1. Pariah - deel 1

Pariah - deel 1

Pariah is een futuristisch schietspel van Digital Extremes, de makers van onder andere Unreal Tournament 2004. Vandaag en morgen kijken we naar wat dit spel allemaal te bieden heeft. Vandaag bespreken we onder andere kort het verhaal en de personages, de wapens en de voertuigen. Globaal gezien: de singleplayer. Morgen is het dan de beurt aan het multiplayer-gedeelte, waarbij we onder andere kijken naar de verschillende spelmodi en de Map Editor.

Verhaal & Personages

In Pariah neem je de rol van Jack Mason op je, in het jaar 2520. Je bent een enigszins verbitterde dokter, die een glansrijke carrière heeft moeten inruilen voor een simpel transportbaantje. Je wordt tijdens een transport van een met een vreemd virus besmette patiënte uit de lucht geschoten. Na een ruwe landing bevind jij je tussen allerlei ontsnapte gevangenen; je bent geland in een omgeving op aarde waar toevallig een grootschalige gevangenisontsnapping bezig is, en de gevangenen schieten min of meer op alles wat beweegt. Tot overmaat van ramp hangt er nog een andere dreiging in de lucht. Letterlijk: je hebt zestien uur de tijd voordat er in het luchtruim boven de gevangenissector een atoombom van vijftig megaton af zal gaan. Daarmee hoopt men de gevangenen en het vreemde virus dat ze met zich meedragen in één klap uit te roeien.

Dat is de setting waar je als speler in belandt. Op dat moment ben je zelf het enige noemenswaardige personage in het spel. Later gaan andere personen ook een rol spelen. Ten eerste is daar Karina. Zij is de gevangene die je aan het transporteren was. Ze is besmet met een virus, maar de aard daarvan is je onbekend. Ook weet je niet veel over de achtergrond van Karina, behalve dan dat ze een aantal jaar in een militaire gevangenis genaamd ‘Het Aambeeld’ heeft gezeten. Een ander redelijk belangrijk personage is Stockton, de leider van ‘Het Aambeeld’. Hij is de meerdere van Jack Mason, en hij is ook degene aan wie Mason verantwoording moet afleggen.

De wapens

Uiteraard heb je in deze First-person Shooter de nodige wapens tot je beschikking. Je begint het spel echter zonder echt wapen; je hebt alleen je Healing Tool. Pas later zul je de verschillende wapens bemachtigen. Misschien wel belangrijker dan de wapens zelf is echter de manier waarop je ze zelf kunt verbeteren.

Weapon Energy Cores

Elk wapen dat je hebt kan driemaal verbeterd worden. Dit gebeurt via de zogenaamde Weapon Energy Cores. Deze vind je in alle levels, maar meestal liggen ze wel redelijk verstopt. De upgrades lopen op qua kosten; de eerste upgrade kost één Core, de tweede kost twee Cores en voor de derde upgrade heb je drie Cores nodig. Dit brengt wat extra diepgang aan in het gebruik van wapens; de speler is vrij in hoe hij zijn wapens upgrade. Zo kan de speler binnen afzienbare tijd zijn eerste wapen al volledig upgraden, maar eenmaal uitgegeven kun je de Cores niet meer loshalen, dus dat kan betekenen dat een ander, sterker wapen even niet verbeterd kan worden. Daarom zal altijd de vraag rijzen: welk wapen heb ik straks nodig?

Healing Tool

Een handig apparaatje dat geen schade kan doen, maar wél onmisbaar als je wilt blijven leven in Pariah. De Healing Tool is geladen met vier ‘shots’. Elk shot vult één blokje van je levensmeter aan. Je begint standaard met vier levensblokjes, dus je kunt jezelf simpel gezegd één keer volledig genezen. Je kunt overal ‘ammunitie’ voor de Healing Tool vinden, waardoor dat altijd je noodgreep naar leven zal blijven. Door de Healing Tool te upgraden kun je extra levensblokjes krijgen.

De Bulldog

Het standaardwapen. De Bulldog vind je bij het eerste lijk dat je tegenkomt. In het begin is de Bulldog al een relaxed wapen, maar met enkele upgrades blijkt het zelfs een zeer goed en effectief wapen. Kenmerkend aan de Bulldog is dat het een kogelverslindend wapen is, zoals het een machinegeweer betaamt natuurlijk. Door de Bulldog te upgraden kun je onder andere het herladen versnellen.

