1. Forza Motorsport: Career Mode

Forza Motorsport: Career Mode

Een themaweek over Forza Motorsport betekent dat we als redactie heel wat informatief werk voor de boeg hebben. Deze racetitel van Microsoft Game Studios zit namelijk boordevol spelopties. Wel een ‘Alles Over’-rubriek ditmaal, maar tegelijk ook een opsplitsing in twee delen. Vandaag beginnen we graag met de Career Mode, die ook helemaal via Xbox Live speelbaar is.

Elk racespel heeft tegenwoordig een zogenaamde ‘Career Mode’. Zo ook Forza Motorsport, maar het gaat daarin niet zo ver als bijvoorbeeld DTM Race Driver, waarin je echt een personage speelde die zich op moest werken in het racewereldje. In Forza Motorsport begin je met een bepaald bedrag aan Credits. Daarvan schaf je een eerste auto aan. Wij kozen een Audi TT Quattro 3.2, verfden hem felgroen en de motorkap knalroze, en begonnen aan de eerste races. We hadden toen al gekozen voor Europa als continent. Je moet als speler die keuze maken en de hele spelmodus past zich aan op die keuze. Europese auto’s zijn voor ons dus goedkoper en makkelijker/eerder te verkrijgen dan Japanse auto’s. Als je als continent Japan kiest, is het natuurlijk andersom.

RPG-levelsysteem

Op dat moment ben je als speler nog level 0 en kun je meedoen aan de Point-to-Point-races en de events voor beginners. Binnen deze twee categorieën zijn verschillende races te vinden, die je niet allemaal kunt rijden omdat de gekozen auto bijvoorbeeld niet voldoet aan de eisen. De bedoeling is races te winnen die je wel kunt rijden. Daarmee verdien je geld, ervaringspunten en nieuwe auto’s. Vaak kun je deze auto’s gebruiken voor volgende races. De ervaringspunten laten je in level stijgen, net als in een RPG. Je verdient meer geld en ervaringspunten als je de moeilijkheidsgraad omhoog zet of bijvoorbeeld minder schade maakt. Als je level 10 bent, openen de Professional Events zich. Later krijg je meer nieuwe mogelijkheden, als je stijgt tot level 30, 40 of zelfs 50.

Met het verdiende geld (Credits) kun je nieuwe auto’s aanschaffen, maar ook sleutelen aan je bestaande auto’s. Dit zogenaamde ‘tunen’ is te vergelijken met Gran Turismo 4 en een stuk minder diepgaand dan enkele straatracers zoals Need for Speed Underground 2 of Midnight Club 3. Je kunt bepaalde onderdelen verbeteren, zoals de motor, de uitlaat, de wielophanging, de remmen of het soort banden. Maar pas op! Jouw auto valt altijd binnen een bepaalde klasse. De laagste klasse is D, dit loopt op naar C, B, A en tot slot ook S en R. Ook binnen de klassen heb je verschillende niveaus. Zo kun je een auto hebben die het stempel A3 op zich heeft. Een A1-auto is dan sneller, maar een B1-auto is weer langzamer. Als je gaat tunen aan je auto, zal het voertuig stijgen in klasse. Wij stuitten bijvoorbeeld op het probleem dat we onze Acura NSX veel te veel hadden getuned en we hem niet voor de A-klasse kampioenschappen konden gebruiken, omdat de auto inmiddels binnen de S-klasse viel. Gelukkig is het mogelijk onderdelen weer te downgraden.

Xbox Live

Nou klinkt dit allemaal erg goed, het beste hebben we nog niet eens behandeld! De hele Career Mode is namelijk online speelbaar. Het grote probleem in veel spellen waarin je de auto kunt opwaarderen, is dat je dan véél te snel wordt voor de tegenstanders. Dat gebeurt in Forza Motorsport ook wel, alleen kun je alle races ook tegen menselijke tegenstanders spelen. Als je deze wint verdien je gewoon de beloofde credits en ervaringspunten. Zo ben je dus vrijwel niet afhankelijk van kunstmatige intelligentie, maar dit betekent niet dat je per se online moet spelen om alles vrij te spelen. Je speelt zowel online als offline hetzelfde spel, alleen de tegenstanders zijn anders.

Sowieso heeft Forza online heel wat voor ons klaar staan. De tuning-mogelijkheden onderstrepen dat. Kun je onze groene met roze Audi TT nog herinneren uit het begin van dit artikel? Zo’n auto heeft bijna niemand, denken (en hopen) we. Online lijkt het erg leuk om een eigen, zo vreemd of mooi mogelijke auto te creëren en het daarmee op te nemen tegen andere Xbox Live-spelers. Die hebben natuurlijk ook allemaal hun eigen aangepaste auto. Overigens is het mogelijk met maximaal acht spelers tegelijk te racen en het spel ondersteunt (uiteraard) de mogelijkheid om online clubs (oftewel: clans) te vormen.

Qua Xbox Live-opties is Forza Motorsport dan ook nagenoeg compleet. Spelers kunnen aangepaste auto’s kopen (en verkopen) op een soort marktplaatsen, hun ghosts uploaden, hebben toegang tot 1400 leaderboard (een record) en kunnen allerlei informatie nakijken over hun tegenstanders. Verder maakt Forza net als bijvoorbeeld Halo 2 gebruik van de Optimatch-technologie waardoor je op een gemakkelijke wijze even goede spelers kunt opzoeken en uitdagen. Hoe al deze opties in het spel verwerkt zijn en of het allemaal ook goed werkt, zoekt onze freelancer en racefanaat Klaas momenteel voor je uit. Daarover kun je in de recensie, die we later deze week plaatsen, meer lezen. Tot die tijd volgt nog een artikel met meer informatie over de auto’s en parkoersen in Forza Motorsport. Het spel ligt officieel pas vanaf vrijdag 13 mei in de winkels, maar waarschijnlijk kun je hem vanaf vandaag wel in sommige winkelschappen vinden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Je kan hem vandaag halen idd…ik ga alvast mijn slaapzak pakken en voor de deur liggen :P

 • Lijp:)

 • Kan niet wachten om hem te spelen!

 • he pie-air waar heb je hem inderdaad voor 40 euro besteld?

 • bij www.xboxworld.nl en dan de pre-order shop kan je'm ook bestellen voor 47 euro..

 • ik heb hem al.. echt focking moeilijk maar zeker de moeite waard, heel mooi en leuke career mode

 • @ Kris Boon: 'Dit zogenaamde ‘tunen’ is te vergelijken met Gran Turismo 4 en een stuk minder diepgaand dan enkele straatracers zoals Need for Speed Underground 2 of Midnight Club 3'.

  Wat een onzin! Het tunen van je auto is juist veel en veel diepgaander dan bij nfs underground. Volgens mij bedoel je dat je voor het pimpen van het uiterlijk (buitenkant dus) van je bak wat minder opties hebt dan bij nfs, maar nfs underground kan toch echt niet tippen aan de tuning opties bij Forza.

 • dit word gewoon De racegame voor alle xbox bezitters

 • ik heb deze game al ander halve maand het is echt een goede game je moet echt wenne aan dat spel vanwege dat het echt heel realisties is . remmen enz enz. en het tunnen is niet zo superveel aan de buitekant maar ik doe voor werk zelf uitlijn specialist krijg vaak van die getunede bakken en dan moet je ook die wielen afstellen enzo voor sportief of race gebruik en ik mag dan echt eerlijk zeggen dat het in het echt en spel precies het zelfde is je moet echt wel weten wat je doet want je kan bv wielvlucht en sporing en askanteling stellen in het spel … in grades en minuten en dat is ook in het echt…. aanrader voor een echte tuner liefhebber!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren