1. Haunting Ground

Haunting Ground

Wanneer ik alleen al denk aan het genre 'horror', krijg ik koude rillingen en denk ik met knikkende knieën terug aan de tijd dat ik op jonge leeftijd stiekem Stephen King's "It" ging kijken. Je begrijpt dus wel dat er bij mij daarna nooit meer een clown met een rode neus over de vloer mocht komen op verjaardagspartijtjes. Op aanraden van mijn vriendin ("Ah toe nou, Jeff!") ben ik de laatste tijd toch steeds meer horrorfilms gaan kijken. The Texas Chainsaw Massacre, Dawn of the Dead, maar ook Japanse versies van The Ring en The Grudge staan nog steeds op mijn netvlies gebrand. Toen ik dus aan haar vertelde dat ik Capcoms nieuwste horrorgame Haunting Ground aan de tand ging voelen, kon het ook niet anders dat we samen in het donker gingen griezelen op de PlayStation 2. In Haunting Ground speel je een schone blondine genaamd Fiona Belli. Ze ontwaakt in een mysterieus kasteel, nadat ze een zwaar auto-ongeluk heeft gehad waarbij haar ouders zijn omgekomen. Al gauw kom je er achter dat je niet alleen bent in het kasteel, maar dat er ook een aantal vage figuren rondlopen, die niet zo gesteld zijn op jouw aanwezigheid.

Verstoppertje spelen

Het voornaamste doel van het spel is om een weg zien te vinden uit het kasteel en jezelf bevrijden van alle weirdo's die er rond lopen. Maar naarmate het spel vordert, beginnen allerlei puzzelstukjes in elkaar te schuiven en wil je toch graag weten hoe je in vredesnaam in dat creapy kasteel bent beland. Waar het in de meeste andere spellen zaak is om je tegenstanders te doden, zul je in Haunting Ground voornamelijk weg moeten rennen en jezelf proberen te verstoppen. Hierbij moet je ook nog eens onopgemerkt een geheim plekje zien te vinden en zal je tegenstander je vinden als je op een plek gaat zitten waar hij je al eens eerder heeft ontdekt.

Lukt het je echter niet om te ontsnappen, dan zal Fiona in paniek raken, wordt het beeld zwart-wit, wazig en voel je haar hartslag door middel van je gamepad. Op zich is dit allemaal wel goed uitgevoerd, alleen gaat het na een tijdje gewoon vervelen en wil je je tegenstander gewoon z'n ass kicken. Daarbij komt ook nog eens dat het kasteel vrij complex in elkaar zit en is het behoorlijk frustrerend als je de verkeerde kant opgaat terwijl je rent voor je leven. Nee, de hoofdpersoon in Haunting Ground is zeker geen stoere babe met een arsenaal aan wapens, maar een teer poppetje. Gelukkig kom je al na een paar levels een trouwe viervoeter tegen, de hond Hewie, die je met je rechteranaloge stick commando's kunt geven, die verschillen van 'pootje geven' tot aan "Dewie, Attack!".

Puzzeltijd

Hoewel Haunting Ground betiteld wordt door Capcom als een survival-horror game, is het naar mijn mening gewoon een adventure game met een duister sfeertje. Aangezien er vrij weinig tegenstanders in het spel zitten, ben je de meeste tijd van het spel bezig met het linken van objecten aan elkaar of aan het puzzelen met verschillende objecten. Verwacht dus geen game waar je 'even' snel doorheen raast, maar een spel waar menig hersencelletje gebruikt moet worden. Heb je eindelijk dat ene lastige stuk in het spel voltooid, dan raad ik je aan om zo snel mogelijk een klok op te zoeken. In het spel dan, want alleen daar kun je namelijk het spel saven. De één zal deze manier van saven leuk vinden, omdat het de moeilijkheidsgraad nét iets hoger laat worden. Een ander zal het frustreren, omdat je niet zomaar even kunt stoppen midden in het spel, zonder bepaalde gedeeltes opnieuw te moeten doen.

Angstaanjagend mooi

Eén van de betere punten van Haunting Ground zijn absoluut de graphics. Zeker voor PlayStation 2-begrippen zijn die van uitzonderlijk hoge kwaliteit en heb ik nog niet eerder zover met m'n mond open gehangen bij de console van Sony. Niet alleen de waanzinnig mooie cut-scènes, ook de in-game graphics zorgen ervoor dat je dit spel alleen al om deze éne reden wilt blijven spelen. Extra sterk vind ik dat Capcom er bewust voor heeft gekozen om geen status-bar in beeld te brengen. Hierdoor komt Haunting Ground veel meer over als een interactieve film, één waar je wel goed moet blijven opletten om de rest van het verhaal te begrijpen.

Engheid

Tot slot misschien wel het belangrijkste oordeel van dit spel: is deze game nou wel of niet eng en kan dit spel mij slapeloze nachten bezorgen? Het antwoord daarop is: "Ja!". Toen die engerd hier rechtsboven (Debilitas) mijn vriendinnetje achterna rende, gilde ze alle buren wakker. Haar geschreeuw maakte mij bang... kippenvel verzekerd dus!

Conclusie en beoordeling

None

Waar ik Haunting Ground om bejubel is de manier waarop het zich visueel presenteert, zeker gezien de capaciteiten van de PlayStation 2. De gameplay die Haunting Ground aanbiedt is naar mijn mening toch iets te beperkt en valt snel in herhaling. Mocht je echter geen genoeg kunnen krijgen van adventure spellen, of heb je altijd al een horrorspel willen proberen zonder al teveel [i]gore[/i]? Dan raad ik je Haunting Ground zeker aan, want in beide genres scoort dit spel gewoon meer dan een voldoende.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Uitstekende graphics
 • Fiona Belli
 • Minpunten
 • Weinig tegenstanders
 • Frustrerende save-optie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Met resident evil op komst denk ik niet dat iemand deze game koopt:P

 • Een nét niet spel als je 't mij vraagt.

 • Ik vindt het zeker een vette game.  Ik personelijk geeft deze game een 8.  Grafisch is dit een een super mooie game.

  Dat de Ps2 toch nog zoveel kan. ;)  Nu zie ik voor RE4 ook een mooie toekomst op de Ps2.  Maar tot die tijd vermaak ik me zeker met Haunting Ground.  Capcom op zijn best.;)  Game on ! • Mooi Meiske hoor! :P

 • Lijkt me zeker een vette game  en ik denk niet dat RE4 een probleem wordt met de verkoop van deze game.  er zitten toch grote verschillen in bijde game's


 • wel mooi spelletje hor maar denk dat res4 beter is…..

  offtopic: revolution kan waarschijnlijk DVD's afspelen en krijgt draadloze controllers, het nieuwe medium wordt in ieder geval DVD formaat. En op de E3 kan je dingetjes downloaden voor je DS, zoals games, movies.

 • Resident Evil 4?  Die heb je toch al lang in betere vorm op de gamecube gespeeld  ;)


 • ik wel zelda dude maar mssn andere niet die alleen een ps2 hebben staan bv.

 • ik heb een cube :) maar door de vele toptitels.. geld te weinig.. dus wacht ik op de PS2versie( als hij tegen die tijd al goedkoop is op cube :p koop ik hem op de cube lol)

 • Ik had hoger verwacht o_O

  Hij heeft in Edge zelfs hoger..

 • Wat de Edge doet heeft Jeffrey niet veel mee te maken, dit blijft zijn mening.

 • maar niet op de ps2

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren