1. Who the Fuck is Elles?; Geweld en Games?!

Who the Fuck is Elles?; Geweld en Games?!

Zaterdag 9 april, ik zit in de auto en hoor vaag iets over een schietpartij. O, dacht ik, dat zal wel weer ergens in Libië zijn. Thuis aangekomen, check ik Twitter en zag al gauw dat dit niet in Libië was, maar in ons eigen land, in Alphen aan de Rijn. Al snel het nieuws aangezet en dit vreselijke drama zoals elke Nederlander gevolgd. Elke dag werd er weer wat nieuws bekend gemaakt en steeds meer feiten kwamen aan het licht. Tot dinsdag, nee dinsdag was er weinig nieuws meer te melden. De pers die toch wat zinnigs wil melden maakt daarom nieuws bekend dat menig bejaard Nederland doet opschrikken: De dader speelde Call of Duty.

Games zijn al sinds hun bestaan het pispaaltje als het gaat om situaties zoals hierboven beschreven. Met de komst van Grand Theft Auto was er één iemand in Amerika die een auto jatte op de manier zoals dat in Grand Theft Auto mogelijk is. ÉÉN IEMAND! En dat terwijl Grand Theft Auto San Andreas de eerste dag al twee miljoen keer over de toonbank ging in de VS. Er zijn meer mensen die geen GTA hebben en misdaden plegen dan mensen die wel een exemplaar van GTA in hun PlayStation 2 of PC hebben. Maar ja, als iemand een moord pleegt komt echt niet in de krant te staan: ‘de dader speelde geen videogames’.

Dan een apart project in de UK. In 2008 heeft een krant een nogal aparte actie opgezet. Op het moment dat je een verhaal hebt waarin naar voren komt dat games gerelateerd zijn aan misdaden, kun je dat naar de krant sturen. Vooral kinderen heeft de krant graag. ” Write a few lines about how computer games turned you to crime and if it's something we like, we'll call you straight back.” Is je verhaal interessant genoeg? Dan kun je een goede vergoeding verwachten. Hoeveel mensen zijn er wel niet die dan voor een paar Pond een zo interessant mogelijk verhaal schrijven? Echt geloofwaardig worden deze verhalen er ook niet van. Maar heel krant-lezend Engeland wordt op deze manier wel geïndoctrineerd met leugens. Leugens tegen ons gamers, die op een enkele bekeuring voor het fietslicht na, nog nooit in aanraking zijn geweest met de politie.

Daarnaast zijn er al tientallen onderzoeken uitgevoerd naar de invloed van (gewelddadige)games. Elke keer kunnen onderzoekers weer concluderen dat er geen verband bestaat tussen geweld in games en het toepassen van geweld in het dagelijks leven. Maar ja, ook dat is niet belangrijk genoeg om op de voorpagina van de dagbladen te plaatsen. Sterker nog, volgens recente onderzoeken hebben games juist een positieve invloed. Door games al Call of Duty te spelen verbeter je je natuurlijke reflexen. Hierdoor kun je sneller reageren en sneller wisselen tussen taken. Dit kan in een tijd met al deze technologieën juist extra helpen. Daarnaast is bewezen dat het ruimtelijk inzicht door games getraind wordt, wat een positief effect heeft op het leervermogen van de gamer. Als laatste trainen games de oog-hand coördinatie. Ook niet geheel onbelangrijk in de praktische beroepen.

Het is allemaal dus maar een zielig spelletje wat de media met ons speelt. Waar die haat voor videogames vandaan komt, daar ben ik nog niet achter. Maar je maakt mij niet wijs dat de desbetreffende redacteuren nog nooit een videospel hebben aangeraakt. Ja, zeggen ze dan, Mario dat spelen we wel, want dat is niet gewelddadig. Oké denk hier maar eens over na: Beestjes vermoorden door op hun hoofd te springen, schildpadden in hun schelp doen kruipen en weg te schieten om ze vervolgens tegen een busje kapot te laten springen? Mario die extra leven krijgt door Paddo’s te eten? Juist… dat bedoel ik.

http://www.undercover-gaming.nl/content.php?id=1788

Dit artikel delen

Over de auteur