1. Jade Empire: Vechtstijlen en Eigenschappen

Jade Empire: Vechtstijlen en Eigenschappen

Basiseigenschappen

Vechten in Jade Empire is niet zomaar even wat klappen uitdelen aan irritante ventjes die toevallig op je pad komen. Het begint al bij het kiezen van je karaktertype. Daarbij vormen drie eigenschappen de sleutel. Deze eigenschappen bepalen op welke manier je personage het best kan vechten.

Body

Zorgt voor Health. Hoe meer punten je hebt op Body, hoe langer je Health-balkje is en hoe meer schade je doet met fysieke aanvallen. Je kunt je Health bijvullen door op de witte knop te drukken. Daarmee wissel je Chi in voor Health. Dit kun je doen tot je Chi leeg is, of je Health weer vol is.

Spirit

Zorgt voor Chi. Hoe meer punten je hebt op Spirit, hoe langer je Chi-balkje is en hoe effectiever je magische aanvallen zijn. Chi heb je nodig voor verschillende stijlen, en om Health terug te krijgen wanneer dat nodig is.

Mind

Zorgt voor Focus. Hoe meer punten je hebt op Mind, hoe langer je Focus-balkje is en hoe effectief je Focus-aanvallen zijn. Je gebruikt Focus via de ‘Y’-knop en wanneer je wapens gebruikt, kost dat ook een beetje Focus.

Hecht niet teveel waarde aan de weg die je in het begin inslaat. Hoe je de eerste drie punten verdeeld is niet zo belangrijk, je zult er nog genoeg mogen verdelen tijdens je avontuur. Belangrijker is de stijl waarmee je personage begint. Dat is namelijk een Martial stijl, een Support stijl of een Magic stijl. Hoewel je ook andere stijlen zult leren, bepaalt je beginkeuze wel hoe je in het begin zult vechten. Om te overleven zul je die stijl ook sterk genoeg moeten maken, dus het is min of meer ook bepalend waaraan jij je punten uit zult geven.

Vechtstijlen
Martial Style

De Martial styles vormen de basis voor de meeste personages. Ze doen direct schade met normale en speciale aanvallen en kunnen versterkt woorden door Chi. De Martial stijlen zijn effectief tegen vrijwel alle vijanden. Alleen vijanden met een harnas weerstaan Martial styles.

Support Style

Een Support Style is vooral handig voor de personages die zich bij jouw party voegen. Een Support Style doet in normale modus geen schade, maar is er op gericht om vijanden zwakker te maken door ze bijvoorbeeld langzamer te maken of een tijdje stil te zetten. Wanneer je metgezel met Support vecht, wordt hij/zij niet aangevallen. Voordeel is dus dat je vijanden een tegenwerkende kracht hebben, nadeel is dat alle vijanden op jou afkomen. Demonen zijn immuun voor Support stijlen.

Magic Style

Een Magic Style is voor één van de beginpersonages al direct beschikbaar, de anderen krijgen hun eerste stijl pas later. Magische aanvallen kosten Chi. Daarom zul je een personage dat op magie vertrouwt vooral veel Chi-punten moeten geven.

Transformation Style

Een Transformation Style laat de speler transformeren in een demon. Deze stijl wordt pas na een tijdje spelen beschikbaar en begint met de Toad Demon, een reusachtige pad. Later komen er ook andere vormen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld een Horse Demon. Afhankelijk van welke demon gekozen wordt, zijn er verschillende eigenschappen. Wel zijn alle demonen immuun voor Support Styles. Deze stijl is vooral effectief tegen andere demonen.

Weapon Style

Geen van de personages begint met een wapen, al krijg je je eerste wapen vrij snel. Wapens zijn nutteloos tegen geesten. Verder zijn ze qua toepassing gelijk aan de Martial stijlen, alleen doen ze meer schade. Het gebruik van wapens kost Focus.

Je zult na verloop van tijd veel verschillende stijlen verzamelen. Elke keer dat je personage een level omhoog gaat, krijg je ook punten te besteden om je vechtstijlen beter te maken. Zo kun je punten toekennen om de kosten in Chi of Focus te verlagen, of om de schade of de snelheid van de aanvallen te verbeteren. Na een tijdje spelen heb je voor jezelf wel bepaald welke stijlen je gebruikt. Dat komt neer op een of twee Martial stijlen, een Weapon stijl, een Magic of Transformation stijl en een Support stijl. Een goede keuze als Support stijl is de Spirit Thief. Waarom? Chi heb je nodig voor veel aanvallen, maar ook om jezelf te kunnen healen. Met Spirit Thief kun je dan weer Chi stelen van je vijanden, waardoor je jezelf eventueel nog eens kunt healen of met Chi kunt aanvallen.

Conversation Skills

Vechten zal vaak genoeg de enige oplossing zijn, maar soms kun je jezelf moeilijkheden besparen door problemen pratend op te lossen. Dit doe je dan vaak door gebruik te maken van de Conversation Skills. Deze stellen jou in staat om, als je de juiste keuze maakt, meer uit de situatie te halen of een gevecht te voorkomen. De skills worden beïnvloed door hoe jij je punten tussen Body, Spirit en Mind verdeelt.

Charm

Via Charm kun je mensen voor je proberen te winnen door vriendelijkheid, door te flirten of door ze te complimenteren. Charm wordt beïnvloed door Body en Mind.

Intuition

Met Intuition kun je mensen overtuigen door redelijkheid. Ook kun je aanvoelen wat je ongeveer moet zeggen om ze tevreden te stellen, wat ze willen horen. Zo zal een persoon met enige macht je wellicht meer mogen als jij laat doorschemeren dat je vindt dat alles in het teken moet staan van macht… Intuition wordt beïnvloed door Mind en Spirit.

Intimidation

Intimidation komt neer op indruk maken. Probeer te overtuigen door een vorm van dreigement uit te oefenen. Iemand die zelf al duidelijk maakt niet bedreven te zijn in de vechtkunst, zal waarschijnlijk niet lang stand houden tegen een stukje intimidatie.

Afhankelijk van het personage waarmee je spreekt hebben een of meerdere opties de gewenste (‘succesful’) uitwerking.

Het amulet en de Gems

Wanneer je Master Li hebt bewezen dat je kundig genoeg bent, kun je op zoek gaan naar het eerste deel van een amulet. Het amulet geeft je de mogelijkheid om Gems te gaan gebruiken. Je zult op je reis veel van deze Gems tegenkomen. Deze Gems kunnen extra punten toekennen aan je eigenschappen. Dat geldt zowel voor Body, Spirit en Mind als voor Intuition, Charm en Intimidation. De Gems zijn te koop bij de verschillende handelaren die je tegen zult komen, maar je zult er ook veel vinden. Gems die je niet gebruikt kun je verkopen aan de handelaren, waardoor je wat meer geld zult krijgen om interessantere dingen te kopen.

Technieken

Behalve Gems kunnen ook Techniques bepaalde bonussen toekennen aan eigenschappen. Deze bonussen zijn permanent; je draagt ze bij je en ze gaan niet meer weg. Je kunt bijvoorbeeld bij een handelaar een Technique kopen waardoor je +5 Mind krijgt. Wanneer je dat dan koopt, zal je Spirit-balkje direct een stukje langer worden. Naarmate je verder komt, zul je krachtigere Techniques tegenkomen, die je soms makkelijk vindt of koopt, maar soms moet je er een bepaalde handeling voor verrichten.

Lees meer over Jade Empire

Pagina 1: Introductie en Spelwereld

Pagina 2: Vechtstijlen en Eigenschappen

Pagina 3: Personages

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Gelieve te reageren in deel 1. Bedankt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren