1. Spikeout: Battle Street

Spikeout: Battle Street

Iedereen kent wel een paar spellen waar heel erg veel diepgang in zit. Een groot allesomvattend verhaal, grote gebieden waar je van alles kunt doen, wapens en andere voorwerpen die je kunt vinden en speelbare figuren waar echt een geschiedenis achter zit. Spikeout Battle Street is echter niets van dat alles. Er verscheen in 1997 al een versie van Spikeout in de arcadehallen. Nu is er dan een versie van Spikeout voor thuis uitgebracht, op de Xbox.

Spikeout Battle Street probeert zich te profileren als een ouderwets vechtspel. Het probeert terug te grijpen naar de goede oude tijd, toen het nog voldoende was om iedereen die op je pad kwam er zo snel mogelijk weer af te smijten, in de stijl van spellen als Streets of Rage en Double Dragon. Als je de lijst met spelopties doorneemt, lijkt het er ook allemaal erg netjes uit te zien. Een flink aantal speelbare figuren (waaronder enkele "eindbazen"), verschillende speelopties om alleen te spelen en Xbox Live ondersteuning. Jammer genoeg is niet alles even goed afgewerkt.

Je kunt in je eentje onder andere kiezen voor de Story Mode. Hierbij volg je verschillende hoofdstukken van een verhaal, en deze hoofdstukken speel je elk met een ander karakter. Tussen de hoofstukken door zijn een aantal tussenscene's heen geweven. Waar deze scene's er bijvoorbeeld bij spellen als Final Fantasy en Resident Evil erg netjes in elkaar zitten, is het bij Spikeout erg slecht gemaakt. Niet alleen de voice-acting is slecht, ook de scenes zelf zien er kwalitatief niet al te best uit. Je kunt ook kiezen voor de Battle Street optie, waar de verschillende levels achter elkaar gespeeld kunnen worden zonder dat het verhaal daarbij word uitgelegd (dus zonder de tussenscene's).

Deze Battle Street optie kun je ook via Xbox Live spelen en dat is meteen het meest interessante onderdeel van het spel. Je kunt dan met maximaal drie anderen de levels doorkruisen, in de zogenaamde Co-operation Mode. Met meerdere spelers is het niet alleen makkelijker om verder te komen, maar je kunt online ook voor een continue kiezen, terwijl dit in de Story Mode niet mogelijk is. Als je in de Story Mode doodgaat, is het spel voorbij. Als je dus met meerdere spelers online speelt, kan de persoon die doodgaat op een gegeven moment weer bij het spel gevoegd worden. Het verhaal kun je binnen een paar uur uitspelen. Dat kun je ook nog meerdere malen opnieuw doen om op die manier alle karakters vrij te spelen. Je kunt je echter afvragen of dat de moeite is, want buiten enkele kleine dingen zijn de karakters vrijwel allemaal hetzelfde.

Visueel gezien is Spikeout Battle Street niets bijzonders. De spelfiguren zijn simpel geanimeerd, de omgevingen zien er ongeinspireerd uit, evenals de overige animaties die je in het spel tegenkomt. Ook de muziek klinkt vrij standaard, met enkel vrij simpele rock- of metalmuziek. Nu hoeft een spel er natuurlijk niet geweldig uit te zien om een goed spel te zijn, maar qua speelbaarheid is er vooral veel herhaling. Er zijn wel enkele speciale bewegingen buiten de standaard sla- en schop praktijken, maar buiten dit zul je weinig diepgang vinden in Spikeout Battle Street.

Conclusie en beoordeling

None

Als je dit zo leest zou je bijna zeggen dat er niets bijzonders te vertellen is over Spikeout, en helaas is dat ook zo. Spikeout Battle Street is een simpel vechtspel met enkele enigszins interessante spelopties. Er zijn genoeg mensen die gek zijn op het vrijspelen van nieuwe karakters, graag online samenspelen met drie anderen of gewoon gek zijn op Streets of Rage-achtige spellen. Voor deze mensen is Spikeout een aanrader, voor alle anderen zijn er genoeg leukere spellen op de markt.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Online samenwerken
 • Veel extra's vrij te spelen
 • Minpunten
 • Grafisch matig
 • Singleplay te kort
 • Erg simpele gameplay

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Achterhaald. Lijkt wel psone kwaliteit.

 • Ik vindt hem personelijk erg leuk. Ik zou hem een 7,5 geven.

  De beelden zijn best mooi , en is zeker geeen psone kwaliteit.  Spike Out is al in de automatenhal geweest in x aantal jaren geleden.  Het lijkt allemaal wel een beetje op Double Dragon en Streets of Rage. ( al waren die spellen wel een stuk beter ).  Mijn conclusie : hou je van vechtgames, en van Retro games dan moet je deze game eigenlijk halen.


 • Ik zou hem meschien een 6.5 gegeven hebben maar ik loop der niet warm van dit spel

 • Ik heb het altijd wel op dit soort spellen, toch een beetje zoals de spellen van een tijdje terug (d.w.z 'sidescrolling beat 'em up). Helaas heb ik geen x-box en is dit nou niet een reden om 'em te gaan halen. Fable, Halo en b.v Jade Empire zijn voor mij ook geen reden om een x-box te kopen, maar dat terzijde.  Volgens mij kwam Capcom ook nog met een soortgelijke beat 'em up ('Urban Reign) die mij leuker leek. Gelukkig heeft die niet zo 'n zelfde soort sfeer zoals bijvoorbeeld 'Def Jam Vendetta' (die 'urban'-sfeer spreekt mij namelijk niet zo aan), maar 'Urban Reign' neigt meer naar (alweer) Double Dragon en Streets of Rage. Hopelijk zien we meer 'sidescrolling-beat 'em ups;' hou er wel van, zolang ze maar goed zijn. Maar Spikeout is het voor mijn gevoel net niet.

 • waarom zo weinig over het combo systeem?  was in mijn opzicht een goed iets aan de game, en misschien als pluspunt? eindelijk weer wat leven in het genre?  en eindelijk een echt waardige arcade game uitgebracht jammer dat sega niet wat extra's heeft gedaan helaas. • Urban Reign is van Namco, en wordt zeker beter dan Spikeout.

 • Het mag er dan wat achterhaald uitzien, die arcade games van Sega ademen wel een soort frisse sfeer die best goed aanvoelt. Maar of dat een spel als dit red?  Valt me in de reacties op dat er nog een fanatieke groep is die spellen als deze in de gaten houdt. Valt me dan ook meteen op dat niemand het spel in huis zal halen, als ik bovenstaande zo lees. Is er iemand die dit speelt of gaat spelen op Xbox Live?

 • Dus toch van Namco. Ik haal altijd Capcom en Namco door elkaar. Maar inderdaad, nu ik zo terugdenk; sommige 'moves' leken wel een beetje overgenomen uit 'Tekken.'  Nu hoop ik maar dat Namco van Urban Reign iets meer weet te maken dan een 'Tekken Force' in een nieuw jasje. Hoop ook dat de characters, omgevingen en 'moves' niet te vergelijken zijn met die van Tekken en dat Namco van 'Urban Reign' een succesvolle franchise weet te creeeren. Spikeout leek mij een stap in de goeie richting … wie weet komen 'sidescrolling beat 'em ups' weer helemaal terug?

 • Omdat er twee spellen in dit genre zijn aangekondigd? :-P

 • Lijkt me saai.

 • hahahahahahahahHAHAHAHAHA damn lelijke graphics !!!! hell yeah (H)…

 • @ LUPUS

  Ik kan natuurlijk altijd hopen op een revival van het 'sidescrolling beat 'em up genre.' Stel dat deze spellen slagen dan is de kans groot dat er meer van dit soort spellen uitkomen.  Ik bedoelde niet dat doordat Spikeout en Urban Reign worden/zijn uitgebracht het genre weer helemaal terug is, maar het zou een mooi eerste aanzet kunnen zijn. Wat ik met mijn vorige post bedoelde was meer dat ik hoop dat Urban Reigen (en in mindere maten) Spikeout een aanzet zijn voor ontwikkelaars om dit soort 'beat 'em ups' weereens te gaan maken voor deze en misschien wel de volgende generatie consoles. Misschien was ik iets te enthousiast in mijn vorige post? Ik heb nou eenmaal erg veel plezier gehad aan Streets of Rage :-)


 • Ik beleef nog steeds veel plezier aan alle 3 de delen van Streets of Rage. ;)

 • @ Ps3&XBox2

  Ja, ik ook nog steeds. Al moet ik wel zeggen dat ik deel twee het leukst vond. Deel één had ik vóór deel twee gespeeld en dan is deel één toch iets minder, voor mijn gevoel. Je ziet de enorme verbeteringen als je deel één vergelijkt met deel twee. Deel twee vindt ik echt geweldig. Speel hem af en toe nog weleens als ik weereens nostalgische gevoelens krijg. Deel drie was aardig, maar er had meer in kunnen zitten (meer 'moves,' characters, e.d). Deel drie is okay, redelijk.  Ik hoop in iedergeval dat Urban Reign (en misschien Spikeout) de gevoelens die ik had bij het spelen van Streets of Rage II weer doen terugkeren. Lijkt me bijna onmogelijk, maar het zou zomaar kunnen ….


 • @Onkel  Ja, Streets of Rage 2 is de beste uit de serie.

  Ik vindt deel 3 bijna net zo goed.  En Spikeout vindt ik ook wel goed.

  Maar dat geldt ook voor Final Fight CD.(op de Sega Mega CD dus ).

  En Final Fight One op de GBA.  Spikeout vindt ik een redelijke game van Sega.

  Het idéé was / is goed.

  Alleen de uitwerking is niet helemaal 100 %.  Het is gewoon een leuke game om af en toe eens in je X-Box te stoppen.
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren