1. Top 10 - Game Tracks

Top 10 - Game Tracks

Geluiden komen en gaan. Niet alleen in de vorm van trekvogels, maar meestal gaan geluiden het ene oor erin en het andere oor er ook weer uit. Ze worden vergeten. Soms terecht. Soms onterecht. Zo gaat het helaas ook bij muziek in games. Want gamehater of niet, iedereen moet toegeven dat er prachtige muziek te vinden is in de gamewereld.

Onder andere door deze reden heb ik, de schrijver, deze Top 10 gemaakt. Onderaan zal jij tien tracks vinden uit verschillende games. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Ik vind dat ze bij de tien beste tracks horen uit de game geschiedenis. Met de nadruk op ‘ik vind’. Dit artikel is namelijk geheel subjectief. Ben je niet met de Top 10 eens? Laat dan eens een reactie achter, met de informatie welke gamemuziek er dan wel in had moeten staan.

Kingdom Hearts is een RPG die de mix heeft gevonden tussen Disney en Square-Enix. Het resultaat? Een wereld vol Disney- en Final Fantasy figuren. Met als hoogtepunt alle Disney werelden die de speler mag bezoeken. Elke wereld heeft weer zijn eigen ding, zoals de muziek. En deze komt nergens zo goed naar voren als in Halloween Town uit The Nightmare Before Christmas van Tim Burton. Het muziekje is dan ook gebaseerd op This is Halloween uit de eerdergenoemde film. Wat dit muziekje voor mij zo goed maakt? De vrolijkheid en de behoefte om weer eens een bezoek aan Jack Skellington te brengen. Het is trouwens misschien wel even slimmer om nog even een dag te wachten, voordat je dit gaat luisteren...

Nummer negen is waarschijnlijk voor de meesten een onbekende. Koudelka werd op 29 september 2000 uitgebracht op de PS1. Het spel staat misschien beter bekend als de voorloper van de Shadow Hearts-serie. Echter zijn deze games niet echt met elkaar te vergelijken, behalve dat het beiden RPG’s zijn. Ten eerste is Koudelka meer een Tactical RPG en bevat het een hele andere setting die meer gericht is op de horror. Desalniettemin werd de game niet met open handen ontvangen door de pers, wat na mijn mening niet geheel terecht is. Mede door de prima muziek die er te horen is, die helemaal in de sfeer opgaat. Met als hoogtepunt 'Incantation Again' die de speler zal horen tijdens één van de bossfights.

Zoals de naam van de game al doet vermoeden, gaat deze game over iets kolossaals. Om precies te zijn, zijn het grote beesten. De doel van deze game is dan ook om met de protagonist Wander en zijn trouwe ros Agro alle Colossi neer te halen in een prachtige fantasywereld. Elke keer als je weer in de buurt komt van een gigantische Coloussus speelt de bombastische muziek op en rem je automatisch Agro af om de Colossus in zijn volle macht te aanschouwen. Daarna begint er een spannend gevecht, met misschien wel deze epische muziek op de achtergrond.

De oudste game in deze lijst, maar hij heeft zijn plek sowieso meer dan verdient. En misschien juist wel doordat de game alweer vijftien jaar oud is, geeft deze theme zo’n goed gevoel als je er weer eens naar luistert.

Max payne 2 is een titel die veel wegheeft van een film noir titel. Dit spatte dan ook overal vanaf; de keiharde corrupte wereld, de personages en het gevoel van angst. Dit allemaal vind je in deze main theme terug. Jouw hartslag en het duistere deuntje doen je gelijk terugdenken aan de omgevingen van Max Payne.

Hoe kan het ook anders dat mijn meest favoriete game in deze lijst te bekennen is. De game is natuurlijk lange van perfect, maar heeft een zeer persoonlijke en vrolijke sfeer. De game bevat dan natuurlijk ook ontelbare vrolijke deuntjes, maar ze klinken wel stuk voor stuk verschillend. Als dan ook nog eens blijkt dat de game één van de geniaalste personages uit de gamegeschiedenis bevat, dan moet dit wel leiden tot een ultieme combinatie leiden. Beoordeel zelf maar, pas er overigens wel op dat je niet over de muziek valt.

Mijn allerlaatste recensie ging over de game Nier, die ik beloonde met een zeven. In mijn recensie kon je ook lezen dat de game vreemd is, zeer vreemd. Dit vreemde slaat ook weer terug op de muziek, maar dan in in de meest positieve zin die je maar kunt bedenken. De muziek uit deze game is zonder twijfel dan ook het sterkste punt van de game. Er wordt namelijk in elk nummer gezongen. Zo mooi als dit is brengt dit voor mij ook een probleem met zich mee. De soundtrack bevat namelijk ook een mix van emotionele nummers en epische nummers. En kies daar maar eens een favoriet uit. Ik raad jullie dan ook gewoon aan om zowel Grandma, als Cold Steel Coffin eens te beluisteren.

World of Goo is een ietwat aparte game. Het kwam in 2008 uit en kreeg gelijk negens naar zijn hoofd gesmeten. Een prachtig gebaar voor een game die maar door twee man is gemaakt. Het hele spel is dan ook geheel 2D met wonderbaarlijke achtergronden. Hier mag de achtergrond muziek dan ook niet aan ontbreken, wat gelukkig niet het geval is. De hele soundtrack is gemaakt door de talentvolle Kyle Gabler, die zijn inspiratie heeft van verschillende mannen. Zoals Ennio Morricone. Ode to the Bridge Builder is dan ook gebaseerd op deze track uit Il Mercenario. Gelukkig heeft Kyle Gabler er genoeg aangedaan om er zijn eigen draai aan te geven. Dit is dan ook perfect gelukt. De hele soundtrack van World of Goo –die overigens zeer goed is- is hier legaal te downloaden.

ICO de game die ik vorig jaar beloonde met een score van 95 punten is een game apart. Je zou dan ook makkelijk kunnen vaststellen dat ik verliefd ben op deze game. Dit is dan ook meer dan waar. ICO is een game die je moet kunnen waarderen. Want velen zullen het als saai bestempelen, door de simpele opbouw. Kun je echter door deze opbouw heen kijken en de gameplay waarderen dan gaat er een prachtig verhaal voor je open met vele emotionele wendingen. Deze emotie wordt nog eens samengevat in het nummer You Were There die de speler te horen krijgt nadat de game –via een wonderbaarlijke einde- ten einde is gebracht.

Inderdaad Metal Gear Solid miste nog in deze lijst. Maar hij heeft zijn eerste plaats meer dan verdiend. Het speciale aan het eerste deel van Metal Gear Solid zijn de emotionele gesprekken na het verslaan van een eindbaas. Met als hoogtepunt het eindgesprek met Sniper Wolf. Ze vertelt haar verhaal, met als achtergrondmuziek Enclosure. Door deze beide aspecten krijg je een grote brok in je keel, een cutscene die je altijd zal onthouden. Daarnaast is Enclosure ook nog eens goed te luisteren zonder beelden, door het fantastische pianowerk.

Dit artikel delen

Over de auteur