1. Viewtiful Joe 2

Viewtiful Joe 2

In oktober 2003 kwam Viewtiful Joe uit op Nintendo’s GameCube. Dit exclusieve avontuurtje bleek zo goed ontvangen te zijn dat een jaar later ook de PlayStation 2 Viewtiful Joe aan het spellenassortiment mocht toevoegen. Viewtiful Joe was op en top origineel en werd hiervoor zowel door de media als de consumenten beloond. Het spel verkocht goed en speelde lekker. Genoeg redenen dus om twee jaar later een compleet nieuw deel uit te brengen.

Tenminste nieuw? Als je Viewtiful Joe 2 voor het eerst ziet, lijkt het erop dat we met hetzelfde spel te maken hebben als twee jaar geleden. Op grafisch gebied is er dus weinig veranderd. Dit maakt echter niet uit, omdat het er allemaal weer erg leuk uitziet: Joe in zijn rode maillot en dit keer Sylvia ook in een strak lichtblauw pakje en alles nog steeds in de aparte cell shaded stijl. Het avontuur begint meteen na het de gebeurtenissen van het eerste deel. Nadat Joe zijn vriendin Sylvia uit de handen van Jadow heeft gered, was er maar weinig tijd om dit te vieren. De filmwereld wordt vrijwel direct weer aangevallen, en dit keer krijgen we te maken met een buitenaardse invasie onder leiding van de Black Emperor. Het blijkt al snel dat de Black Emperor op zoek is naar de Rainbow Oscars. Het is aan Joe en Sylvia om hem tegen te houden.

Samen staan we sterk

Het opmerkelijkste verschil is dat er dit keer twee speelbare personages zijn vanaf het begin. Joe en Sylvia hebben allebei hun speciale vaardigheden. Zo kan Joe goed slaan en Sylvia flink huishouden met haar schietijzers. De speciale effecten, ook wel bekend als VFX-krachten zijn dit keer verdeeld over de twee personages. Waar in het origineel Joe zowel boemerangs als bommen kon gebruiken, kan hij dit keer alleen boemerangs gebruiken en zijn de bommen alleen beschikbaar voor Sylvia. Gelukkig kan tijdens het spelen, door één druk op de knop, van personage verwisseld worden. Dit komt vaak erg goed uit, want sommige vijanden zijn met Joe stukken makkelijker te verslaan dan met Sylvia, en andersom. Gelukkig zijn er echter nog wel wat nieuwe krachten toegevoegd, zo kan Joe vijanden vastpakken en weggooien. Sylvia heeft ook haar eigen speciale kracht, namelijk ‘Replay’, met deze kracht kan ze drie keer zoveel schade doen, wat met enige oefening tot hele hoge combo’s kan leiden.

Een ander aspect waarin het spel aanzienlijk is veranderd, zijn de puzzels. Dit keer zijn ze een stuk prominenter aanwezig en zijn deze gelukkig ook iets ingewikkelder geworden. Zo kom je op een gegeven moment bij drie fakkels die aangestoken dienen te worden om verder te kunnen. Je weet dat je alleen vuur kunt maken door Joe’s Machspeed te gebruiken. Jammer genoeg is Joe niet snel genoeg om alle drie de fakkels tegelijkertijd aan de steken. Op dit moment moest ik heel even mijn brein kraken, maar na een korte brainstorm kwam erin me op dat Sylvia met haar ‘Replay’ kracht alles drie keer kan laten gebeuren. Eén aangestoken fakkel veranderd dus in drie aangestoken fakkels en de deur naar het volgende gedeelte gaat open. De puzzels bieden precies de nodige afwisseling tussen het vechten.

Moeilijke eindbazen

Joe’s Six Machine, bekend om het veranderen in vele verschillende mechanische voertuigen keert dit keer weer terug. Naast het veranderen in een vliegtuig, kan de Six Machine dit keer ook een aantal nieuwe varianten veranderen zoals een duikbootje, een grote boormachine en zelfs in een gigantisch megakanon. Dit zal heel goed van pas komen met de vele vijanden en eindbazen die je wederom van je af zult moeten slaan. De vijanden zien er ook dit keer allemaal weer uniek uit en de eindbazen hebben allemaal hun karakteristieke trekjes. Eén tegenvaller was echter wel dat de eindbazen meestal weer terug komen in het spel en gebruikt worden als tussenbazen. Joe en Sylvia maken hier in het spel ook grapjes over, maar toch voelt het een beetje goedkoop aan.

