1. Het gevecht om de FPS kroon: EA vs.All Anno 2011

Het gevecht om de FPS kroon: EA vs.All Anno 2011

Electronic Arts gaat in 2011 wederom voluit inzetten op het FPS genre om Call of Duty, de regerende macht van de troon te stoten. Vorig jaar strandde een gelijkaardig offensief (Bad Company 2, Medal of Honor) op de hypetrein van Black Ops. In 2011 wordt de bestorming echter onverminderd voortgezet.

Het FPS genre is populairder dan ooit, althans de verkoopcijfers blijven stijgen. Zelfs matige games in het genre gaan vaak vlotjes over het miljoen. Dit voorjaar biedt een voor mij ongekende concurrentiestrijd met niet enkel de DLC naweeën van Black Ops, maar ook een resem concurrerende releases. Volgende first-person shooters worden in een tijdspanne van circa één maand op ons afgevuurd.

24/02: Bulletstorm

25/02: Killzone 3

15/03: Homefront

23/03: Fear 3

24/03: Crysis 2

Een beetje teveel van het goede? Ongetwijfeld zullen veel gamers laten optekenen. De kans om je in een multiplayer te verdiepen wordt nauwelijks geboden, als je meerdere van deze titels wilt spelen.

Dat de strijd voornamelijk op het multiplayer terrein wordt geleverd is vrij logisch, aangezien daarmee de echt hoge verkoopcijfers te halen zijn. De massa wilt multiplayer? De massa krijgt multiplayer. Bulletstorm en Fear 3 richten eerder op een single player ervaring, al wordt natuurlijk over elke game uit dit lijstje beweerd dat er ook gewoon een 'awesome' single player campagne aanwezig zal zijn. Waarschijnlijk zal het allemaal ook van ietwat degelijke kwaliteit getuigen, de eisen zijn op dat vlak trouwens niet zo bijster hoog tegenwoordig.

Het FPS genre is nog steeds aan het boomen, met name in The Crazy States vliegen deze game als broodjes over de toonbank. Het gaat een spannende strijd worden om de hoogste verkoopcijfers. Zelf verwacht ik dat Killzone 3, en met stip Crysis 2 de grootste kanshebbers zijn om belachelijk hoge verkoopcijfers te halen. Overigens ligt het nu al zo goed als vast, dat al deze games (behalve Fear 3 dan) hoge gemiddelde cijfers zullen behalen.

De release dates van Bulletstorm en Crysis 2 zijn behoorlijk strategisch. Bulletstorm heeft duidelijk een beperkte houdbaarheid, maar heeft toch wel een hype'je te pakken. Veel mensen kopen deze game wellicht als snel 'en prijzig' tussendoortje. Tegen dat mensen dat beu zijn, is het tijd voor de keuze tussen Crysis 2 en Homefront. Crysis 2 gaat hier mede door zijn naambekendheid en imago makkelijk de winnaar worden. EA heeft het volgens mij mooi voor mekaar. Hoeveel big budget games ze uitgeven wordt pas duidelijk als je beseft dat ook de nieuwe Fight Night, de nieuwe Dragon Age en de nieuwe NFS, Shift? in deze periode uitkomen.

Verder wil ik nog even Brink vermelden dat voorlopig als enige big budget FPS game gepland staat voor een release in mei. Dit zou wel eens een zeer verstandige keuze kunnen blijken. Ik hoop van harte dat Brink zijn potentieel kan waarmaken, het lijkt mij namelijk een verfrissende game binnen het genre te worden.

-------------------------------------------------------Sledgehammer VS. Dice--------------------------------------------------

Natuurlijk is dit maar een opwarmertje voor het historische duel dat zich in het najaar zal afspelen. Nu al gaan er vaak bitse steekjes van het Activision kamp naar EA en vice versa. We mogen ons verwachten aan 2 grote hype's. Battlefield 3 VS. Modern Warfare 3. Sledgehammer zal wellicht Modern Warfare 3 klaarstomen, deze studio is onbekend en niemand weet waartoe ze in staat zijn. Ze hebben het grote geluk dat ze de Modern Warfare naam mogen gebruiken en dat zoals eerder gezegd de consument steeds minder kritisch wordt. Je mag er donder op zeggen dat naast de kritische nootjes hier en daar, de aankondiging en teaser van Modern Warfare 3, euforisch onthaald zal worden (gewenning treedt stilaan op). Net als Treyarch kunnen ze zich beperken tot het bovenhalen van de kopieermachine en volledig op safe spelen. Maar heeft de studio wel genoeg talent om zelfs het niveau van de Treyarch games te halen?

Het momentum lijkt bij EA te liggen, Battlefield is de gerenommeerde franchise die CoD in deze prestigestrijd kan aftroeven. De hype zal immens zijn, net als de reviewscores. Het game publiek lijkt net als bij Bad Company 2 (onterecht, maar dat ter zijde) vanaf de eerste beelden onverwijld verkocht. Grote vraag is hoe Battlefield ligt bij de meer casual FPS fanaten, de nieuwkomers binnen het genre. Het zijn deze mensen, dertigers, veertigers, vijftigers die van hun Wii zijn overgestapt naar andere consoles en daar massaal CoD ontdekt hebben. Natuurlijk zijn er ook veel kids en doorwinterde gamers die elk jaar hun CoD in huis halen (ja, ik ben ook schuldig!). Wat is het imago van de Battlefield games bij deze gamers als we kijken naar de laatste Battlefield games?

Is het wel casual en speelbaar genoeg voor deze mensen? Het is voor hun makkelijker om gewoon weer de volgende CoD te kopen, weten zij veel wat die gamers blaten over Dedicated servers, balans en spawn points. EA moet er in slagen om het casual publiek te overtuigen dat Battlefield een leukere game om spelen is. Kwaliteit, diepgang en realisme doen er op dat vlak niet toe.

Als afsluiter wil ik nog melden dat Sledgehammer de populariteit van de CoD franchise een serieuze knauw kan geven. Ze hebben de sleutel in handen en zullen er wellicht behoorlijk conservatief mee omspringen.

Ik maak hier alvast een afspraak voor de volgende Battle in 2012: Respawn VS. Bungie?

Random Gif's? Waarom ook niet.

Een geschreven tekst, is een opeenvolging van leestekens en woorden. Deze woorden bestaan uit letters die samen het alfabet vormen. Indien dit samenraapsel u inspireert tot het schrijven van een gelijkaardige vorm van communicatie, zal ik u wellicht niet tegenhouden. Het gebruik van het woord 'wellicht' wijst erop dat dit echter niet onmogelijk is, maar naar alle waarschijnlijkheid kan u rustig een reactie typen. Een kansberekening om uit te maken of ik u al dan niet zal tegenhouden, is voorlopig niet voorhanden. Reageren op eigen risico dus. Oh ja, ere wie ere toekomt, Mehmet Ozkan is de held der helden, zijn beroep is:

The ultimate elite pokémon trainer!

Dit artikel delen

Over de auteur