1. De gouden greep van EA

De gouden greep van EA

Electronic Arts is het grootste gamebedrijf dat er is, vind ik tenminste. Elk jaar verschijnen er games waar je U tegen kunt zeggen. Elke game heeft weer zijn eigen verhaal en is weer net ietsje specialer dan zijn voorganger. Wat is toch het geheim van dit grote concern en wat heeft EA ons nog eigenlijk te bieden?

Electronic Arts is een ontwikkelaar en uitgever van games. Jaarlijks heeft het bedrijf een omzet van bijna 3,1 miljard dollar dat is ongeveer 2,4 miljard Euro. Er zijn zo’n wereldwijd 7,900 werknemers

actief voor EA verdeeld over 5.500 ontwikkelstudio’s. Dit alles is opgezet door een man, Trip Hawkins. Hij begon EA in 1982 met maar 1 doel. De grootse gamebedrijf van de wereld worden, en dat is hem gelukt.

Hoe kan zo’n klein bedrijfje uitgroeien tot een wereldbedrijf. Dat is simpel te verklaren. Trip Hawkins heeft jarenlang goed beleid gevoerd, daar kan Dirk Sheringa nog wat van leren, Hij keek goed naar de markt en wist wat voor games er uit moesten komen. Jarenlang was er vraag naar games die makkelijk te besturen waren en er ook nog mooi uitzagen. Hawkins heeft daar naar geluisterd en creëerde goede en makkelijk te spelen games. Zo werden games als: The Sims, Medal of Honor, FIFA, Battlefield en Need for Speed wereldwijd, miljoenen keren verkocht. Daar verdiende EA goud geld mee om zo weer betere games te ontwikkelen.

De laatste paar jaar heeft EA veel concurrentie gekregen. Microsoft is de belangrijkste. Eerst maakten zij voornamelijk games voor de PC, maar dat is veranderd sinds de Xbox er is. Nu maken ze dus de games voor de Xbox die meestal ook uitkomen voor de PC, maar dan minder goed zijn. Microsoft is bekend van games als: Halo, Gears of War en Fable. Er is een echte strijd gaande tussen EA en Microsoft.

Terug naar het onderwerp waar deze column eigenlijk over gaat: EA. Elk jaar zijn ze goed voor tientallen games, soms zijn ze goed en soms niet. Elke dag hoor je wel iets over de games die uitkomen of al uit zijn van de EA games, je leert er mee leven. Wat zal de wereld zijn als EA niet bestond. Wat voor games hadden we dan moeten missen en welke totaal niet? Als EA niet bestond wat zou Gamersnet dan nu zijn? Zou het net zo groot zijn als nu, zou het niet bestaan of was het een wereldsite? We zullen het nooit weten want EA bestaat eenmaal. En we zijn er blij mee!

De gouden greep van EA was het kijken naar de markt. Toeslaan wanneer het nodig was, kijken naar de beurs wat verantwoord was en wat niet. Trip Hawkins heeft juist gehandeld. Hij heeft geld geïnvesteerd in dingen die nodig waren en heeft dat een paar maanden later alweer terugverdiend en winst ermee gemaakt. EA kwam bijna nooit in het nieuws alleen als er weer een nieuwe game

uitkwam werd de naam EA gebruikt verder heb ik ze de laatste paar jaren nauwelijks gezien. Achter de schermen zijn ze vast wel weer bezig. Ergens in de 5.500 gamestudio’s wordt er weer een nieuwe topgame gemaakt. Zo weten we dat de nieuwe FIFA bijna uit is en dat er nog druk wordt gewerkt aan de nieuwe Medal of Honer. Het gameseizoen komt er weer aan en EA is er weer klaar voor om iedere gamer te verbazen.

Wat kunnen we eigenlijk nog verwachten van EA. Jaarlijks komen er talloze nieuwe games uit. We weten ieder jaar dat ze met sportgames komen met FIFA als de belangrijkste. Ook weten we als er weer een groot voetbaltoernooi is dat EA weer met een voetbalgame komt. Zo durf ik nu al te vorspellen dat EA in 2012 met een game komt die te maken heeft met het EK in Polen en Oekraïne, dat is gewoon zo. Daar is geen twijfel over mogelijk. Over andere games durf ik juist geen voorspellingen te doen want daar is EA altijd onduidelijk over. Dat maakt het juist tot een mooi bedrijf. Je weet niet wat je van ze kunt verwachten behalve dus bij sportgames. Iedereen weet welke games EA dit jaar nog zal uitbrengen daar ga ik geen uitleg over geven. 2011 is een ander verhaal, er wordt wat gespeculeerd en er komen kleine uitspraken naar buiten. Ik weet niet wat ik daar mee aanmoet en meestal kijk ik er ook niet naar want ik houd ervan om verast te worden, alleen als er een officiële aankondiging is ga ik er serieus naar kijken eerder niet.

Dit artikel delen

Over de auteur