Naast de originaliteit vond ik het flink aantal pittige moeilijkheidsgraden van het eerste deel ook erg leuk. Dit keer is het spel er niet makkelijker opgeworden, wat ervoor zorgt dat je niet zomaar door het spel heen wandelt. De veteranen kunnen bovendien de speciale ’36 Chambers of Heroness’ modus vrijspelen. In deze modus moet je je door 36 verschillende kamers zien te worstelen, elk tot de nok toe gevuld met bergen vijanden en obstakels die je het leven zuur maken.

Conclusie en beoordeling

None

Viewtiful Joe 2 is een heerlijk vervolg op het eerste deel. Veel aspecten zijn simpelweg hetzelfde gebleven, maar Clover Studios heeft er wel een hoop nieuws ingestopt. Het wisselen tussen Joe en Sylvia, de nieuwe speciale krachten, de slimme puzzels en de vertrouwde moeilijkheidsgraad. Ondanks dat we dit keer niet meer verbaasd raakten door de aparte stijl, zeg ik ook dit keer weer: Henshin-A-Go-Go, baby!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sylvia
 • Nieuwe VFX krachten
 • Moeilijkheidsgraad
 • Weinig veranderd
 • Minpunten
 • Weinig veranderd
 • Terugkerende (eind)bazen

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • lijkt me een vette game terwijl ik hem niet gespeeld heb

 • Niet mijn ding, die style houd ik gewoon niet zo van..

 • Nee ik ook niet echt…

 • Ik vindt het een top spel

 • Ik vond de vorige game echt verschrikkelijk gaaf dus ik denk dat ik deze ook wel strak ga vinden. Zit te twijfelen of ik zou gaan halen of niet naja ik zie het na animecon wel :P

 • geen mutliplayer….it's a shame…

 • terugkerende bazen?

  volgens mij hebben jullie te weinig capcom games gespeeld…heel veel capcom games hebben dit namelijk….devil may cry 3 iemand? Viewtiful Joe 1? en de retro games…

 • ik zag hem net nog in de winkel.. Dach eve na, en bedacht me dat ik eigenlijk te veel geld uitgaf

  HIJ KOST MAAR 45 EURO!

 • ok………

  bij +punt staat weinig veranderd en bij -punten staat ook weinig veranderd

 • Hij is maar 40 euro bij Nedgame, lijkt me wel een leuke game

 • Deel 1 was een leuke game. Dit lijkt me ook wel weer leuk maar jammer dat het veel van hetzelfde is.

 • Dit is een toppertje ! Als je deel 1 leuk vond / vind , vindt je deel 2 zeker beter.

 • Ik sluit me aan bij ocelot en mago. spreekt mij ook niet aan.

 • echt een dope spel :P

 • Ziet er leuk uit en misschien ook wel het kopen waard maar ik wil zoveel. *Mario Power Tennis, Star Fox Assault, Baten Kaitos* Eerst ga ik maar eens goed genieten van de spellen die ik nu allemaal heb en daarna ga ik wel weer eens verder kijken.

 • goede recensie, alleen vind ik het een beetje vaag hoor. pluspunten: weinig veranderd, minpunten: weinig veranderd :S

 • Je moet hem gespeeld hebben om te weten of je hem leuk vindt.  Alleen naar de screenshots kijkend leek me er niks aan, maar als je hem speelt is hij echt ontzettend gaaf.  De over-the-top humor, gameplay, opbouw, puzzels, de Manga/Matrix-achtige slow-motions waarin je eerst de behuizing van de robots versplintert en ze daarna helemaal in stukken trapt.'  Viewtiful Joe is echt een van de meest brilliante spellen van de huidige console generatie.
 • Kan he + en - punt weinig veranderd  Denk dat ze daarmee bedoelen kan het mis hebben.

  + Weinig veranderd zodat het nog steeds goed is en de goede dingen behouden zijn en de - weinig veranderd dat het veel van hetzelfde is.

 • als je je nog geen viewtiful joe 1 hebt en ook geen 2 welke zou ik dan moeten kopen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren