1. De FIFA Goden

De FIFA Goden

Ik ben niet gelovig. Nooit geweest. Niet zo opgevoed. Voor mij dus geen kruisjes, keppeltjes, of bidden richting Mekka. Ik eet varkensvlees. Drink wat ik wil. Hoef nooit te vasten en zondag is een dag waarop ik doe wat mij zint (meestal gamen of voetbal kijken). Toch ben ik de afgelopen tijd geconfronteerd met een hogere macht… de FIFA Goden.

FIFA Goden?

Ik heb het hier niet over Peetvader Platini, die samen met zijn Capo’s en Conseglieri’s de Mafifa runt. Nee, ik heb het over een hogere macht in de game FIFA. Eentje die het verloop van de wedstrijd bepaaldt… eigenlijk net als de echte FIFA dus (Remember England). Alleen dit keer subtieler. Er worden geen doelpunten onterecht afgekeurd, geen dubieuze beslissingen bij buitenspel en een penalty versieren lukt ook al niet. Nee, De FIFA Goden beslissen simpelweg of die bal er in gaat of niet. Kun je nog zo goed zijn, jij hebt daar als speler helemaal niets over te zeggen. Dat is slechts een illusie. Dat jij al 3x op rij kampioen bent in de Manager Mode, is de barmhartigheid van de FIFA Goden, dan heeft vrij weinig te maken met jouw skills. Misschien is een iets nadere uitleg nodig?

Frustrerend

Elke FIFA-speler kent het wel. Van die wedstrijden waarbij jij 38 schoten op doel hebt, de tegenstander 1 en dan wordt het… 0-1 voor de AI. Alsof Maarten Stekelenburg het doel verdedigt gaat geen enkele bal in het net. Alsof jij alleen maar Ronaldo’s in het veld hebt, gaat elke bal stijlvol mis. En het maakt niet uit wie jij bent en wie de tegenstander is. Of je nou zelf met Ajax speelt en tegen Real Madrid, of tegen Willem II, beide partijen kunnen van jou winnen… als de FIFA Goden het willen. Want ook een willekeurige keeper uit de Eredivisie met een skill van om en nabij de 70 kan net zo goed keepen als Casillas… als de FIFA Goden het willen. Maar de Goden bepalen meer dan alleen het niveau van hun keeper. Ook dat van de jouwe.

In iedereen schuilt een Beckham of Roberto Carlos

Als de FIFA Goden het namelijk willen, schuilt in iedere speler een Beckham. Of dat nou inderdaad Cristiano Ronaldo, Rooney of een andere voetbalgrootheid is, of de eerste de beste nitwit nietsnut van Willem II (no offence aan alle Willem II fans hier, maar you get the point). Want dan krijg je er dus met geen mogelijkheid een bal in en dan, 87ste minuut, gaat de tegenpartij in de aanval… Vertonghen zet zijn tackle in, is nét te laat en er komt een vrije trap. Muurtje staat goed, Stekelenburg staat er klaar voor… en ja hoor, die bal gaat perfect in de verre kruising. Beckham zou er een buiging voor geven. Bend it like Beckham wordt spontaan Bend it like random kneus uit de Eredivisie. 1-0 voor de tegenstander. Ligt niet aan jou, het is de Wil van de Goden. Helaas pindakaas voor jou.

Dat is overigens niet de enige troef die de AI heeft. Nee, zij hebben ook een speciale Roberto Carlos powerup die ook in dit soort situaties geactiveerd wordt. Ze geven dan een volledig blind schot annex voorzet (in het echt zou je zeggen: Slechte voorzet of slecht schot, in ieder geval niet goed) en die zweeft dan zo… over Stekeltje… de kruising in. Terwijl het een duidelijke voorzet is. Er loopt een speler van hen vrij, typische voorzet-beweging… alleen gaat ‘ie er feilloos in, zoals eigenlijk alleen Roberto Carlos zou kunnen… en misschien zelfs hij niet. De eerder genoemde spreekwoordelijke Eredivisie Kneus (met hoofdletter K) kan het echter wel. Skills? Nee. Puur geluk? Nee. Een iets te opzichtige programmering die het spel ‘onvoorspelbaar’ houdt? Misschien, maar nee, toch niet. Het is de Wil. De Wil van de FIFA Goden. Het ligt aan de naam. Zelfs het spel is corrupt. Tijd voor FIFA 11. Misschien zijn de Goden daar wat subtieler.

Lars Cornelis is voormalig hoofdredacteur van Gaming Only en studeert Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Eens in de zoveel tijd laat Lars zijn creativiteit de vrije loop in een weblog over zijn recente ervaringen in games. Deze weblogs zijn te lezen op de grotere gamewebsites van de Benelux. Om de twee weken haakt Lars op Gaming Only in op recente gebeurtenissen in de game-industrie in een column. Ook te vinden op Twitter: @LarsCor

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.