1. Star Fox Assault

Star Fox Assault

Op papier zouden GameCube bezittende liefhebbers van Nintendo’s ruimte schietspel Star Fox gelukkige gamers moeten zijn. Maar liefst twee titels uit deze befaamde serie prijken straks immers op de spellenlijst van de kubus. Of deze fans echter op het eind van de rit ook met een goed gevoel terugkijken op de GameCube periode is nog maar de vraag. Het eerste spel, Star Fox Adventures, werd door sommige fans namelijk sarcastisch “Zelda voor dummy’s” genoemd, omdat het snelle vlieg -en schietwerk in dit avontuur plaats had gemaakt voor rondsjouwen, het tot vervelens toe verzamelen van allerlei objecten en het oplossen van een aantal kinderlijk eenvoudige puzzels.

Op de E3 beurs van 2003 werd Star Fox Assault voor het eerst aan de wereld getoond, maar opnieuw was de kritiek niet van lucht. In vergelijking met het Dinosaur Planet avontuur zag het er kaal en ongedetailleerd uit en tot frustratie van veel fans, zagen ze Fox McCloud opnieuw rondrennen, in plaats van vliegen in zijn Arwing. Ongeveer een jaar geleden werd bekend gemaakt dat ontwikkelaar Namco het spelconcept behoorlijk op de schop had gegooid. De vlieglevels waren terug en het spel zou zwaar leunen op de ouderwetse actie. Dit klonk de Star Fox fan natuurlijk als muziek in de oren. De vraag is nu dan ook: “Is Star Fox Assault een waardige opvolger geworden van zijn roemruchte Nintendo 64 en Super Nintendo voorgangers” ?

Dit heeft er in het begin in ieder geval alle schijn van. Als vanouds begin je het spel aan de stuurknuppel van de Arwing, die nog steeds vertrouwd aanvoelt. Je vliegt met hoge snelheid door enorme omgevingen, terwijl je vijandelijk vuur probeert te ontwijken en dit uiteraard beantwoordt met een paar welgemikte salvo’s uit je boordlaser. Door middel van tussenfilmpjes en de bekende conversaties via het communicatiesysteem van de Arwing wordt in de eerste levels duidelijk wat het doel van je missie is. Het StarFox team is er namelijk door generaal Pepper op uitgestuurd om een kijkje te nemen wat de oorzaak is van de onrust die al een tijdje aanhoudt in het Lylat stelsel. Dit blijkt te worden veroorzaakt door Andrew Oikonny, niemand minder dan het neefje van de verslagen slechterik Andross. Het Star Fox team, dat ditmaal is aangevuld met Krystal, slaagt erin om Oikonny te verslaan tijdens hun eerste confrontatie. Hierna neemt het verhaal plots een wending, waardoor het team van het ene avontuur in het andere geslingerd wordt.

In het begin is de actie in vergelijking met Star Fox Adventures een verademing. Tijdens je eerste missies scheer je al knallend over een prachtige groene planeet en even later manoeuvreer je de Arwing door een groot asteroïdenveld. Je kunt als vanouds alternatieve routes door de levels kiezen, om zo verborgen power-ups te vinden. Onderweg ontmoet je complete legers van grote en kleine vijanden en aan het einde van het level wacht vaak een reusachtige eindbaas, die meer strategie vergt dan enkel als een gek op de vuurknop rammen. Naast de bekende vliegmissies zal Fox af en toe zijn Arwing moeten verlaten om dieper door te kunnen dringen in bepaalde gebieden. Tijdens deze missies krijg je naast je standaard geweer de beschikking over een heel arsenaal aan wapens, variërend van machinegeweren tot raketwerpers en granaten. Als het echt te heet onder je voeten wordt, kan Peppy Hare je vanuit het moederschip ‘The Great Fox’ een zogenaamde Landmaster tank sturen die we ook nog kennen uit het Lylat Wars avontuur. De Landmaster beschikt over een grote vuurkracht en een krachtig pantser. Aan boord van dit gevaarte verplaatst Fox zich een stuk sneller, en kan hij zelfs een korte tijd zweven.

De levels waarin Fox te voet vijandig gebied verkent, en zelfs doordringt in hun basissen, spelen fris en zorgen voor de nodige variatie. Het komt zelfs voor dat Fox kan rennen, racen en vliegen in één en hetzelfde gebied. Trouwe fans van de serie zullen het misschien verafschuwen, maar ik heb deze variatie in missies ervaren als een welkome afwisseling van al het knal en vliegwerk. Misschien voel je hem al een beetje aankomen, maar het is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn rond deze titel. Na een tijdje kakt het niveau van het geheel een beetje als een plumpudding in elkaar. De sterke opening van het spel krijgt helaas geen vervolg in de latere, af en toe repetitieve missies, en ook het verhaal en de omgevingen komen naarmate het spel vordert hier en daar ongeïnspireerd en geforceerd over. Daar doet ook een multiplayer-modus niets meer aan af. Dat is jammer, heel jammer zelfs, want als het spel het niveau van het begin vast had weten te houden, hadden we te maken gehad met een klassieker. Nu is het niet meer dan een degelijk actiespel geworden met een aantal toffe elementen, maar helaas ook een aantal tekortkomingen.

Conclusie en beoordeling

None

Ik eindigde mijn introductieverhaaltje met een vraag. Helaas moet ik hier dus ontkennend op antwoorden.. Nee, StarFox Assault is niet die legendarische opvolger geworden waar veel mensen op gehoopt hadden. Fans van snelle actiespellen zullen zich absoluut geen buil vallen aan de aankoop van deze titel, gezien de eerste paar uitstekende levels, de vermakelijke multiplayer en de hoeveelheid vrij te spelen bonussen, maar helaas mist StarFox Assault gewoon teveel om als klassieker door het leven te gaan.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Ouderwets knalfestijn
 • Afwisseling door missies “te voet"
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Grond-levels grafisch niet altijd top
 • Lineair
 • Relatief veel grond-levels

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben ik dus niet de enige die hem maar redelijk vond.

 • Lijkt me ook niet echt veel aan.

 • Nee je bent niet de enige als Nintendo slim is maken ze een nieuw deel weer gewoon zelf.

 • dit is een degradatie voor star fox, rare zorgde er 2 jaar geleden al voor dat fox er prachtig uitzag nu is die er alleen maar op achteruit gegaan. Terwijl star fox juist vooruit hoort te gaan, als het volgende deel door nintendo zelf word gemaakt zal het wel weer een heel hoog cijfer krijgen omdat hij zoveel beter is dan zijn voorganger.

 • Sorry maar die van Rare vind ik nog altijd het minste van de hele serie.

 • redelijk !? een 7 1/2 staat altijd nog voor een dikke voldoende

 • Geplaatst op 7 mei 2005 om 02:16

  redelijk !? een 7 1/2 staat altijd nog voor een dikke voldoende  Niet als het om Starfox gaat.
 • eeen 7,5 is echt te weinig om 60euro voor te gaan betalen…  leek me al niet zoveel aan, en nu al helemaal niet meer…

 • Ik vind dit egt een flut spel vet druk. Gewoon om je heen schieten en je raakt wel wat. Dat starfox vond ik toch al niks.

 • Ik vrees dat de rek een beetje uit de serie is. vandaar de toevoeging van die vele grondlevels. De vlieglevels die het spel wel bevat zijn wel tof, maar spelen eigenlijk precies zo als way back in 1993. Dat kan je positief zien, maar ik bedoel dat negatief. Je hebt nog steeds een zeer beperkte vrijheid en anno 2005 zijn we toch wel anders gewend. Je hebt zelfs minder vrijheid gekregen want vroeger kon je nog je eigen route uitstippelen, hier volg je een verplichte.  Nintendo heeft zelf volgens mij geen inspiratie meer voor de franchise, vandaar dat ze het zijn gaan uitbesteden. Het is best een leuk actiespel geworden, maar net als met het Rare avontuur, had er net zo goed een andere franchise opgeplakt kunnen worden…

 • Overigens vond ik StarFox Adventures nog niet eens zo heel slecht :)

  Anyway, deze game laat ik lekker voor wat het is. Het mist ook geheel de aantrekkingskracht die andere Nintendo games vaak wel hebben. Geen StarFox Assault voor mij dus.

 • Ik vind dit spel wel vet hoor.

  Die levels te voet zijn ook vet, alleen die landmaster bestuurt een beetje kut.  Ik had wel meer vlieg gedoe erin gewilt maar aangezien in elk level wel een grote portie vliegen zit vind ik da niet zo erg.  En de graphics zijn echt wel goed hoor, misschien niet zoals SFA maar dat kan ook niet met zoveel actie. En SFA was gewoon echt heel erg mooi.  Gewoon kopen die hap!


 • iets te veel schieten!

 • vond hem wel aardig zou een 8 gekregen hebben van me voor de rest is het weer een spel dat al zo vaak gedaan is.

 • hmmz starfox is niet meer wat het ooit geweest is, ik hoef deze dus ook niet.

 • Zooi is het niet, en ik denk dat er zeker mensen zullen zijn die de game met veel plezier gaan spelen, maar het had inderdaad beter gemoeten. Ik ben ook wel een beetje teleurgesteld in de game.

 • Ik heb hem gehuurd en hij haakt het echt niet bij de snes of n64 versie. Alles de 3 vlieg missie zijn leuk de rest voelt als verplichte koek!

 • Grappig maar kga hem niet halen

 • Ik vrees dat de rek een beetje uit de serie is. vandaar de toevoeging van die vele grondlevels. De vlieglevels die het spel wel bevat zijn wel tof, maar spelen eigenlijk precies zo als way back in 1993. Dat kan je positief zien, maar ik bedoel dat negatief. Je hebt nog steeds een zeer beperkte vrijheid en anno 2005 zijn we toch wel anders gewend. Je hebt zelfs minder vrijheid gekregen want vroeger kon je nog je eigen route uitstippelen, hier volg je een verplichte.  Nintendo heeft zelf volgens mij geen inspiratie meer voor de franchise, vandaar dat ze het zijn gaan uitbesteden. Het is best een leuk actiespel geworden, maar net als met het Rare avontuur, had er net zo goed een andere franchise opgeplakt kunnen worden…  Als Nintendo wat meer aandacht had willen steken in de Gamecube StarFox dan hadden we nu waarschijnlijk met een heel wat geinsprireerder product te maken gehad. Het lijkt me namelijk heel sterk dat Nintendo geen inspiriatie meer zou hebben zou hebben foor de Fox franchise, volgens mij hebben ze op t moment wel zwaardere prioteiten vandaar dat ze deze Fox hebben laten verneuken door Namco. Wat jij zegt is best aannemelijk, maar motivatie voor mijn uitspraken hiervoor is dat ik gewoon heel erg hoop dat Nintendo Starfox niet op deze manier laat sterven(adventures reken ik NIET mee en dit spel bijna ook niet :( )  oftewel ik smacht naar een episch-psychedeliche comebackgame van Fox en zijn vrienden(zonder krystal please).

 • Ik vind het een super game want ik hou van dit soort games!!  Sommige dingen ben ik het wel met Jalf eens over je eigen weg volgen!! Dat mis ik wel maar voor de rest blijf ik een heuse starfox fan.  Greetzz JamesPlaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren