1. Lachen met de Fable III-cast

Lachen met de Fable III-cast

Fable III is een game met een hoge productiewaarde. Dit vooral door de cast van stemacteurs die aan het spel hebben gewerkt. Zo is Sir Ben Kingsley een acteur die met vertolkingen van Mohandas K. Gandhi in “Ghandi” en Itzhak Stern in “Schindlers List” erg indrukwekkende rollen op zijn CV heeft staan. Ook Bernard Hill, die we kennen als koning Theoden uit de “Lord of the Rings”-saga of als de kapitein van de Titanic in die overgewaardeerde succesfilm. Het ensemble stemacteurs is indrukwekkend en vol talenten, maar de beste prestaties komen niet van de serieuze acteurs, maar van twee komische grootheden van de Britse komedie.

Stephen Fry vervult opnieuw de rol van Reaver: een sluwe, corrupte en immorele extraordinair en Fry doet dat met veel bravoure. Er is venijn, vernedering en sarcasme in zijn stem en toch weet hij er een dikke laag stijl en aristocratie bovenop te leggen. Zijn vocale klanken toont hij onder andere ook in LittleBigPlanet en met audioboeken, maar dat staat in het niet bij wat hij in de jaren tachtig en negentig deed. Hij kan als de allerbeste schreeuwen en bulderen en het toch verstaanbaar en grappig houden. Daarbij heeft hij een affiniteit met taal die vandaag de dag nog geen enkele evenknie heeft. Hij speelt, tovert, goochelt en illustreert ermee, maar in de vorige eeuw vermaakte hij er vooral mee. Hieronder staan een viertal sketches die dat mijns inziens goed illustreren. Drie ervan zijn van het hilarische en geweldige programma “A bit of Fry and Laurie”, dat hij samen met Hugh Laurie speelde(die nu Gregory House speelt in “House M.D.”) en de vierde is uit de legendarische sitcom “Blackadder”, waar Fry en zijn komediepartner Laurie drie seizoenen aan meededen.

De andere Britse grootheid is natuurlijk John Cleese. In Fable III verzorgt hij de rol van Jasper, de butler die samen met Bernard Hills personage de mentor is van de Held van de game. Hij is vriendelijk, intelligent en op z’n Brits stijfjes, precies zoals een butler dat hoort te zijn. Cleese’s repertoire bedraagt meer dan genoeg om zijn overtuigende rol niet verrassend te vinden. Het baanbrekende werk dat hij met Monty Python deed, de hilarische rol van casinobaas in Rat Race en de klassieke sitcom Fawlty Towers; zeg je Britse komedie, dan zeg je John Cleese. In tegenstelling tot Stephen Fry is John Cleese een erg fysieke acteur. Met zijn grote gekke lijf kan hij de meest absurde fratsen uithalen en dat combineert hij met geweldig stemwerk. Het is een briljante en hilarische man. Hieronder weer een viertal sketches. De laatste is er een met Hugh Laurie en Stephen Fry, die hem voor zijn levenswerk een prijs aanbieden: de “Silver Dick”.

Naast Fry en Cleese zijn er natuurlijk nog meer komische acteurs in de cast te vinden, maar hun werk is niet zo baanbrekend als dat van hun. Niet oninteressant, dat allerminst. Wat dacht je namelijk van de film “Shaun of the Dead” of de sitcom “My Family”. Allemaal heerlijke gortdroge Britse komedie waarbij je je helemaal laplazerus kunt lachen. Ook mede dankzij hen heeft Fable III zo’n overtuigend en dikwijls grappig stemwerk. Als ze voor Fable IV over een paar jaar ook nog Rik Mayall, Ade Edmondson, Hugh Laurie, Nigel Planer, Jennifer Saunders, Dawn French, Catherine Tate en Jeremy Clarkson op weten te trommelen, dan zou ik bij God niet weten wat dat nog zou kunnen overtreffen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.