1. Uitgepakt: Sony Ericsson Xperia Play

Uitgepakt: Sony Ericsson Xperia Play

Gamen op de smartphones van tegenwoordig wordt steeds populairder. Echter komt het niveau van deze games vaak niet boven de gratis flash-spelletjes die op Internet te vinden zijn. Toen de eerste geruchten van de PlayStation-Phone opdoken waren daarom ook veel mensen enthousiast. Na een aantal jaartjes wachten kunnen we dan eindelijk aan de slag met de telefoon die als de Sony Ericsson Xperia Play door het leven gaat. Wij hebben deze unieke gadget kunnen bemachtigen en geven een exclusieve review van deze telefoon. Maakt de Xperia Play alle verwachtingen waar?

In de verpakking.

De Sony Ericsson Xperia Play zit verpakt in een vierkant doosje. Afhankelijk van de kleur is het doosje groen of blauw van kleur. Wij hebben de zwarte versie en dus het blauwe doosje. Wanneer je de verpakking uit zijn omhulsel schuift, kun je gemakkelijk bij de telefoon door een soort deksel open te maken. In deze “deksel” zit de handleiding in de headset verstopt. Deze headset bestaat dit maal niet uit goedkope oordopjes, maar heuse in-ear-doppen om optimaal van je mp3-tjes te kunnen genieten. Wanneer we de telefoon en zijn kartonnen omhulsel uit het doosje halen, treffen we de oplader, de USB-kabel, die zowel in de oplader als de computer gaat, en de batterij van de telefoon aan.

Hoe ziet hij eruit?

De telefoon heeft een strak en rond vormgegeven design. Dit staat recht tegenover de iPhone en de Galaxi S, die beide een strak en vierkant design hebben. De telefoon is 12 cm hoog, 6 cm breed en is 1,5cm dik. Het is dus vergeleken met andere telefoons die momenteel verkrijgbaar zijn, iets groter en dikker. Dit is waarschijnlijk te danken aan de speciale PlayStation-knoppen en het 4” scherm. Onder het display bevinden zich vier knoppen, waarvan drie bedoelt zijn voor de navigatie op de telefoon. De vierde knop is bedoeld om snel te zoeken op de applicatie waarin je je bevindt, of op Google. Een klein beetje overbodig vind ik deze knop daarom wel, zeker als je je bedenkt dat de overige knoppen hierdoor iets kleiner uitvallen.

Aan de linkerzijkant van de telefoon bevindt zich de micro-USB om de telefoon op te laden en een 3,5 mm ingang voor de headset of hoofdtelefoon. Aan de rechterzijde zien we de L- en R-knoppen van de PlayStation-bediening en een knop voor het harder en zachter zetten van het geluid. Bovenop de telefoon bevindt zich de aan- en uitknop. Ook deze vind ik weer iets te klein, omdat ik bijna mijn nagel nodig heb om mijn telefoon aan of uit te zetten. Wel handig is dat de knop is voorzien van een LED-je die door middel van kleur aangeeft in hoeverre de batterij is opgeladen, als je de telefoon in de oplader hebt zitten.

De telefoon is verder nog voorzien van twee camera’s: één aan de voorzijde en één aan de achterzijde. De camera aan de voorzijde is een VGA-camera en is bedoelt om even snel een portretfoto te maken. De camera op de achterzijde is voorzien van een 5.1 Megapixel sensor en een LED-flitser.

PlayStation-knoppen

Hier is waar het allemaal om draait. Anders dan de overige Xperia-telefoons is deze telefoon voorzien van een compleet gaming-pad. Door de telefoon omhoog te schuiven komen de PlayStation toetsen tevoorschijn en lijkt de telefoon ineens heel erg op de PSP Go. Het enige verschil is dat de telefoon niet is voorzien van een analoge stick. Deze is vervangen door twee touchsensoren, die de twee stickjes op de PlayStation 3-controller moeten voorstellen. Maar werkt het ook? Dat zal ik jullie later in het artikel vertellen. Als laatste vinden we nog de L- en R-schouderknoppen, deze mogen natuurlijk niet ontbreken!

Android 2.3 Gingerbread

De Xperia Play is voorzien van de allernieuwste Android-versie die momenteel verkrijgbaar is: Android 2.3 Gingerbread. Om het zaakje allemaal te kunnen draaien is de telefoon voorzien van een 1GHz Scorpion processor en een intern geheugen van 512mb. Hiermee is de telefoon krachtig genoeg om een boel games te draaien, maar deze kracht merk je ook in het gewone gebruik van de telefoon. De telefoon laadt dingen razendsnel en hoeft vrijwel nooit zichtbaar “na te denken”. Android 2.3 werkt daarnaast ook erg overzichtelijk. Je kunt helemaal zelf je telefoon indelen door applicaties en widgets te selecteren en deze neer te zetten in één van de vijf schermen die je beschikbaar hebt. Teveel Apps om kwijt te kunnen? Geen probleem. Met één aanraking kom je in het overzicht van al je Apps die je weer op verschillende manieren kunt rangschikken. De telefoon wordt hierdoor enorm makkelijk en snel te bedienen.

Maar, vertel nou eens iets over de PlayStation?

O ja, sorry, dit artikel staat natuurlijk op een site over gaming. Door mijn enthousiasme over de telefoon, vergeet ik bijna te vertellen over datgeen waarvoor je de Xperia Play zou kopen. De telefoon is namelijk speciaal gemaakt om te gamen. Hiervoor heb je een hele zooi PlayStation 1-games tot je beschikking, maar de telefoon is ook voorzien van speciale PlayStation games die speciaal ontwikkeld zijn voor de Xperia Play. Daarnaast zie je ook al een hele boel games in de Android Market verschijnen die geoptimaliseerd zijn voor de besturing van de Xperia Play, zodat je niet altijd meer gebruik hoeft te maken van het touchscreen. De Xperia Play wordt hierdoor de ultieme telefoon om op te gamen.

Klinkt allemaal aardig natuurlijk, maar waar veel mensen mee zitten is de besturing. De Xperia Play is namelijk niet een enorm dik toestel, en zal daardoor iets minder fijn in de hand liggen. Dat kan ik bevestigen. Omdat hij wat dun is, krijgen je handen weinig om vast te houden, wat op de lange duur wat kramp kan veroorzaken. Echter is dit een telefoon die vooral bedoeld is om tussendoor even te gamen, dus of dit echt een punt is waarom je de telefoon niet zou kopen, dat moet je zelf bepalen. Wij hebben liever dat het toestel lekker slank is, in plaats van een koelkast om lang te kunnen gamen. Dan kun je toch beter een PSP kopen.

De knoppen zijn iets kleiner dan op de PSP/PSP Go, maar dit ervaar ik niet als hinderlijk. Wat wel even wennen was, waren de aanraakgevoelige pads die de analoge sticks moeten vervangen. Het kost een aantal uurtjes gamen om hieraan te wennen. Echter eenmaal gewend, kun je hiermee prima gamen en ben je zelfs blij dat het er twee zijn, want dit was het grootste kritiekpunt van de PSP. De schouderknoppen liggen in een prima positie. Ikzelf heb gemiddelde handen, en mijn vingers passen mooi op de knoppen. Wel moet je de knoppen vrij hard indrukken voordat je respons krijgt. Ook dit was even wennen, maar is geen probleem als je er eenmaal aan gewend bent.

In de toekomst?

Als we kijken naar de Xperia X10, zien we dat Sony haar telefoons regelmatig update. Ik ben ook niet bang dat ze dat met de Xperia Play niet zullen doen. Op dit moment zijn er al meer dan 50 games beschikbaar voor de Play, waarvan we er zes cadeau krijgen: Fifa 10, Sims 3, Bruce Lee, Asphalt 6 (deze moet nog wel even gedownload worden), Crash Bandicoot en Star Battalion. Uiteraard zullen dit er snel nog veel meer worden en hopelijk zal Sony ons snel trakteren op PlayStation-toppers als LittleBigPlanet en Gran Turismo. Potentie heeft deze telefoon zeker, Sony zal gek zijn als ze hier geen gebruik van zullen maken!

Dit artikel heb ik geschreven voor Undercover-gaming.

http://www.undercover-gaming.nl/content.php?id=1772

Dit artikel delen

Over de auteur