreekt totaal bij de GameCube. Nintendo-spellen hebben tegenwoordig, met de Cube althans, nog niet eens een tiende van de sfeer en de magie die ze tijdens de NES en SNES bezaten. Velen nemen hier genoegen mee, maar ik als oud-Nintendo liefhebber en fan neem hier geen genoegen mee. Anderen zeggen dat Nintendo net zo magisch bezig is als tijdens de SNES-periode. Deze mensen lullen, hebben nooit een SNES aangeraakt of zijn zo fanboy dat ze lukraak maar wat zeggen om Nintendo te verdedigen.

Nintendo’s GameCube is ondanks zijn grafische kracht qua gameplay een zeer slap aftreksel van de SNES en/of de NES. Ik weet dat Nintendo beter kan dan wat ze nu doen; daarom ben ik zo kritisch! Nu zullen sommigen zoiets hebben van: “Maar Marcel, Nintendo heeft nu van zijn fouten geleerd en gaat het anders aanpakken. Dat zegt Reggie!” Het enige wat ik hier op te zeggen heb is: “Ik hoop het met heel mijn hart, maar ik moet het nog zien.” Nintendo loopt dit namelijk de laatste 5 tot 10 jaar al te zeggen. Ongeveer sinds het duidelijk werd dat de Nintendo 64 niet zo’n succes bleek als wat ze ervan hadden verwacht.

Iedere keer komen ze met dezelfde zinnen: “We hebben nu van onze fouten geleerd.” “De volgende console wordt revolutionair en innovatief.” “Third-party support zal verbeteren.” Iedere keer dezelfde zinnen, hier en daar aangepast op de situatie. Ik geef toe dat het er nu op lijkt dat ze inderdaad iets wijzer zijn geworden; kijk naar de Dual Screen. Het is een leuk apparaat en qua reclame krijgt-ie nu al meer aandacht dan de GameCube in zijn gehele levensloop. Maar ik weet hoe het kan - en waarschijnlijk zal - gaan. Nintendo zal de komende tijd laten zien dat het inderdaad naar de consument luistert en we zullen meer NDS-promotie krijgen.

Ongeveer aan het einde van dit jaar zullen we een leuke Revolution-campagne (de spelcomputer van Nintendo voor de volgende generatie) krijgen en iedereen zal dan zoiets hebben van: “Nintendo is terug!!” De third-party support lijkt eindelijk goed te zitten, vele exclusieve games worden aangekondigd, de Revolution zal redelijk verkopen - en dan gebeurt het! De reclames zullen minder worden, één voor één verliest Nintendo aan exclusieve games, Nintendo gaat weer arrogant lopen doen, waardoor de third-party support weer minder wordt. De Revolution lijkt toch niet zo in te slaan als men dacht, de consument gaat liever voor wat hij kent in de vorm van Sony en/of Microsoft. Opnieuw is Nintendo afhankelijk van de winst van de Game Boy Advance, nu in zijn nieuwe vorm (de GBA 2). Maar de concurrentie met Sony en zijn PlayStation Portable blijkt toch een grotere klap te hebben veroorzaakt dan men had gedacht, steeds meer mensen gaan over op Sony en Microsoft met hun multimedia-apparaten.

Natuurlijk is dit maar een mening van één persoon, namelijk die van mij, maar ik denk niet dat ik ver van de waarheid zit. Ik hoop met heel mijn game-hart dat Nintendo inderdaad nu eindelijk uit hun ivoren toren is gekropen en echt naar de fans luistert en dat ze met de Revolution inderdaad die oude glorie van de NES en SNES kunnen evenaren of zelfs passeren. Maar ik denk eigenlijk al dat de schade geleden is en dat Nintendo met wel iets werkelijks revolutionair en wonderbaarlijks moet komen om die schade in te halen. We zullen binnenkort wel zien wat de toekomst voor Nintendo brengt, ik weet alleen dat die magie van vroeger ver te zoeken is bij de huidige spelcomputer van Nintendo.

We zullen zien of die magie met de Revolution weer de kop op steekt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • de volgende console word innovatief:P ik geloof er niet veel van

 • Amen dude Amen….

 • Zo ik hoop zeker dat dat oude magische nintendo gevoel terug komt, veel mensen zullen daar denk wel heel blij mee zijn.

 • Leuk stukje, het begin klopt, maar ik zie eigenlijk geen argumenten voor waarom de Revolution niet zou aanslaan/de verkoop ervan ineens zou teruglopen.

 • Ik probeer ook geen argumenten of feiten weer te geven, ik geef alleen aan wat ik denk dat er gaat gebeuren.

  Ik basseer die gedachte op ervaring met Nintendo de afgelopen 5 tot 10 jaar.

  Het is maar een mening, maar ik denk niet dat ik er ver naast zal zitten.

 • Pffff, mening of niet, ik vind dat je overdrijft.  'Anderen zeggen dat Nintendo net zo magisch bezig is als tijdens de SNES-periode. Deze mensen lullen, hebben nooit een SNES aangeraakt of zijn zo fanboy dat ze lukraak maar wat zeggen om Nintendo te verdedigen.'  Leuk dat je mensen zo onderverdeelt. Ik ben ook van die mening, ben ik dus of iemand die geen Snes heeft aangeraakt (heb er zelf een) of een fanboy? (Nintendo rulez!!!!, de rest SuXoRZZZ!! -_-')  Voor sommigen, zoals jij, kan de magie verdwenen zijn, maar bij mij hebben ze dat nog volop. F-Zero GX, Metroid Prime, Zelda: TWW, Pikmin 2. Allemaal spellen die me hetzelfde gevoel geven als vroeger, tijdens de hoogtijdagen van Super Mario World en Super Mario Kart.  Sure, de Snes is beter dan de Cube, en Nintendo zelf was vroeger ook beter bezig, maar dat neemt niet weg dat ze nu zeker niet slecht bezig zijn.  Afijn, hier dus mijn mening.

 • Dit is wel een zeer subjectief onderwerp Marcel. Ik kan me wel inbeelden dat de jongeren die begonnen zijn ten tijde van Playstation de SNES periode gemist hebben en daar dus geen nostalgische gevoelens bij hebben. Een beetje zoals de mensen die Het allereerste begin met Pong en Pac-Man gemist hebben, deze games wel respecteren maar er verder geen bijgevoelens voor hebben.

  Eventjes in het kort over Nintendo vandaag.

  Wat ik zie is dat ze eigenlijk nog altijd een beetje de zelfde formule hanteren. Vrolijke kleuren, speelse spelletjes, alles licht op de hand, simpele vermakelijke gameplay, een eenvoudige controller met grote knoppen, voor iedereen toegankelijk. Het is misschien alleen nog zo dat die dingen allemaal beter werken op een \"simpeler systeem\" (dit houd ook in dat je niet kan saven == moeilijkere spellen) om het zo te zeggen. Een beetje zoals een spel complexer (minder fijn, minder \"vloeiend\";) zal worden om te besturen eens je met 3 dimensies zit in plaats van 2.

  Het publiek van de SNES is ondertussen volwassen geworden dus misschien spreken de \"simpele nintendo games\", soms, daarom alleen al minder aan.

  Beauty is in the eye of the beholder, en we kijken naar het verleden door een roze bril…

  Concreet vind ik dat de Cube toch wel enkele steengoede games heeft, maar der is natuurlijk ook veel rommel. Maar dat was vroeger ook zeker het geval. En dat op alle platforms.
 • Knap stukje werk Mortal Marcel.  Er zijn nog wel een paar games met het echte nintendo gevoel maar niet veel meer op de Cube. En als de Revolution wel of niet goed gaat verkopen daar durf ik niks over te zeggen nog totdat er meer info is. Wat ik persoonlijk ook vind is dat de Mario spellen slechter worden Sunshine was nou niet echt geweldig.

 • Velen hebben het tegenwoordig over het Nintendo-gevoel op de GameCube, maar dat is niks vergeleken met het gevoel dat je bij de NES en SNES kreeg. Tegenwoordig ziet het er allemaal mooi uit en noem maar op, maar de magie ontbreekt totaal bij de GameCube. Nintendo-spellen hebben tegenwoordig, met de Cube althans, nog niet eens een tiende van de sfeer en de magie die ze tijdens de NES en SNES bezaten. Velen nemen hier genoegen mee, maar ik als oud-Nintendo liefhebber en fan neem hier geen genoegen mee. Anderen zeggen dat Nintendo net zo magisch bezig is als tijdens de SNES-periode. Deze mensen lullen, hebben nooit een SNES aangeraakt of zijn zo fanboy dat ze lukraak maar wat zeggen om Nintendo te verdedigen.  Dit komt gedeeltelijk door het feit dat de nes of snes voor de meeste mensen hun eerste console was, en dachten wow dit is leuk en wat krijg ik tog een goed gevoel bij mario world of duck hunt. Je had namelijk nog nooit een game gespeeld.  En die magie? Wat doen RE4, MGS Twin Snakes, F-Zero GX met je dan? Maar ik ben het er mee eens dat Mario Party, Mario Sunshine, Mario Kart DD niet het echte nintendo gevoel hadden. Maar ik ben er zeker van dat met de nieuwe Zelda en de revolution dat helemaal terugkomt.  En Btw hele aardige column!

 • het is net alsof ik een tweede ik tegenkom…

  ik heb net mijn SNES te koop gezet in het Xchange forum, en toen ik em straks nog uittestte om te kijken of hij het na al die jaren nog deed, kreeg ik bijna zin om weer te gaan spelen, net zoals ik vroeger deed, en toen ik al mijn spellen doorkeek, herinnerde ik me hoeveel lol ik heb gehad aan die 6 spellen, en dat die nog steeds enorm leuk kunnen zijn… iets wat ik zeer aan mijn Cube mis… geen enkel spel wat ik nu heb, en wat ik een lange tijd geleden heb gekocht, is nu nog leuk, terwijl het net is alsof die SNES spellen tijdloos zijn geworden… en nog steeds leuk om te spelen…

 • Hmm, aardige column. Ik denk dat bij iedereen het anders ligt met het magische gevoel. Ik geef toe dat bij sommige spellen idd die sfeer van vroeger een beetje verdwenen is, maar bij sommige spellen vind ik ze juist weer heel sterk aanwezig.

  Maar ik hoop ook dat Nintendo met hun volgende console iets brengen dat echt 'goed' innovatief is (zoals de DS). En dat ze hun 3rd Party support flink gaat uitbreiden.

 • Wat doen RE4, MGS Twin Snakes, F-Zero GX met je dan?  Bar en bar weinig.

  RE4 is een gaaf spel, begrijp me niet verkeerd, maar de magie die ik bedoel is totaal niet in die game aanwezig.

  MGS TS doet mij niks meer als toen ik het origineel speelde op de PS1.

  F-Zero is een slap aftreksel van het origineel, je kan zien/merken dat het niet dezelfde team was die hem heeft gemaakt.
 • mja, op een of andere manier heb ik meer plezier gehad van de Cube dan van me SNES (ik weet het raar). Ik heb enorm veel plezier met de zelda bonusdisc, wind waker en momenteel mario sunshine.  Volgens mij ligt het gevoel ook gekoppeld aan je leeftijd. Als ik nu de SNES opstart en games erin prop vind ik het toch net even wat minder dan 10 jaar geleden.

 • mja, op een of andere manier heb ik meer plezier gehad van de Cube dan van me SNES (ik weet het raar). Ik heb enorm veel plezier met de zelda bonusdisc, wind waker en momenteel mario sunshine.  Volgens mij ligt het gevoel ook gekoppeld aan je leeftijd. Als ik nu de SNES opstart en games erin prop vind ik het toch net even wat minder dan 10 jaar geleden.  Kijk dat kan ik me gewoon niet voorstellen :D

  Je zegt het al zelf het is raar, maar ieder zijn eigen.

  De NGC komt voor mij niet eens in de buurt van de SNES qua plezier en gameplay.

 • mwa ik heb de gamecube eigelijk nooit echt leuk gevonden… mario 64 vondt ik wel mega vet maar mario bros is the best ever die op de nes weet je ;)

 • Marcel je bent weer op dreef ik volg je al vanaf de PU reeksen je kan goed verwoorden wat je denkt.  Respect.  (p.s. ik ben nieuw hier vandaar dat ik het zeg ik zal je verder wel met rust laten ;)) • Vond ik je vorige feature (volgens mij was dat je vorige feature) enorm bagger, dit is een stukje met kwaliteit! IK zal eerlijk zeggen dat ik een enorme fan ben van Nintendo games, maar tóch heb je gelijk. In de Snes en NES tijden waren de games inderdaad kwaltitatief gezien veel beter. Je zat écht in die game als het ware. De sfeer was gewoon vele malen beter. Dat Nintendo het met de Gamecube niet goed heeft aangepakt ben ik ook volkomen met je eens, maar toch moet ik je 'kristallenbolvisie' even bekritiseren. Ik denk dat Nintendo écht heeft geleerd van de fouten die zij heeft gemaakt. Met Yamauchi aan de top was het bedrijf arrogant, maar Marcel, ben je het niet met me eens dat Satoru Iwata het véél beter aanpakt? Ik denk dat Nintendo best wel eens de nummer 1 positie in kan nemen, áls ze de Revolution echt revolutionair maken zoals ze zeggen. De ontwikkelingskosten zullen niet te hoog uitpakken volgens de Japanners, dus dat is ook een mooi toekomstbeeld, dat trekt namelijk third-party developers aan. Kortom: de toekomst ziet er weer rooskleurig uit voor Big-N… laat het Nintendo-gevoel terugkeren!

 • Mario games brengen idd dat lekkere gevoel van de nintendo, maar het is ook vooral fun om het met een paar vrienden te doen.

 • @Mortal Marcel: Ik geef je ook helemaal gelijk en ik denk dat het echte Nintendo-gevoel moeilijk in 3d games te stoppen is. De Zelda's op de N64 en Super Mario 64 en de Rare games waren fantastisch, maar die konden ( naar mijn mening) niet tippen aan de 2d toppers op de Snes/Nes. Dat typisch uber Nintendo gevoel = 2d

 • Ik heb het gevoel dat ze voor de NES en SNES versies meer moeite deden om hem echt goed te maken dan de huidige incarnaties.

  Ik heb gewoon het idee dat ze maar teren op de faam van de oude veries.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren