1. [USA] Studie: een gebrek aan privacy...

[USA] Studie: een gebrek aan privacy...

Na een aantal maanden in Amerika te hebben gestudeerd, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niet zonder m'n privacy kan. Ik heb de afgelopen maanden (met nog drie weken te gaan) een kamer moeten delen met een andere student. Zo gaat dat nou eenmaal in de VS... M'n impressies zijn gemengd. Ik heb geprobeerd me te uiten in een vlog:

http://www.youtube.com/watch?v=3-XM9s15u0k

Echter voel ik ook een beetje de drang om lekker op z'n Hollands wat te schrijven.

Studeren in Amerika is een geweldige ervaring geweest, en de paar weken die ik nog over heb zullen er zeker niet voor onder gaan doen. Maar het systeem in Amerika (grote campus, grote studentenhuizen, etc) is niet echt iets voor mij.

Voor de meeste mensen is een tweepersoonskamer de enige optie (enkel is duurder, en apartementen zijn hier zeldzaam en prijzig). Dat houdt in dat je 24/7 je kamer deelt met iemand anders. Nou moet ik zeggen dat mijn roommate een zeer toffe gozer is over het algemeen, en ik heb weinig te klagen. Ik snap echter niet hoe mensen dit lang vol kunnen houden.

Op elk willekeurig moment kan hij de kamer inkomen. Als je slaapt, als je rustig aan het lezen bent, als je even tijd voor jezelf wil hebben. Normaal is mijn kamer m'n rustige en veilige stekkie. Hier heb je zulke plekken niet. Mensen heb je echt OVERAL. En hoe leuk je roommate ook is, soms heb je gewoon die behoefte om alleen te zijn.

En juist op die momenten (wet van Murphy) zul je zien dat hij/zij er ook is. Niet altijd, maar het komt vaak genoeg voor. Nou heb ik nog het geluk dat mijn roommate rekening met me houdt. Ik heb hier vrienden die luidruchtige mensen hebben die constant zitten te bellen of te feesten. Ik zou er persoonlijk gek van worden.

Het is dan ook met afstand het enige kritiekpunt wat ik hier heb in Amerika. Verder is alles echt tof en super geweest. Het is allemaal gewoon zo anders, en aan alles moet je eigenlijk wel wennen. Die kleine dingetjes die in Nederland toch beter zijn. Maar veelal kan je daar wel mee leven. Het is een kwestie van je perspectief en je verwachtingen een beetje aanpassen. Maar het gebrek aan privacy is iets waar ik niet aan kan wennen.

Ik zou zo nog een keer een periode in het buitenland studeren, maar dan wel in m'n eigen stekkie.

Dit artikel delen

Over de auteur