1. Bioscopen en Filmmaatschappijen die zeuren over downloaden, terecht?

Bioscopen en Filmmaatschappijen die zeuren over downloaden, terecht?

Downloaden is inmiddels een bekend fenomeen. Ik wil het echter niet hebben of het nou ethisch verantwoord is of niet. Ik wil zien of het nou terecht is dat film companies van de daken schreeuwen dat ze tegen downloaden zijn en dat ze geld zouden verliezen. Ja, alleen films, even niet over games of muziek.

Figuur 1

Als je een land moet noemen die voor de filmindustrie wereldwijd het belangrijkste is dan is het uiteraard de V.S. In Figuur zie je de totale opbrengst van elk jaar in de periode 1992 t/m 2010. De figuren qua bronmateriaal komen overigens allemaal van Box Office Mojo. Als je figuur 1 bekijkt valt het dus op dat de verandering qua opbrengst telkens alleen maar groter wordt in die 19 jaar en dat maar bij drie jaren het minder was dan het vorige. Twee van die verminderingen zitten op 0,3 % dat dus al helemaal niet zo heel erg veel is. Een ander ding dat opvalt is dat er wel flink wat meer rode cijfertjes staan bij verkochte tickets. Over de jaren heen worden er dus weliswaar minder tickets verkocht in de bioscoop zalen, maar er wordt wel meer geld opgebracht. Hier ga ik later ietwat verder op in. Ook knap is dus dat er maar 0,3 procent minder is opgebracht in 2010 dan in 2009 en dat terwijl die laatste Avatar had.

Figuur 2

Figuur 2 laat de tien films zien die het meeste hebben opgehaald, aller tijden. Avatar staat ruim boven aan. Voor de rest komt elke film buiten de Titanic uit de 21e eeuw. Waarvan ook nog eens 7 films die in de laatste vijf jaar zijn gekomen. Terwijl vijf jaar geleden mensen ook al films downloaden (duh!).

Figuur 3

Figuur drie is een mooi lijstje, maar wat geeft het nou aan? De opbrengst van de films zijn aangepast op inflatie. Wat je dus ziet is dat een heleboel oude films nu helemaal boven aan staan! Avatar is de enige film in de top 25 die uit de 21e eeuw komt. Wat kun je hier dus uit afleiden? Er gaan steeds minder mensen naar de bioscoop, echter levert het wel steeds meer op en dat komt dus door de prijzen van de kaartjes die omhoog gaan. Vooralsnog levert dit geen probleem op, maar het geeft geen garantie voor de toekomst.

De Nederlandse bioscopen doen het weer goed in 2010. Héél goed zelfs. In 2009 verkochten de Nederlandse bioscopen 27 miljoen kaartjes, het beste resultaat in dertig jaar tijd. Directeur Ron Sterk van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) heeft woensdag een bericht daarover op de website van het blad Entertainment Business bevestigd.

''Als we kijken naar de resultaten tot nu toe, en in ogenschouw nemen dat er nog een paar zeer grote titels aankomen, zoals Sint, Harry Potter en Dik Trom, komen we dit jaar uit op een totaal van 28 miljoen bezoeken'', berekent Sterk. ''Blijkbaar bieden wij relatief goedkoop en laagdrempelig vermaak.''

Niks aan het "handje" dus. Voorlopig is er geld om nog een aantal extra IMAX-schermen her en der te plaatsen. In tegenstelling tot je lokale videotheek, die het duidelijk een stuk moeilijker heeft.

Bron: Filmtotaal

Filmtotaal komt met het bericht dat 2010 voor bioscopen heel erg goed was en nog zelfs beter dan 2009. Dus de Nederlandse bioscopen mogen absoluut niet klagen en zeker niet met die hoge prijzen voor drankjes en hapjes…

Bioscopen en filmmaatschappijen die over de daken lopen te schreeuwen dat het zo slecht gaat en dat ze veel geld mislopen door het downloaden overdrijven dus flink. Er gaan echter wel steeds minder mensen naar de bioscoop in Amerika. Toch blijft er meer geld binnen komen over de hele wereld door de inflatie. Garantie voor de toekomst geeft het echter niet, want je weet niet wat er met het platform film gaat gebeuren.

Met vriendelijke groet,

Dhr. Stroopwafelstroop.

Dit artikel delen

Over de auteur