1. Freeware 1

Freeware 1

Vanaf vandaag beginnen we met een nieuwe rubriek, voorlopig schuilgaand onder de naam Freeware. In deze rubriek kijken we naar gratis spellen. Vaak gaat het hier om kleine onbekende ontwikkelaars of om klassiekers die online zijn gezet. Omdat niet iedereen geld heeft om elke maand alle nieuwe toptitels in huis te halen, is het goed om te zien dat er ook kwaliteit schuil gaat tussen de gratis te downloaden spellen. Elke keer proberen we drie spellen kort te bespreken.

Deze week bekijken we Cave Story (Doukutsu Monogatari), Project Entropia en Dan! Da! Dan!.

Cave Story (Doukutsu Monogatari)

Doukutsu Monogatari (Cave Story in het Engels) is een erg leuk platformspel gemaakt door Pixel. Pixel is een kleine Japanse ontwikkelaar, die ook enkele andere kleine platformspellen heeft

gemaakt. Cave Story is het best te omschrijven als een combinatie tussen de Wonderboy-serie en de Castlevania-titels. Je speelt als een jong meisje die konijnachtige beestjes, Mimigas, helpt terwijl ze op zoek is naar de uitgang in een gigantisch grottencomplex dat zich bevindt op een drijvend eiland.

Door capsules te verzamelen kun je je arsenaal en je levenskracht opwaarderen, net zoals in de Metroid-spellen het geval was. Zo kun je elk van je wapens drie keer opwaarderen, wat je vooral nodig zult hebben tegen de pittige eindbazen. Het spel kent bergen geheimen, zoals speciale routes en capsules die je kunt vinden. Voor een gratis spel, biedt Cave Story heel wat fijne uurtjes aan speelplezier. De eerste keer zul je er in ongeveer acht uur doorheen zijn. Zo zijn er ook nog verschillende eindes, een aardig plot en goed geanimeerde personages die het spel de nodige diversiteit geven. Cave Story is een heel leuk spelletje dat zeker niet mis zou staan op de Game Boy Advance.

Download Cave Story (Officiële website)

Download Engelstalige patch

Project Entropia

Project Entropia is een MMORPG van Zweedse bodem die zich afspeelt in een futuristische wereld. In Project Entropia ben je echter niet afhankelijk van de welbekende classes en levels, maar kun je vorderen door het leren van skills, wat nog het meest lijkt op het systeem dat in Ultima Online gebruikt wordt. Ondanks dat het spel gratis is, is er al flink wat geld in de wereld van Project Entropia over te tafel gegaan. Het is namelijk mogelijk om geld in het spel te kopen met echt geld; keiharde euro's dus voor virtueel geld. Zo is het bekendste voorbeeld de 22-jarige Australiër David Storey die voor 26,500 dollar een virtueel eiland heeft gekocht.

Vanzelfsprekend kun je het spel ook spelen zonder een cent uit te geven. Als nieuwkomer zijn er genoeg monsters om te lijf te gaan en plekken te ontdekken. Zo zijn er vele exotische locaties te bezoeken en zijn er altijd wel wat gekken te vinden die een gigantisch huis aan het bouwen zijn op hun gekochte stukje land. Natuurlijk kun je net als in de meeste MMORPG’s je eigen personage samenstellen, met andere mensen chatten en in groepen jagen.

Download Project Entropia (Officiële website)

Dan! Da! Dan!

Internet is eigenlijk het perfecte medium om het shoot 'em up genre een nieuw leven in te blazen. Veel van deze titels zien tegenwoordig het daglicht niet meer, of zijn exclusief te spelen in de Japanse arcadehallen. De hoge productie kosten van de spellen tegenwoordig staan echter niet altijd garant voor succes en het gratis beschikbaar stellen van ouderwetse en soms ook vernieuwde shoot 'em ups is dan ook een welkom gegeven.

Dan! Da! Dan! Is een abstract spel dat van het bedrijfje Omega komt. Het is een spel dat je gaandeweg moet leren. Waar je eerst nog op de schietknop blijft rammen om niet dood te gaan, kom je er al snel achter dat er een

betere manier is om in leven te blijven, en er zelfs logica bij komt kijken. Elk spel in Dan! Da! Dan! duurt drie minuten en het is weer ouderwets proberen een zo hoog mogelijke score te halen in de beschikbare tijd. Punten kunnen verdiend worden door de gekleurde blokken kapot te schieten. Door deze in een aparte volgorde te vernietigen, kun je al snel bonuspunten verdienen en combinaties maken. Naarmate je steeds meer blokken neerschiet, beginnen de blokken ook sneller te vallen.

Om dit te kunnen pareren komen er blauwe, rood/gele driehoekjes uit de blokken. De blauwe driehoekjes verhogen je score en de rood/gele driehoekjes verhogen je Hyper-balk. Activeer je deze balk, dan komen er alleen nog maar bergen blauwe driehoekjes uit de blokken vallen, wat tot gigantische combinaties en torenhoge scores kan leiden. Natuurlijk zijn er ook blokken die niet in je voordeel werken en op jou schieten. In een breed arsenaal van patronen komen er onverwachtse schoten uit sommige blokken. Er is ook nog extra tijd te verdienen door het verzamelen van muntjes die uit sommige blokken vallen. Dan! Da! Dan! is een vrolijke shoot 'em up die heel wat speelplezier en strijdlust kan opleveren. Speel het spel eens met wat vrienden en kijk eens wie de hoogste score kan neerzetten.

Download Dan! Da! Dan! (Officiële website)

Tot zover de eerste editie van onze Freeware rubriek. We horen graag wat jij van de besproken spellen en deze nieuwe rubriek vindt. Tips voor in de volgende editie zijn natuurlijk ook altijd welkom!

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • Project Entropia ff downloaden, lijkt me wel grappig

 • leuk rubriek!!

 • ja mij ook ben nu aan het downloaden maar ik ga geen eigen eiland kopen lol :D

 • Project Entropia denk ik ook maar even proberen.

 • leuke rubriek. whats next?  keep up the good work

 • Hoe krijgen de developersdan geld van project entropia?

  Van iemand die eiandjes koopt in de game?

 • Bezig met downloaden van Project Entropia.

 • Project Entropia

  is de enige echt leuke gratis game

 • jammer dat protject antropia niet bij mij wil downloaden :(

 • oke dan ff proberen

  leuke rubriek trouwens

 • Enemy territory mag hier niet ontbereken natuurlijk; evenals America's army en Rockstar Classics ;)  Goeie rubriek! Houwe zo!

 • Project Antropia net ff gespeeld, maar snap de bedoeling niet echt :P

 • Project Entropia vond ik geen reet aan, maar misschien komt het wel doordat ik er niet zo veel van snapte en ook niet de behoefte voelde om door te spelen..

 • Erg leuke rubriek!  cave story lijkt me wel leuk.

 • cave story is een erg goed spel. Wordt door heel veel mensen gespeeld

 • vette rubriek!  Project Entropia maar s proberen

 • Cave Story is echt een heel vermakelijk spel !!

 • Geweldige rubriek! Hoop dat er veel gratis games in komen :P.

 • Project Entropia heb ik jaren gespeeld, echt leuk maar omdat het zo verouderde vond ik het eigenlijk best zonde om nog te spelen. Want vele mensen waren er al mee gestopt. Helaas  maar nu zijn er nog steeds duizenden die het spelen :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren