1. I'm a LSDJ!

I'm a LSDJ!

Goed, dus mijn oorspronkelijke idee was om deze log in de stijl van een video te doen, zoals ik altijd doe. Helaas is de Sony Handycam die ik voorheen altijd gebruikte gesneuveld en zal ik mijn best doen een leuk tekst logje in elkaar te hatseflatsen :)

Chiptune

Niet zo heel lang geleden begon ik me opeens weer erg te interesseren in de oude 8bit muziek. De fascinatie groeide met de dag, tot ik opeens op een website genaamd 8 Bit Collective tegen kwam. Deze website bevatte lowbit muziek die men gemaakt had met behulp van oude game consoles en handhelds, ook wel Chiptune genoemd. Ik begon me te realiseren dat hier een hele scene achter schuilde en begon uiteindelijk ook te onderzoeken hoe het voor mijzelf mogelijk zou zijn om dit soort bleep bloop muziek te maken.

Na wat research stuite ik op NOG een nieuwe ontdekking, namelijk hoe het mogelijk is om zelf thuis op je oude Gameboy muziek te maken. Een gast uit Zweden had kennelijk een keer teveel tijd en heeft software gemaakt die de vertrouwde oude Gameboy omtoverde in een sequencer en synthesiser. De software werd verkocht onder de naam "LSDJ" (Little Sound DJ).

Aan de slag!

Helaas kwam ik tot de nare ontdekking dat officiële LSDJ Cartridges niet meer verkocht werden. Na twee weken ongeduldig wachten kreeg ik ook eindelijk mijn EMS Gameboy Cartridge binnen. Deze kaart kan gezien worden als de befaamde R4 kaart voor de DS. Het maakt gebruik van ROM's van originele games en speelt ze vervolgens af op de Gameboy. Hoewel LSDJ Cartridges niet meer geproduceerd worden, heeft de ontwikkelaar wel de software online gezet en met een simpele donatie van $1 kan ook jij in het bezit zijn van LSDJ.

LSDJ: Hoe werkt het nou precies

Mensen die niet echt benieuwd zijn naar hoe zo`n song nou precies in elkaar gezet word op de Gameboy kunnen dit stuk best overslaan. Wanneer je LSDJ opstart krijg je 4 kanalen te zien: "PU1 (Pulse1), PU2 (Pulse2), WAV (Wave) en NOI (Noise)"

Pulse 1: Dit kanaal word voornamelijk gebruikt om kicks en, zo nu en dan, om de bassline te produceren.

Pulse 2: Pulse 2 word voor weinig anders gebruikt dan de melodie en akkoorden, omdat het niet echt tot meer in staat is. Het is ook mogelijk om een beter doorlopende bassline hier mee te produceren, hoewel ik daar nooit gebruik van maak.

Wave: Het Wave kanaal is erg veelzijdig. Hoewel ik het meestal gebruik voor de bassline, kan je ook eigen samples prepareren en importeren in LSDJ. Dit kan verschillen van drum samples tot vocals.

Noise: De naam van dit kanaal zegt het eigenlijk al. Dit kanaal produceert niets meer dan static/ruis. Maar met wat verschillende tweaks kan je dit kanaal omtoveren in een volledig drumstel, waar ik vaak gebruik van maak.

Praktijk

Er is nog zat te vertellen over LSDJ, maar als je echt wilt weten hoe het allemaal in elkaar steekt, bekijk dan even de LSDJ Wiki. Ik heb zeker wel even moeten rondkijken voor ik precies wist wat er allemaal wel niet mogelijk was en wat nou precies waar voor diende. Ik ben nu ongeveer twee tot drie maanden met het programma aan het rond kloten en ik verbaas me nog steeds over wat er allemaal uit de Gameboy kan komen. Aan het eind van deze log zal ik nog een video plaatsten met daarin wat ik als laatste heb gemaakt. Over het algemeen zou ik bijna zeggen dat ik me zelfs beter met LSDJ weet te vermaken dan sommige games. Als je eenmaal de basis door heb, is het al bijzonder vermakelijk om wat rond te kloten. Maar het beste is nog wel de reactie van mensen als ze je zien met zo`n oude handheld. Ik heb verschillende mensen laten zien en horen wat ik al heb gemaakt en de meeste kunnen niet bevatten dat het allemaal op de Gameboy kan.

Chiptune is een genre waar ik mij prima in kan vinden. Ik heb zelfs een paar feestjes in de planning staan waar artiesten de hele avond doorkomen met een Gameboy! Benieuwd? Volg deze linkjes om wat meer te weten te komen over chiptune:

8 Bit Collective

8 Bit People

Anamanaguchi (Awesome chiptune band)

Electric Children (Keiharde electro chiptune)

Je deviens dj en 3 jours (Franse electro op een Gameboy)

Chiptune party

Eindbaas: Chiptune party's in Nederland

Blip Festival documentaire: Reformat the Planet

Mijn dingen:

Ideetje

Mijn cover van "Martin Solveig & Dragonette - Hello":

Want moar?

Dit artikel delen

Over de auteur