1. PES 2011 Become a Legend: Seizoen 1, Episode 3

PES 2011 Become a Legend: Seizoen 1, Episode 3

In deel 2 las je hoe we slecht aan de competitie begonnen met een 0-0 tegen NAC Breda. Echter wonnen we wel van Barcelona-angstgegner FC Rubin Kazan. In dit deel komen drie pittige duels aan bod: Feyenoord thuis, PSV uit en Ajax uit, altijd lastig.

Onze eerste echte test wacht op ons. De tweede competitiewedstrijd speelden we tegen Feyenoord. Feyenoord is goed begonnen aan de Eredivisie. Uit bij Ajax werd met 1-1 gelijk gespeeld, we wisten dat we het hier heel moeilijk zouden krijgen. We speelden in een 4-3-2-1 formatie, met mij als diepe spits. De tactiek was om het achterin dicht te houden en te gokken op een counter. De coach gaf ook aan dat we het publiek niet mogen teleurstellen.

Het begin is wat rommelig. Vanaf de aftrap gaat het al gelijk fout en Feyenoord kan zijn eerste aanval opzetten. Via Tomasson gaat de bal uiteindelijk naast. Feyenoord had in het eerste kwartier het betere van het spel. In de 19e minuut werd ik goed weggestuurd door Hadouir, die trouwens een goeie eerste helft speelde. Ik schoot vanuit een moeilijke hoek helaas recht op Darley. De corner die volgde werd ongevaarlijk ingekopt door Hadouir. Door deze twee kansen wisten we dat er meer inzat dan een gelijkspel, dus we zochten brutaal de aanval. Na een aanval over links komt de bal uiteindelijk in het midden bij Hadouir. Hij legt hem gelijk op mij af en ik schiet… net over en naast. Dit was toch wel een 100% kans. Veel erger wordt het even later in de 37e minuut. Na een geweldige combinatie waar vijf spelers betrokken zijn, krijg ik de bal breed gespeeld voor de goal. Ik haal uit en… schiet wéér over en naast. Ik wist gelijk dat deze bal erin had gemoeten. Er gebeurde gelukkig veel in de eerste helft. In de 40e minuut lost Tomasson van 30 meter een schot op doel, die maar net naast gaat. In de blessuretijd krijgt Feyenoord nog een corner, maar Mokotjo kopt die bal ver over.

De tweede helft voelden we met z’n allen aan dat er gescoord zou worden. De grootste kans van de tweede helft valt in de 58e minuut. Na goed doorgaan op Bahia sta ik oog-in-oog met Darley. Ik schiet recht op hem af, maar hij laat de bal los en hij stuitert richting het doel van Feyenoord. Ik denk dat ik gescoord heb, maar op het laatste moment haalt Fer de bal van de lijn. Helaas geen 1-0. De tweede helft is wat saaier dan de eerste helft. Beide teams durven niet naar voren te voetballen, omdat beide teams bang zijn voor de counter. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd haalt Hadouir toch maar eens uit; op de lat! Feyenoord raakt gefrustreerd en begint meer overtredingen te maken, met een gele kaart voor Wijnaldum en Lumb. De scheidsrechter besluit daarna maar om af te fluiten: weer een 0-0 gelijkspel voor Roda JC.

Deze week had het Nederlands Elftal weer een oefeninterland. Ik verwachtte ook niet opgeroepen te worden. In moest me concentreren op de eerstvolgende wedstrijd, uit bij titelfavoriet PSV. PSV is goed gestrart in de Eredivisie, met een 0-0 tegen ADO Den Haag en een 1-0 overwinning op Ajax. De coach hanteerde dezelfde tactiek als tegen Feyenoord. 4-3-2-1, zeer verdedigend en toeslaan met een counter. Verder moesten we wat makkelijker combineren met elkaar om PSV tegen de muur te drukken als ze gefrustreerd raken.

Op papier is dit een belangrijke wedstrijd, dus er werd goed voetbal verwacht. Een bekend motto luidt: Hoe hoger men de lat legt, hoe makkelijker je er onderdoor kan. In andere woorden, wat een geweldige wedstrijd moest worden, werd een saaie, slaapverwekkende wedstrijd. PSV begon goed en al in de vierde minuut kreeg Koevermans een goeie kans op 1-0, maar hij schoot over. Roda JC probeert te counteren, maar ze durven de bal niet naar voren te spelen. Als de bal dan toch naar voren kwam, stond ik daar in m’n eentje tegenover vier beresterke verdedigers. PSV was daarom ook de betere ploeg en kreeg meer kansen. Na een weggekopte corner haalde Engelaar in één keer uit. Hij raakte de bal compleet verkeerd, maar toch rolde de bal maar net naast. In het restant van de eerste helft werden er vooral slechte passes gegeven en werd PSV niet aangepakt door de verdediging. Afellay en Koevermans kregen ieder nog een goede kans op de 1-0, maar gelukkig waren ze vanmiddag niet zo scherp.

Na een donderspeech in de kleedkamer moesten we wel wat beter voor de dag komen. PSV had de moed ook al een beetje opgegeven. Het werd een hele saaie tweede helft, met maar één of twee hoogtepuntjes. In de 78e minuut komt er eindelijk een goede kans voor mij, ik sta weer 1-op-1 met Isaksson, maar krijg de bal weer niet langs de keeper gespeeld. Weer een hele goede kans verprutst. Verder werd in de blessuretijd een bal overgekopt door Hutchinson. Weer een 0-0 voor Roda JC, het lijkt wel een gewoonte te worden. Toch hebben we al 2 punten overgehouden na de duels tegen Feyenoord en PSV.

De trainer was niet te spreken over het team, maar over mij was hij positief. Hij vond dat ik goed meeverdedigde en beloonde mij met een dikke 7. De aanvoerder vond dat ik me goed ontwikkel in het team en wilt er alles aan doen om elkaar beter te laten spelen.

Roda JC heeft nu al drie wedstrijden op rij 0-0 gelijk gespeeld. In Kerkrade willen ze graag een doelpunt zien vallen, of anders blijft het publiek weg. Nu we tegen Ajax moeten, lijkt dat een erg moeilijke taak. Alhoewel, Ajax is in een slechte vorm. In de eerste drie wedstrijden werd twee keer gelijkgespeeld en een keer verloren. Als je ziet wat voor basis Ajax heeft, is dat niet zo’n wonder. Achterin spelen Atouba en Oleguer. Op het middenveld Lindgren, Lodeiro en een nieuwe speler genaamd Niemeyer. Voorin spelen Emanuelson, Suarez en Eriksen. Niet echt het sterkste Ajax dat we hebben zien spelen. De coach besloot om weer met een 4-3-2-1 formatie te spelen, waarin ik weer als diepe spits moest fungeren. En weer gaf hij dezelfde boodschap mee: blijven verdedigen en loeren op de counter.

De eerste helft probeerden beide kanten goed, verzorgd voetbal te spelen. Al in de 12e minuut krijg ik een grote kans. Oleguer denkt dat hij rustig kan uitverdedigen, maar ik kom er goed voor. Ik sta daarna tegenover doelman Verhoeven, maar ik weet hem er weer niet in te schieten. Ajax begint aan te dringen en heeft overduidelijk meer balbezit, maar wij hebben de betere kansen. Onze beste kans komt uit een hoekschop. Helaas wordt die hoekschop op de paal gekopt en daarna weggewerkt door een Ajax-verdediger. Wij worden de betere partij en drukken Ajax tegen de muur, maar en doelpunt komt maar niet. Na heel slap voetbal van Ajax komt de bal voor de voeten van Janssen, die goed doorloopt, maar helaas op de keeper schiet.

In de tweede helft is het Roda JC dat het initiatief neemt. Er wordt goed gecombineerd, alleen die laatste pass blijft vaak uit. Na een uur gespeeld te hebben, is het Ajax dat een levensgrote kans krijgt. Emanuelson krijgt op de zestien meter een perfecte pass in de voeten, maar hij schiet hem heel zwak in en Tyton kan hem makkelijk oprapen. We drukken door en we voelen dat hier een doelpunt moet gaan vallen. Na een strakke voorzet vanaf links probeer ik hem in te koppen, maar Oleguer komt er goed voor en kopt de bal weg. Deze bal valt voor de voeten van Janssen die het maar eens probeert. Hij vuurt een echte kanonskogel af die maar net langs de paal gaat. Dit was toch echt de beste kans voor Roda JC. Gelijk daarna wordt ik gewisseld. Skoubo is mijn vervanger. In de 73e minuut krijgt Ajax nog een vrije trap op een kleine 25 meter, maar Eriksen schiet hem recht in de handen van Tyton. Roda is de moed een beetje kwijt en concentreert zich nu maar op het verdedigen. In de 82e wordt er zwak verdedigd, Suarez kan Eriksen makkelijk diep spelen, maar Tyton is scherp en houd de bal uit het doel. De wedstrijd eindigt wederom in een 0-0 gelijkspel, alweer de vierde op rij.

In de volgende aflevering: Weer een trainingswedstrijd, maar deze keer tegen een Finse club. Het vervolg in de Eredivisie met wedstrijden tegen ADO Den Haag, FC Utrecht, Willem II en Excelsior.

Dit artikel delen

Over de auteur