Frag Rifle

Een iets zwaarder wapen. Wat heet: de Frag Rifle is feitelijk de shotgun van Pariah. Het wapen is in elkaar gezet door de gevangenen. Het is een samenstelling van een oude riotgun (ordinaire shotgun) en een aantal losse objecten. Door de Frag Rifle te upgraden kun je het magazijn vergroten en het herladen versnellen.

Grenade Launcher

Voor de liefhebbers van de wat explosievere oplossingen. De Grenade Launcher is in het begin een wat onhandig wapen. Na één upgrade kun je zelf de afgeschoten granaten laten exploderen met een ontsteker, waardoor je door goed te timen ook succes kunt hebben, en dus niet altijd precies raak hoeft te schieten.

Rocket Launcher

De welbekende, allesvernietigende brute kracht. Het laden en afvuren gebeurt zoals we dat kennen: langzaam. Desondanks blijft het natuurlijk een nuttig wapen. De upgrades zorgen er voor dat dit wapen wel degelijk zijn mannetje blijft staan. De raketten kunnen dan namelijk hitte zoeken, wat het mikken er een stuk makkelijker op maakt.

Sniper Rifle

Geen First-person Shooter zonder Sniper Rifle. Dit wapen krijg je al relatief snel, maar heeft in het begin nog niet bijzonder veel nut, al is het van afstand afmaken van vijanden altijd veiliger dan een gevecht op korte afstand. De upgrades zorgen er onder andere voor dat je hittezicht krijg wanneer je door de scope kijkt. Daarmee vallen vijanden dus extra op, waardoor je sneller kunt mikken.

Plasma Gun

Een wapen dat, de naam zegt het al, plasma afvuurt. Wat vooral opvalt aan dit wapen is het maskertje dat de speler op heeft; hierdoor zal je beeld enigszins veranderen. Dit omdat je zonder oogbescherming tijdelijk blind wordt als je blootgesteld wordt aan deze plasmasoort.

Behalve deze wapens heb je ook nog de Bonesaw, een wapen voor handgevechten. Ook heb je, tegen het einde van het spel, een zeer sterk energiewapen. Hoe dat wapen werkt laten we aan jezelf om uit te vinden.

De voertuigen

Voertuigen spelen in hedendaagse FPS-titels een belangrijke rol. Dat is mede veroorzaakt door spellen als Unreal Tournament 2004. Het is niet verwonderlijk dat ook Pariah beschikt over de nodige voertuigen, gezien de makers ook aan de basis stonden van UT2004. Ze zijn er in alle soorten en maten, van eenzitters tot vierzitters.

Wasp

De Wasp is een licht voertuig, waar maar één persoon in kan. Het is feitelijk een driewieler, met een dubbel machinegeweer gemonteerd op de voorkant. Door de bewegelijkheid en de effectiviteit van de wapens is het een handig voertuig. Het wagentje heeft echter geen sterke bepantsering en de bestuurder zit er open en bloot op: een makkelijk doelwit.

Bogie

De Bogie is in alles sterker dan de Wasp. Het is een tweezitter, waarbij de bestuurder een dubbelloops kanon controleert en de passagier een rocket launcher. De Bogie heeft een sterkere bepantsering dan de Wasp, maar is dan ook een stukje trager. Makkelijker te raken dus, maar wel een stuk taaier.

Behalve de twee bovengenoemde voertuigen bevat Pariah nog twee andere voertuigen. Welke dat zijn en hoe ze tot hun recht komen in het spel, lees je in deel 2. Tot die tijd kun je onderstaande links nog bekijken voor andere interessante dingen over Pariah. Morgen gaan we verder met Alles over Pariah. Dan behandelen we alles wat met de multiplayer-modus te maken heeft.

- Officiële Pariah website

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Ik zat te wtijfeeln of ik deze wou kopen deze of Forza ik dnek dat ik toch Forza doe en andere keer maar deze.

  • De demo is iig al wel super leuk.

  • Die wapens, net halo en dan die BOGIE :'). Kan alsnog een heel goed spel zijn natuurlijk maar het is duidelijk dat ze leentje buur hebben gespeeld.

  • 5,9 op gamespot 0_0

  • flink lijstje!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren