1. Uitgepakt: De Nintendo 3DS

Uitgepakt: De Nintendo 3DS

Vandaag is het eindelijk zover: de release van de Nintendo 3DS. Het apparaat wat sinds de aankondiging op de E3 voor veel enthousiasme heeft gezorgd onder Nintendo-fans, maar ook onder gamers die nog nooit iets van Nintendo gespeeld hebben. Bovendien is het apparaat extra speciaal door het 3D scherm waar géén brilletje voor nodig is. Wij hebben hem al binnen en kijken of het apparaat echt zo speciaal is als Nintendo ons doet geloven.

In de doos.

Het valt gelijk op dat de doos van de Nintendo 3DS iets groter is dan we van Nintendo gewend zijn. Op de bovenkant van de doos is de 3DS afgebeeld in de kleur waarin je hem gekocht hebt. Op de onderkant staat beschreven wat er allemaal in de Doos zit: De Nintendo 3DS, een oplaadstation, oplaadkabel, stylus, 2GB SD kaart en de VR-Kaarten. Als we de doos openen vinden we als eerste een hele boel handleidingen in alle mogelijke talen en de VR kaarten. Daaronder treffen we aan waar het allemaal om gaat: de 3DS, daarnaast ook de oplader en wat verstopt het oplaatstation waarin je jouw 3DS op een stijlvolle manier kunt opladen. De stylus en de SD kaart zit al in de 3DS. Geen extra stylus ditmaal, we moeten dus extra zuinig zijn op het exemplaar dat is meegeleverd.

Hoe ziet hij eruit?

Wij hebben de blauwe versie: Navy Blue om precies te zijn. Bij deze kleur is de 3DS voorzien van een prachtige metallic lak, die aan de bovenkant donkerder is dan de onderkant. Aan de binnenkant rondom het 3D-scherm is de 3DS zwart. Dit vond ik niet heel erg mooi, waardoor ik nog even heb getwijfeld om voor de zwarte te gaan. Maar nu ik ernaar kijk, geeft het wel rust rondom het scherm. Rondom de 3DS is de knop te vinden waarmee WiFi in en uitgeschakeld kan worden. Ook de volumeknop is aanwezig, dit maal aan de linker kant. Aan de achterkant zijn de welbekende schouderknoppen weer aanwezig en de gleuf voor de cardridges. Nieuw is wel de stylus die ditmaal via de achterkant uit de Nintendo 3DS kan worden gehaald.

Aan de binnenkant vinden we twee schermen: het grote 3D scherm en het kleinere touchscreen. Wat helemaal opvalt is de analoge stick, deze zijn we nog nooit tegengekomen op de Gameboy of Nintendo DS(lite)(i)(XL). Deze analoge stick is ongeveer even los als die van de PSP, maar omdat hij een grotere omvang heeft, ligt deze iets fijner onder onze duim. Verder is het D-Pad weer aanwezig, evenals de knoppen A,B,X en Y. Onder deze knoppen zit de aan/uit-knop. Je hoeft niet bang te zijn dat je deze tijdens het spelen indrukt: het duurt vrij lang voordat hij reageert. Onder het scherm zitten de select-, start- en homeknop. De laatstgenoemde kennen we al van de DSi(XL) en dient ervoor om terug te gaan naar het hoofdmenu, zonder dat de 3DS uitgeschakeld hoeft te worden.

Stylus.

De 3DS is niet langer meer voorzien van een goedkoop, plastic pennetje, maar heeft nu een metalen pennetje met plastic punt. Als je hem uit de 3DS haalt is hij +- 7cm, maar geen zorgen, hij kan uitgeschoven worden tot 10,5 cm. Hij is daardoor iets langer dan we gewend zijn, en ligt daarom ook iets makkelijker in de hand. Wel is het pennetje nog steeds wat dun, wat voor mensen met grote handen nog steeds wat problemen kan opleveren.

Eindelijk! 3D!

Tijd om het apparaat aan te zetten, na de eerste instellingen te hebben ingevuld laat Nintendo ons kennismaken met datgene waar het allemaal om draait: 3D. Wij waren enorm onder de indruk: als je naar het scherm kijkt lijk het alsof er een hele ruimte achter het scherm zit waarin de voorwerpen zich kunnen bewegen. Het is dus geen 3D zoals we gewend zijn van de film waarin voorwerpen juist naar voren komen. Daarnaast valt direct de scherpte van het bovenste scherm op. Deze kan zich prima meten aan dat van de PSP, Nintendo heeft zichzelf dus ook op dit gebied overtroffen. Wat wel even wennen was, was het kijken naar het 3D, je ogen moeten er duidelijk even aan wennen. De waarschuwing van Nintendo waarin wordt gezegd dat je niet langer dan 2 uur moet gamen, is in deze wel terecht, al is het moeilijk om die 2 uur ook daadwerkelijk vol te houden. Het 3D kost je ogen duidelijk wat moeite.

Software.

Op de 3DS zijn uiteraard de nieuwe games te spelen die voor de handheld ontworpen zijn, daarnaast kunnen games voor de Nintendo DS ook nog gewoon gespeeld worden. Net als de latere generaties DS’en is ook de 3DS niet meer voorzien van een GBA-slot. Voor deze games moet je toch echt nog een oudere handheld hebben. Op de 3DS zelf staat ook al wat voorgeprogrammeerde software. Net als op de Wii kun je nu (3D)Mii’s maken. Deze personages worden in sommige games gebruikt, maar kun je ook uitwisselen door langs iemand te lopen die ook een 3DS heeft. Het verschil met de Wii-versie van de Mii-creator is dat je dit maal ook aan de hand van een foto, de 3DS zelf jouw gezichtskenmerken kan invullen. De gemaakte Mii’s komen dan terecht in jouw persoonlijke park terecht, waarin je een aantal spelletjes kunt spelen met de verzamelde Mii’s. Klinkt allemaal erg leuk, maar hoeveel mensen gebruiken deze functie?

Natuurlijk is de 3DS voorzien van een fotocamera. Je kunt zowel in 3D foto’s maken als in 2D. Daarnaast is er een extra camera geplaatst aan de binnenkant zodat je foto’s van jezelf kunt maken. Deze 3D foto’s zijn erg grappig, ze zijn echt 3D en daarmee heeft Nintendo een primeur als je ze vergelijkt met 3D-camera’s die voor honderden euro’s meer te koop zijn. Naast foto’s kun je ook Mp3’s op de SD-kaart zetten en je 3DS als mp3 speler gebruiken. Via deze speler kun je ook je eigen opnames maken en vervormen.

Dan vraag je je natuurlijk af waar die VR kaarten voor zijn. Via de speciale software leest de 3DS de kaart en kun je per kaart wat spelletjes spelen. Het begint hiermee bij een shooter waar op de kaart in jouw omgeving allemaal targets te voorschijn komen, en je hierop kunt schieten. Om ze te raken moet je je echt om de kaart bewegen en zijn er zelfs momenten bij dat de 3DS een heus gat creëert op de plek van de kaart. Allemaal nep natuurlijk, maar is wel enorm indrukwekkend en biedt zeker genoeg om in de toekomst interessante software te maken.

Als laatste vinden we nog een icoontje voor het spelletje wat de naam “gezichtenjacht” draagt de 3DS maakt in dit spel een foto van jouw gezicht en gebruikt deze om allemaal spelletjes mee te spelen. Je kunt foto’s maken van familie en vrienden om je verzameling compleet te maken. Een erg leuke toevoeging, vooral als je een keer ruzie hebt, dan kun je zonder pardoen het gezicht van je moeder, vader, vriend, vriendin, broer of zus uit de lucht schieten. Het spel heeft daarom ook nog een therapeutische waarde.

Online mogelijkheden.

Nintendo is niet erg populair als het gaat om online mogelijkheden van hun handhelds en consoles. Bij Microsoft en Sony zit er een complete community vast aan hun systemen, maar bij de DS en de Wii was dat geen optie. Bij de 3DS lijkt daar veranderingen in te komen. Je beschikt nu nog maar over één friendcode, en na het toevoegen kom je in een menu waairn je kunt zien of vrienden online zijn of niet. Daarnaast kun je zien wat hun favoriete spel is, wat ze aan het doen zijn, en kun je ze berichtjes sturen. Nintendo zet hiermee een stap in de goede richting en heeft duidelijk naar het publiek geluisterd.

In de toekomst?

Als je nauwkeurig gelezen hebt, dan heb je gemerkt dat er nog twee belangrijke functies ontbreken: Een internetbrowser en winkel waarin je software kunt kopen. Beide opties zullen met een systeemupdate gratis worden toegevoegd. Over de winkel is al wat informatie bekend: De winkel gaat de Eshop heten en anders dan bij de DSi(XL) betaald men niet langer met punten, maar met Euro’s. In deze winkel kun je extra spellen of applicaties downloaden. Nintendo heeft zelfs al bevestigd dat ook Gameboyspellen beschikbaar worden gesteld, wat ons betreft een zeer welkome toevoeging is.

Voor diegene die een DSi(XL) in hun bezit hebben, zullen zich waarschijnlijk zorgen maken over de games die zij al gedownload hebben. Geen zorgen. In de store op de DSi(XL) komt transfersoftware beschikbaar, waarmee je jouw gedownloade spellen makkelijk kunt overzetten naar de 3DS. Wel zo netjes van Nintendo!

Dit artikel delen

Over de auteur