1. Memoires van een aspirant-hippe jongeman

Memoires van een aspirant-hippe jongeman

Yeah, we kennen het allemaal: de middelbare school. Of je nu een knaapje van zes bent of een ouwe lul van dertig plus, je hebt er vast wel wat van gehoord of in jouw tijd was het allemaal beter. Een plek vol zweterige tieners met hippe kledij aan en allemaal, diep van binnen, niet helemaal zeker of je het wel goed doet. De sociale druk en de behoefte om te voldoen aan de locale jeugdcultuur kunnen zelfs iemand als Jack Radcliffe aan het huilen maken.

Want hoe moet je jezelf tof voordoen? Jezelf zijn is immers lang niet cool genoeg; die hippe dude uit vier havo B is toch een stuk cooler om te zijn? Dus, het is makkelijk wat je moet doen – ga als een razende motherducker naar de dichtstbijzijnde hippe-jongenswinkel en koop daar brute Nikes, een Chasin’-broek en wellicht een wat awesome overhemden bij de H&M; en weet ik veel wat nog meer allemaal geschikt is voor hippe jongemannen en trek ze aan en ga de volgende dag naar school. Verwacht maar een shitload aan reacties (en respects? Oh, waarom ook niet) en reken maar alvast op die grote massa schone deernen die als halmen voor een zeis voor jou alleen aan je voeten vallen. Verheug je op de schoonste toekomst ooit die je te wachten staat.

Alleen, dat gebeurt niet. Net zoals voorheen ben je nog steeds onzichtbaar voor de toffe jongemannen-groep en die knappe dames die spontaan zouden ovuleren als ze je zagen? Ze zien je niet. And that’s a goddamn shame, son. Wat doe je mis? Je hebt alles: tantoe spange pata’s – dat zijn leuke schoenen, folks – je G-Star-spijkerbroek hangt halverwege je o zo mooie Björn Borg-onderbroek, intussen heb je daar ook nog een kekke riem van de Tribute bij plus een shirt van Replay – het is toch goed, verdomme? Het lijkt me behoorlijk stupide in ieder geval om zo een fuckton aan geld uit te geven voor niks. Je ziet er misschien honderd procent mooiboy uit, maar wat heb je daar feitelijk aan als iedereen als vanouds langs, over en/of door je heen kijkt?

Antwoord: niks. Je bent nog steeds je shitty zelf in een leuke huls, en je weet het: al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een aap. Hoe los je dit op, hoor ik de aandachtige lezer vragen. Wel, het antwoord daarop is simpel: wees luidruchtig, vlecht door je interessante verhalen – die overigens niet waar gebeurd hoeven te zijn, alleen maar interessant – een hoop kanker, tyfus, AIDS en wie weet waar je nog meer allemaal een langzame en pijnlijke dood aan sterven kan en als het even mogelijk is ben je nog een zo asociale klootzak mogelijk ook. Eten of gegeten worden bro, jeweetzelf. Het is slechts een bizar kleine hoeveelheid mensen gegund om gewoon aardig te zijn en tegelijkertijd ook een coole boy te zijn, dus als dat je in de eerste instantie niet gelukt is – jammer. Je enige optie is nog om een hufter te zijn. Dat is zo slecht nog niet. Je komt er bij het timide plebs in je directe omgeving behoorlijk ver mee; denk eens aan half overspannen leraren die geen negatief woord meer over je durven uit te laten, of die gezichtsloze massa grijze muizen die dat laatste frikandelbroodje – nog warm, kan je na gaan! – niet durven te pakken omdat jij het bent die daar wijdbeens aan komt marcheren? De brutalen en de schaamtelozen overheersen de wereld, waarde aspirant-hippe jongeman.

In feite moet je dus gewoon je eigen zelf opgeven. Vrees echter niet! De dames zullen van je houden, de heren zullen afgunstig zijn… wat wil je nog meer dan dat? Steek een jointje op, doe je pet goed: je toekomst is bij deze gemaakt van goud. Je oude ik werd alleen gewaardeerd door mensen die ook niet hip waren, ze vinden je nu een droplul – who the fuck cares. Onthoud, ze zijn niet hip, jij wel. De juiste soort mensen zullen nu naar je omkijken: de mensen die enkel kijken naar je haar, je kleding, je arrogante zakkenwasser-houding. En daar gaat het om. Maak een paar foto's van jezelf in de spiegel, jij nu volwaardige hippe jongeman, en zet ze op Hyves. Wees trots op jezelf en weet, dat je leven vanaf nu geweldig is.

Dit artikel delen

Over de auteur