1. LEGO Star Wars

LEGO Star Wars

Nog een kleine drie weken en dan is het zover. Dan gaat in Amerika de nieuwe Star Wars film, Revenge of the Sith in première. Er is echter meer Star Wars onder de zon dan alleen het spel van de nieuwe film. Voor alle leeftijden. Waar de meeste Star Wars spellen op een standaard tienerpubliek en ouder zijn gericht, heeft het spel LEGO Star Wars een meerwaarde voor de jongere gamer. Wil je meer achtergrondinformatie over het spel, lees dan Alles over LEGO Star Wars nog eens door. Laagdrempelig, herkenbaar en ook leuk voor volwassenen: de sleutelwoorden voor LEGO Star Wars.

Wie kent LEGO niet? Voor veel mensen zal het speelgoed vooral nostalgische waarden hebben. Het is dan ook erg leuk om alle herkenbare LEGO-onderdelen terug te vinden in LEGO Star Wars. Je kunt vrijwel elk object ook bewegen door met de Jedi de Force te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld stoelen laten dansen of objecten optillen om er zo dingen uit te halen. Veel voorwerpen laten hartjes voor je levensmeter los, maar vooral ook ‘Studs’. Dat is de engelse benaming voor de moertjes die je als speler moet verzamelen. Die moertjes zijn niet zonder nut: je kunt er leuke extra’s mee kopen.

Je vindt die Studs dus in allerlei objecten, die je met één druk op de knop met de Force kunt bewegen. Met die Force kun je ook vijanden wegduwen en objecten verplaatsen. Dat laatste gaat heel makkelijk: je drukt op de knop, en het spel doet met het object wat er moet gebeuren. Het spel krijgt mede hierdoor echt een recht toe, recht aan gameplay, en dat speelt erg lekker. Het vechten is ook simpel. Het afweren van lasers en het slaan gebeurt met dezelfde knop. Door te springen of te dubbelspringen kun je toch een beetje variëren in je aanvallen en ook meerdere vijanden tegelijk uitschakelen.

In LEGO Star Wars speel je in vogelvlucht door Episode I, II en III. Dit betekent: herkenning! Je begint hoe dan ook met level één van Episode I. Daarin speel je met Obi-Wan Kenobi en Qui-Gon Jinn. Beide zien er zeer herkenbaar uit en dat geldt ook voor het simpel weergegeven verhaal waar ze in terecht komen, uiteraard in lijn met Episode I. Het is erg leuk om te zien dat de makers wat humor in het spel hebben willen stoppen, wat goed gelukt is. De personages nemen elkaar af en toe flink in de maling, en dat komt erg goed over.

Uiteraard zien alle personages die je tegenkomt er uit zoals je het van LEGO zou verwachten. Je herkent personages als Yoda, Darth Maul en Anakin Skywalker heel goed. Datzelfde geldt voor de verschillende omgevingen waarin je rondloopt. Van de bossen op Naboo tot het droge Pod-circuit op Tatooine en het immer in storm verkerende Kamino, alles lijkt goed op de locaties uit de films. Zoals het Star Wars betaamt zijn de geluiden dik in orde. De geluidseffecten (lightsabers!) zijn goed en natuurlijk is de overbekende main theme ook aanwezig.

LEGO Star Wars is prima te spelen in je eentje. Je computergestuurde metgezel zal zich altijd goed bewegen. Zo zul je soms met beide personages op een knop moeten staan. De kunstmatige intelligentie is wel zo goed dat je metgezel snapt wat hij/zij moet doen: wel zo handig. Het spel is echter ontworpen om met twee spelers gespeeld te kunnen worden. Op de PC komt het niet zo goed tot zijn recht, maar op de spelcomputers werkt het prima. Het is dan ook gewoon leuker om het met zijn tweeën te spelen, alleen al om de simpele reden dat er dan ook een soort van competitie-element bij komt: wie verzamelt de meeste Studs? Het is niet zo belangrijk, maar uiteraard wel leuk.

De oplettende lezer heeft al gezien dat het spel dus fragmenten uit Episode I, II en III pakt. Risicovol, want op dit moment heeft (vrijwel) niemand Episode III nog gezien. Spoiler-gevaar dus. Gelukkig geeft LEGO Star Wars weinig tot niets weg over de nieuwe film. Je komt wel een aantal karakters tegen die je nog niet kent, maar de spelwerelden zijn behoorlijk uitgekleed en de missies geven vrijwel niets van het verhaal zelf weg, behalve de dingen die we bij voorbaat al wisten. Dit leidt er misschien toe dat het Episode III gedeelte wat minder de moeite waard is, maar dat is dit geval niet echt een nadeel. Beter zo dan dat het hele verhaal van de nieuwe film al op straat had gelegen.

Conclusie en beoordeling

None

LEGO Star Wars is een erg vermakelijke titel. Door de simpele opzet is het spel bij uitstek geschikt voor de wat jongere gamers onder ons, maar diezelfde simpele gameplay is zeker ook leuk voor de wat volwassenere gamers. Voor de jongere generatie is het een leuke kennismaking met Star Wars en voor de ouderen een feest van herkenning. Daarbij klopt het pakket: de LEGO-look komt goed over, de manier van spelen en besturen klopt. De speelduur is vrij kort, maar ook dat past misschien juist bij dit spel. Het is gewoon... leuk!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Herkenning LEGO
 • Herkenning Star Wars
 • Simpele, soepele gameplay
 • Minpunten
 • Niet voor (te) serieuze gamers
 • Je bent er snel doorheen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ook serieuze gamers kunnen hier een pleziertje aan hebben. Ik vind 't spel erg komisch en herkenbaar. Daarom is het voor iedereen al een aanrader.

 • damn right you are!

 • perfect cijfer voor een perfect spel

  kan niet anders zeggen.

  ik heb hem zelf ook en vind het spel zeer de moeite waard, vooral het co-op te spelen is erg goed en leuk uitgewerkt.

  Ik kan me helemaal vinden in deze recensie


 • is het egt zo goed?

 • ja ECHT!

 • het is echt een goed spel Peter_Aragorn

 • Het lijkt me ook een leuk spel heb het nog niet gespeeld maar ik hoor er veel goeie dingen over.

 • Misschien koop ik deze spel als het in de budgetbakken ligt.

  Dat co-op lijkt me interessant.

 • M-king  alst egt zo goed is dan ga ik het misschien wel halen:D

 • dit cijfer is helemaal terecht, ik had de game gister uitgespeeld (in één dag)  er is wel iets wat belangrijk kan zijn: co-op mode  en die is er en lijkt me bheel vet, speel je in je eentje, dan ga je een beetje aan de AI storen.

  het is namelijk zo dat jouw teammate(s) geen baddies kan killen

  :S  verder voelt de heel fris aan en is de humor ook nog eens echt komisch • wow 8,5… Had ik niet verwacht. Vanaf het begin toen het spel aangekondigd werd had ik iets van mweh, dat zal wel niks worden. Maar in dat filmpje wat je hier linksboven ziet, zien de animaties er wel erg goed uit.  Mischien zal ik het binnenkort eens proberen, maar dan denk ik wel na dat ik episode 3 gezien heb.

 • die animaties zien er zeker goed uit :)

 • Mooie review met een goed cijfer. De storymode is helaas een tikje kort. Ik heb hem in een uur of 4-5 uitgespeeld. Gelukkig ben je een flinke tijd bezig om alles te unlocken. Dit spel is zeker een aanrader voor iedereen die houdt van een leuk, laagdrempelig en verfrissend spel.

 • :o ik had een stuk minder verwacht! misschien toch maar is spelen :P

 • Lekkere titel man.

 • Ik begrijp echt niet dat mensen van 10+ plezier aan dit spel kunnen hebben , misschien is het wel het kinderlijke verlangen naar die oude vertrouwde legoblokjes in je handen…

 • goeie game :) jammer dat alles zo snel uitgespeeld was maar nu kan ik de freeplay mode nog doen dus alles komt wel goed lol.

 • Hij is inderdaad verrekte makkelijk! Maar dat heb je als je niet game-over kunt gaan in dit spel! Er zit ook zeker veel humor in het spel! Heb me bijvoorbeeld suf gelachen op de scnene dat je groepje voor het eerst Darth Maul zien en alemaal achter Padme gaan schuilen!  Wel grappig! Ga nu beginnen aan de free play mode, eens zien wat dit brengt!

 • coole game keb 15/17 bij da groot schip (jedi-bar)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren