1. Midnight Club 3: Racing

Midnight Club 3: Racing

Wat is de gamebreaker voor de Street-spellen van Electronic Arts, het unieke karaktersysteem voor Fable en de oneindige vrijheid voor GTA? Unieke elementen. Elk topspel beschikt tegenwoordig over één of meerdere elementen die het spel tot op zekere hoogte uniek moeten maken. Voor games die met veel concurrenten moeten afrekenen is het een must. Dat geldt dus ook voor Midnight Club 3: DUB Edition. We kennen inmiddels al Need for Speed Underground 2, Street Racing Syndicate en Juiced. Hoe onderscheidt dit spel zich van zijn concurrenten? Wat betreft het pimpen van je auto, dat uiteraard sterk vertegenwoordigd is in het spel. Daarover kun je morgen meer lezen. Vandaag gaan we in op wat voor mogelijkheden het spel biedt op het gebied van het racen zelf, uiteindelijk toch de hoofdzaak in een racegame.

Free Roaming

Het eerste dat je op zal vallen wanneer je begint te racen, is dat het spel ook in races geen vaste route voor je uitstippelt. De weg wordt je via pijlen gewezen. Die pijlen gelden wel als checkpoints, dus je zult er wel langs moeten, maar ze liggen vaak redelijk ver uit elkaar. Daardoor laat Midnight Club 3 de speler de ruimte om zelf zijn route te bepalen. Dat lijkt in eerste instantie vooral terug te komen in splitsingen ("gaan-we-links-of-gaan-we-rechts?"), maar het komt ook terug in iets simpels als: cruise ik dwars door dat gebouw heen of ga ik via het steegje achterlangs? Het steegje, want dat is veiliger, toch? Ja… behalve dat er een groot blok in de weg staat waar je dan in volle vaart op klopt.

Free roaming in racespellen op zich is niet nieuw. We kennen het natuurlijk al uit onder andere Need for Speed: Underground en Street Racing Syndicate (daar herkennen we trouwens de overzichtskaart ook van), maar in Midnight Club 3 is het meer dan alleen maar een beetje heen en weer rijden tussen races. Het loont nu echt om alle uithoeken van de steden (San Diego, Atlanta, Detroit) te bekijken, omdat er in elke stad twaalf plekken zijn waar je een speciaal punt kunt verzamelen. Die punten leveren wanneer je de stad hebt voltooid een leuk ‘cadeautje’ op. Overigens kun je vrij heen en weer ‘reizen’ tussen de steden: je hoeft niet persé klaar te zijn in San Diego om naar Atalanta te kunnen.

Knallen!

“Knallen” en auto’s doet misschien meer denken aan Twisted Metal, maar in Midnight Club 3: DUB Edition krijg je zonder die wapens ook wel het nodige portie actie op je bord. Ik noemde al de obstakels die je her en der tegenkomt. Daaronder valt ook het overige wegverkeer, want zoals het Amerika betaamt: traffic is a bitch. Meestal heb je er niet zoveel aan om je auto frontaal op een tegenligger te laten knallen, maar in Midnight Club 3 ligt dit even anders.

Tijdens het spel speel je namelijk bepaalde trucjes vrij. Eén daarvan is Agro. Zoals de naam al doet vermoeden is het, wanneer dat aan staat, de bedoeling om zoveel mogelijk auto’s te raken. Daardoor krijg jij meer punten, en kun je nog meer slopen! Naast Agro is er ook nog Zone, een speciale eigenschap waardoor de tijd eventjes wordt vertraagd, waardoor jij je auto door de ondenkbaarste doorgangen kunt manoeuvreren.

Racen!

In de carrièremodus zijn er vier verschillende racetypes: City Races, Club Races, Hookmen Races en Tournaments. City Races leveren geld op. Niets meer, niets minder, gewoon harde cash. In Club Races verdien je ook geld, maar gaat het vooral om de onderdelen of zelfs auto’s die je eraan over kunt houden. De Hookmen Races vormen een beetje de sleutel tot je voortgang in het spel. Zo verdien je via die races onder andere de toegang naar een volgende stad.

Uiteraard beschikt over Midnight Club 3: DUB Edition over nog wel een aantal andere mogelijkheden. Zo kun je ook in dit deel weer op de motor scheuren. We willen echter ook niet alles voor je neerpennen: er blijft zo niets meer over om zelf te bekijken! Morgen kun je meer lezen over het opknappen van je auto en donderdag lees je nog veel meer over het spel in de recensie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik heb hem gisteren ff gespeeld en ik vind hem best wel tegenvallen eigenlijk. Er is niet eens zo super veel veranderd ten op zichte van deel twee en het racen draait veelal uit op een chaos.  Verder wel hele coole wagens e.d.

 • Mwa ik vind de snelheid toch fenomenaal. Het is een soort kruising tussen EA's Burnout 3 en NFSU2 met snelheid, chaos en tuning. Leuk racespel, lekker spectaculair ook.

 • ik vind het jammer dat hij niet op de gamecube verschijnt. anders zou ik hem zeker kopen.

 • Lijkt me leuker als NFSU maarja het komt wel ongeveer op hetzelfde neer.

 • Deel 1 vond ik geweldig 2 was ook wel aardig voeg een pimp gehalte toe en deze zal ook wel vet zijn al hoop ik dat ie wel online gaat voor de PSP :)

 • Midnight Club heb ik nooit wat aan gevonden eigenlijk…

 • ik heb het 2e deel wel veel gespeeld, maar op een gegeven moment werden de races me wat te lastig en stopte ik al snel.. Het 3e deel zal ik wel eens lenen en proberen, misschien koop ik em daarna ook nog wel

 • Ey effUh me plaatjuh teste

 • MC3 is qua besturing niet te vergelijken met NFSU2 of BO3… Bij die 2 racespellen is het alsof je 'on-rail' aan het racen bent. Je kunt overal langsglijden en de weg is helemaal voorgekauwd. Daarbij kun je in BO3 niet tunen en gaat het tunen in MC3 een stukje verder dan in NFSU2. Daarnaast is de sfeer in MC3 een stuk lekkerder en… last but nog least… MC3 draait op Live op MS-servers ipv op de brakke EA-servers.

  Minpunten zijn dan misschien de niet al te realistische besturing, hoewel deze wel erg lekker aanvoelt en goed reageert. Voor realisme zul je toch ergens anders moeten zoeken.

  Singleplayer is het allemaal erg goed, maar het gaat hem natuurlijk vooral om het patsen met je wagen op live terwijl je een beetje aan het cruisen bent. Ik ben dik tevreden en kan dit spel dan ook iedereen aanraden die op zoek is naar een snelle, uitgebreide, mooie, degelijke racegame.

 • Mastah game :D denk dat ik em misschien ook nog ga halen als ik de kans krijg :D  Alexz

 • Don't believe the hype!!! want meer is het niet!!!!

 • als je dit spel niet haalt ben je echt wel stakker.

 • \"als je dit spel niet haalt ben je echt wel stakker.\" mensen met zulke reacties ook…dit spel is nix voor mij iig, kheb liever GTR en racen op de pc achter me playseatje :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren