1. PES 2011 Become a Legend: Seizoen 1, Episode 2

PES 2011 Become a Legend: Seizoen 1, Episode 2

Vorige keer hebben jullie kennis gemaakt met mijn Become a Legend-alterego. Mijn eerste club is Roda JC. Ik mocht gelijk meedoen in de wedstrijd tegen FC Kopenhagen. We speelden 1-1 gelijk, maar beter nog, ik scoorde mijn eerste goal. In dit deel: De confrontaties met Rubin Kazan, NAC Breda en Spartak Moskou

Na een geweldig debuut voor Roda JC moest ik mijn tweede oefenwedstrijd spelen. Ditmaal speelden we thuis tegen het Russische FC Rubin Kazan. Dit team moeten we zeker niet onderschatten, zeker niet nadat ze vorig jaar met 2-1 van FC Barcelona hebben gewonnen en ze dit jaar al op een gelijkspel hebben gehouden. Ik mocht wederom in de basis beginnen. Ik mocht me weer nestelen in de spitspositie met Meulens die om mij heen speelt. De trainer gaf ons dezelfde boodschap mee als tegen Kopenhagen: Winnen en kansen creëren.

Roda JC – FC Rubin Kazan

De wedstrijd begon goed. We namen vanaf de aftrap gelijk het initiatief en zetten een aanval op. Na een aanval over links kreeg ik de bal in mijn voeten. Ik bedacht me geen moment en schoot gelijk. Helaas werd het schot geblokt door een verdediger van Rubin Kazan. Het eerste half uur was van ons. We combineerde goed en waren niet bang voor de Russen. In de 20e minuut werd een voorzet van de linkerkant gekopt door Meulens, maar de keeper pareerde hem. De bal die van de handen van de keeper sprong kwam voor de voeten van Delorge, die het maar eens probeerde, en vol op de paal schoot. Een vrije trap van Hadouir werd helaas in de muur geschoten. Via een lange bal kon Rubin Kazan eruit komen. De voorzet van de zijkant werd goed gepakt door Tyton. Rust.

In de tweede helft kwam Rubin Kazan ook wat meer op onze helft. Na een gevaarlijk schoot van Bukharov werd de daaropvolgende corner net over gekopt. In de 68e minuut werd ik eruit gehaald voor Skoubo. De corner die daarop volgde was gelijk raak. Staelens kopte bij de tweede paal raak en zette ons op een 1-0 voorsprong tegen FC Rubin Kazan. De Russen beginnen meer aan te vallen om zo nog een puntje mee te nemen uit Kerkrade. In de laatste minuut word het nog even billenknijpen; na een goede steekpass op Bukharov schoot laatstgenoemde op de lat. Na de doeltrap van Tyton die hierop volgde floot de scheidsrechter af. Roda JC heeft het Russische FC Rubin Kazan verslagen met 1-0.

De trainer was erg tevreden over mij. Hij vond dat ik erg opvallend aanwezig was en veel goede aanvallen opzette. Ik ben gestegen naar eerste spits. Ik heb concurrentie van onder andere: Skoubo, Hadouir en Junker. Best pittige concurrentie voor een kersverse, 17-jarige jongen.

Roda JC – NAC Breda

De eerste ronde van de Eredivisie is begonnen. Roda JC gaat zich richten op een plaats in het linkerrijtje. Om dit te kunnen bereiken moeten alle teams uit het rechterrijtje makkelijk opzij gezet worden. Er moet dan ook veel en slim getraind worden. Een tegenstander als NAC strijdt voor een plaats die recht geeft op Europees voetbal. We zullen het hier lastig krijgen. Gelukkig ben ik in vorm en kan het team een positieve boost geven. De coach vertelt ons in de kleedkamer dat NAC juist een veel minder team is en dat we ze makkelijk kunnen hebben. Hij beveelt ons de hele wedstrijd te controleren. Hij stuurde mij weer het veld in als spits. Achter mij speelt Anouar Hadouir. Ik heb hem graag achter me, want hij kan een actie maken en heeft een goeie pass in huis.

De wedstrijd begint in een hoog tempo. De bal wordt veel rondgespeeld van links naar rechts en naar voor en achter. Al in de 8e minuut kom ik 1-op-1 met de keeper. Na een goeie steekpass van Hadouir kan ik vrij inschieten, maar ten Rouwelaar staat goed te keepen. De wedstrijd zakt dan in een dalletje met veel slechte passes en onnodige foutjes. In de 22e minuut is er echter een curieus moment. Na een sliding van een NAC-verdediger, die de bal speelt, pakt ten Rouwelaar de bal op. Dit is overduidelijk een terugspeelbal, maar de scheidsrechter laat het gaan. Na dit moment beginnen we ineens beter te spelen. Vlak voor rust schiet Hadouir nog maar eens, helaas beland het schot recht in de handen van de keeper. Rust.

In de tweede helft zie je duidelijk dat de spelers vermoeid zijn van een goede eerste helft. Er zijn nog steeds teveel slechte passes en er wordt veel onnodig balverlies geleden. Tot aan de 62e minuut. Hadouir speelt mij aan maar ik neem de bal verkeerd aan. Ik moet met rechts schieten. Tot mijn verbazing heeft de keeper veel moeite om de bal te pakken. Helaas dus weer geen doelpunt. Een kleine vijf minuten later zet Svärd een sliding in op NAC- middenvelder Canales. Canales is woedend en begint bijna te vechten met Svärd. De scheids weet het gelukkig nog allemaal te sussen. De daarop volgende vrije trap is echter ongevaarlijk. Met nog een kleine 25 minuten te gaan, beseffen we dat hier wat inzit. We beginnen NAC gek te maken, met een beste kans voor Hadouir. Na een goede combinatie met mij schiet hij op de paal. Voordat hij nog een keer gevaarlijk kan worden, wordt de bal in de tribune getrapt. Ik wordt gewisseld voor Junker. Ik vind zelf dat ik goed gespeeld heb. Daarna zakt Roda een beetje weg. Na drie corners achter elkaar is het vooral NAC dat het initiatief neemt. NAC weet overigens niet te scoren. De eerste wedstrijd van het seizoen eindigt in een toch ietwat teleurstellende 0-0.

De coach vind dat ik nog steeds eerste keus ben. Ik was veel aanwezig bij verschillende doelpogingen en heb goed geluisterd naar zijn aanwijzingen. Na het praatje vertelde de aanvoerder mij dat ik gewoon het team moet leren kennen. Een beetje leren hoe zij spelen en zij moeten nog leren hoe ik speel. We hadden een doordeweekse oefenwedstrijd tegen Spartak Moskou uit Rusland. De trainer besloot mij maar rust te gunnen zodat ik kan vlammen tegen Feyenoord. De wedstrijd werd overigens met 1-0 verloren.

Volgende keer: Gelijk drie pittige wedstrijden achter elkaar: Thuis tegen Feyenoord, uit tegen PSV en vervolgens thuis tegen Ajax. Hoeveel punten heeft Roda na deze drie wedstrijden? Zal ik nog een doelpunt maken? Je leest het in deel 3

Dit artikel delen

Over de auteur