1. Het begin van kerst, het einde van mijn PS3

Het begin van kerst, het einde van mijn PS3

Deze kerst begon zo leuk. Gezellig, met het gezin, en natuurlijk oma, kerst vieren. Lekker eten, en daarna kadootjes! Al gaat het natuurlijk om het samenzijn, blablabla. Want ondanks dat ik inmiddels 19 ben, blijven kerstcadeau's leuk. Ik heb geen stinkend rijke ouders, maar heb het ook zeker niet slecht, want elk jaar weten mijn ouders weer met mooie cadeaus te komen!

Games stonden dit jaar niet op mijn lijstje. Ik heb immers Bad Company 2 om mij van shootergeweld te voorzien, en GT5 met mijn DrivingForceGT om lekker te racen. Meer heb ik momenteel niet nodig en zoveel gametijd heb ik ook weer niet nu ik studeer.

Maaaaar.. Killzone 3 komt er aan, die volledig met de PS Move speelbaar is. Dat lijkt me wel wat, dus wat zet ik op mijn lijstje: Het Move Starterpack. En die kreeg ik ook! Super, even uittesten, demo disc in de PS3, lekker spelen. Mijn broertje vond het ook tof. Kom, "we laten het zien aan pap", was het idee. Vader er bij, kijk wat dit ding allemaal kan! Mijn broertje showt de tafeltennis demo van Sports Champions. Leuk, leuk. Vervolgens start ik de demo van Tumble op. Het level wordt ingeladen, het gaat beginnen.

Het beeld wordt zwart. "Piep piep piep" gaat mijn 60GB PS3, en zijn lampje wordt rood en knippert. De moed zinkt mij in de schoenen. Dit heb ik eerder meegemaakt. "Nee, niet weer", denk ik hardop. Mijn broertje en vader vragen me geschrokken wat ik bedoel. Zonder antwoord te geven druk ik de PS3 opnieuw aan. Het lampje wordt groen... daarna het gevreesde GEEL. De drie piepjes volgen en hij wordt weer rood. Keihard en zonder nadenken schreeuw ik een woord met pure woede en haat uit, dat ik normaal zelden en liever niet gebruik, het 'K-woord'. "Wat is er nou?!" roepen mijn broertje en vader. Mijn PS3 is voor de 2e keer kapot.

Ja... echt waar. Een 'Yellow Light of Death', een YLOD, uitgerekend op kerstavond. En ook nog eens de 2e keer dat hij kapot gaat, alweer in een vakantie! Tot mijn eigen verbazing, en ook die van mijn broertje ("Ik zou helemaal para worden!"), bleef ik er aardig rustig onder. Diep van binnen zou ik het liefst dat kutding van drie hoog uit het raam gooien, maar dat doe ik natuurlijk niet. Gelukkig heb ik de meeste van mijn savegames, inclusief die van GT5 gebackuped. Maar dit is natuurlijk niet cool.

Mijn vakantie is behoorlijk naar de maan. Mijn demodisc zit nog in de PS3 (en een 60GB heeft geen nood-eject functie). Het is niet dat ik niet zonder games kan. Zelfs dan zou het niet erg zijn, ik kan mijn Xbox 360 vanonder het spreekwoordelijk stof vandaan halen. Maar zo'n PS3 is duur! Nu zit ik met een 'paperweight' van 600 euro! En mijn nieuwe Move, het net aangeschafte BFBC2 Vietnam, lekker GT5en... al die zooi kan ik mooi op mijn buik schrijven. Daarnaast ben ik nu al 2 van de 5 toegestane accounts kwijt die ik niet meer kan deactiveren omdat die PS3s kapot zijn. Nog 1 is voor mijn broertje z'n PS3, en 1 staat bij een vriend op voor wanneer ik daar ben. Ik zit dus al bijna op het limiet. En dan is er nog de reparatie van de PS3. Dit is financieel nou niet echt prettig en komt het voor mij al helemaal slecht uit.

Mijn eerste reparatie was gelukkig gratis, ondanks dat deze buiten de garantie viel. Maar ik betwijfel het of dat nu weer geldt. En ik vertik het om een dikke 150 euro neer te tellen en weer 3 maanden te wachten! Ik weiger het simpelweg. Altijd ga ik zuinig om met mijn spullen en dan toch gebeurt dit... En als trotse PS3 eigenaar sinds de launch weiger ik ook maar 1 cent extra te betalen aan Sony voor mijn loyaliteit. Helemaal als je kijkt naar de hoeveelheid geld die ze aan mijn (te) grote hoeveelheid games hebben verdiend. Ik kan het dan ook niet helpen, dat ik me een beetje genaaid voel. Zelfs een 60GB model hoef ik niet meer. Dan maar minder USB poorten en geen PS2 games. Ik heb mijn PS2 toch nog! Dan maar een Slim model, blijkbaar een stuk betrouwbaarder en ook weer garantie erbij.

Het plan? Ik laat mijn PS3 voor 50 euro repareren bij een betrouwbaar adres en verkoop dat ding. Blijkbaar kan je nog redelijk wat vangen voor zo'n 'zeldzame' PS3. Als het moet verkoop ik ook mijn Xbox 360. En wat moet ik God toch eigenlijk op mijn blote knietjes bedanken voor mijn geweldige ouders! Want ondanks de dure kerstperiode hebben zij mij inmiddels beloofd mij de ongeveer 270 euro voor een nieuwe PS3 te lenen! Echt heel tof!

Alle winkels zijn natuurlijk op 't moment dicht met kerst, alsook de Sony helpdesk. Dus ik kan niet veel tot maandag. Tegen die tijd dan maar Sony bellen, hopelijk kunnen zij mij verder helpen. Ik betwijfel of ik hier gratis vanaf kom bij hen, maar misschien kunnen ze in ieder geval iets doen aan mijn 'account probleem'. Maar zoals ik al zei, ik zal hen niet betalen voor iets wat gewoon hoort te werken, ook na een paar jaar.

Ik zal jullie toch even 'geruststellen', ik laat mijn kerst en vakantie niet te veel verpesten hierdoor. Zoals mijn vriendin al zei, het blijft slechts een voorwerp. Jammer dat het zo'n duur en erg vermakelijk voorwerp is, maar toch: een voorwerp. Lol hebben met mijn familie en vrienden is natuurlijk belangrijker. En huiswerk, wat ik natuurlijk heb uitgesteld tot de laatste week. Ach, ik dwaal af. Wat waarschijnlijk betekent dat ik weer redelijk afgekoeld ben. Toch nog even een goed woordje voor mijn oude PS3s: Bedankt voor de leuke tijden, jammer dat Sony jullie niet betrouwbaar genoeg heeft gemaakt, maar nogmaals bedankt!

Zo, dan moet ik nu echt slapen. Rest mij niets anders dan te zeggen: Fijne feestdagen IG'ers!

Dit artikel delen

Over de auteur