1. Apple domineert?

Apple domineert?

Ik heb weer eens, zoals al vaker in het verleden, jullie mening en misschien wel raad nodig. Natuurlijk kunnen mensen gaan discussiëren over welke handheld nu perfect voor het gamen is; de Nintendo DS of de PlayStation Portable. Voor mij is het antwoord simpel: geen van beiden. iOS devices zoals de iPhone 4 en, vanaf vandaag de iPad, zijn voor mij het toppunt van handheld gaming. Waarom? Ze hebben amper concurrentie.

Game Centre en software

Vandaag is het dan eindelijk zover. iOS 4.2 is voor de iPad verschenen. Hiermee komt tegelijk de gelauwerde Game Centre en multitasking ter sprake. Je kunt een game pauzeren, en mede dankzij Game Centre is er een waarlijke iGamer community verschenen, waarin achievement-esque trekjes in terug te vinden zijn. Velen van jullie zijn waarschijnlijk skeptisch hierover wegens onder andere de controls en de prijs van de iDevices. Toch heb ik een aantal sterke argumenten:

- Prijzen van games zijn belachelijk laag. Zo heb je de meest uitgebreide versie van Plants vs Zombies al voor 7,99. Of wat dacht je van Rage HD voor 1,59, Puzzle Quest HD voor 3,99 en LEGO Harry Potter: Years 1-4 voor 3,99? Het is allemaal erg goedkoop, en je zult daarentegen veel uren speelplezier ervoor terugkrijgen.

-Ook titels als Monkey Island 1 & 2 HD, The Settlers HD, Need for Speed: Shift en Mirror's Edge for iPad zullen velen bekend voorkomen. Ik moet zeggen dat ik sinds de komst van mijn iPad meestal op dit apparaat gegamed heb, en er al veel geld aan uitgegeven heb (enigszins beschamend veel). Qua software is er dus een ijzersterke, en goedkope line-up.

- Ook in de toekomst lijkt alles voor iPhone en iPad goed te komen. Denk daarbij aan een volledige Dead Space port voor de iPad, Need for Speed: Hot Pursuit, LEGO Harry Potter Years 1-4 (al gespeeld, bijzonder onder de indruk), World of Goo, RAGE HD, en natuurlijk Infinity Blade, het toekomstige paradepaardje voor iOS devices.

Bedenk daarbij ook dat Apple een sterke support heeft van ontwikkelaars als Capcom, Electronic Arts, Chillingo, Epic Games, Square-Enix, Gameloft en Popcap Inc. Epic heeft overigens ook een speciaal vervaardigde Unreal Engine voor Infinity Blade ontwikkeld:

Alles loopt gewoon een stuk natuurlijk en soepeler in de App Store dan in bijvoorbeeld de DSiWare of de PSN Store (voor PSP dan). Dus ik ben van mening dat Apple op zowat elk vlak de winnaar is. Ook is het zo dat PSP en DS steeds minder aandeel hebben binnen de handheldmarkt, en er bar weinig goede titels voor uitkomen.

Dus, wat vinden jullie. Domineert Apple op het gebied van handheld gaming? En erkennen jullie Apple eigenlijk als derde medespeler in de handheldindustrie?

Dit artikel delen

Over de auteur