1. World of Battlefield

World of Battlefield

In september 2002 kwam mijn Dromenland eigenlijk deels al uit. Toentertijd werd ‘Battlefield 1942’ uitgebracht, een oorlogsspel dat grote vrijheid bood. Je kon zelf tactieken verzinnen, en ook kon je van allerlei soorten voertuigen gebruik maken. Of het nou vliegtuigen, oorlogsschepen of ordinaire tanks waren, je kon ze besturen! Nog blijer werd ik toen de modificatie ‘Forgotten Hope’ uitgebracht werd. Deze mod bood nog meer realisme enerzijds, en een grote variatie aan slagvelden anderzijds. En toch... Toch was ik nog niet tevreden, zoals een goede gamer eigen.

Als je het met 32 tegen 32 man kunt spelen, waarom zou dat dan niet met 2000 tegen 2000 kunnen, met ongelimiteerde vrijheid? Gooi gewoon vier servers online, met als slagveld Oost-Europa, West-Europa, Noord-Afrika en de Stille Oceaan. Alvorens dit Massive Multiplayer Online (MMO) spel op te starten maak je een soldaat aan, met de uiterlijke kenmerken van een geharde oorlogsveteraan (en niet zoals in World of Warcraft, waar iedere Night Elf op elkaar lijkt). De eerste tien uur ben je bezig met diploma’s halen. Word je paratroeper, kapitein van een U-boot, of zoek je je heil in een Koningstijger? Want niet iedere soldaat kon immers zo’n gigantisch tank besturen, nietwaar? Als je dan eindelijk je certificaat als kapitein van een U-boot helpt gekregen (wat uiteraard wel een beetje moeilijk dient te worden gemaakt, anders wil iedereen in een U-boot en komen we gewoon kanonnenvlees tekort), word je gedropt in Hamburg, Berlijn of München. Van daaruit kun je dan de dichtstbijzijnde haven liften (vergelijk het maar met een flightpath in World of Warcraft), en zodra je in de haven bent kun je jouw eigen U-boot bewonderen.

Nu moet het natuurlijk wel realistisch blijven. Je zult dus munitie moeten inladen, en je zult natuurlijk ook enkele personeelsleden aan boord van je oorlogsschip moeten hebben. Je kunt immers niet alles alleen. Gelukkig hebben we voor deze minder aangename taken enkele non playable characters (NPC’s), oftewel door de computer bestuurde personages, ingehuurd. Na het inladen kun je zelf beslissen wat je gaat doen. Je kunt de Amerikaanse vloot in het noorden van de Noordzee gaan bestoken, of je kunt naar de Middellandse Zee opstomen, om daar de Italiaanse vloot bij te staan. Je kunt ook het vaderland beschermen door in de straat van Denemarken op de loer te liggen. Breng je enkele oorlogsbodems tot zinken door middel van enkele rake schoten, dan maak je kans gepromoveerd te worden. Hoe hoger je komt, hoe meer aanzien je krijgt, wat weer resulteert in de toewijzing van belangrijkere missies. Maar pas op, als een Brits fregat (klein oorlogsschip) jou in het zicht krijgt, kun je weer helemaal opnieuw beginnen. One shot, one kill!

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen een Amerikaanse paratroeper te worden. Je verzamelt je in een van de vele kampen in de buurt van Londen, alwaar je wacht tot enkele veteranen het geniale plan hebben gemaakt om Normandië binnen te vallen. Samen met honderden, nee duizenden medespelers, word je boven Normandië gedropt, waar het opstomen naar en door de kleine dorpjes makkelijker gaat dan verwacht. De Duitse helden hadden immers een eigen aanvalsplan gemaakt en verzamelden zich massaal ten noorden van de locatie van de Amerikanen. Zo’n virtuele oorlog hoeft immers niet precies hetzelfde te verlopen als de echte oorlog. Het gevolg hiervan kan zijn dat de Geallieerden Frankrijk zonder problemen kunnen bevrijden, maar dat de Duitsers de helft van Engeland zonder veel problemen kunnen opeisen.

Wat ik dus wil is een Massive Multiplayer Online First Person Shooter (MMOFPS). Een spel zoals Planetside, alleen dan wel realistischer, velen malen groter, en met een gigantische capaciteit. In de echte oorlog vochten ook miljoenen soldaten mee, en dat willen we hier ook! Niets is saaier dan met slechts vijf andere soldaten enkele kogels uitwisselen zonder echte tegenstand.

Helaas zal het er, door de beperkingen van het Internet, voorlopig nog niet inzitten. Hoe dan ook, ik blijf dromen over de tijd dat het wel mogelijk is!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dat lijkt me ook wel vet! Wie weet komt zoiets nog in de toekomst.

 • lijkt mij wel lache zo'n spel

 • ik heb de hele serie battlefield en ze zij toppie vooral onlline is het vet maar je kan met 63 man in een server hoor en niet met maar 32 dus maar dat wat jij allemaal zegt zou ook wel een van mijn dromen zijn maar ja daar moeten we waarscheinlijk nog een teitje op wachten maar ja je weet nooit wat de teit met zich mee brent want de game wereld gaat aardig snel voor uit dus we zullen zien

 • Zeer leuk stukje, het idee klinkt ook zeker goed :). Het lijkt me echt geweldig om na een paar uur trainen van je mannetje vervolgens samen met honderde anderen in boten te stappen en de duitsers aan te vallen (die dan natuurlijk ook door 100den spelers worden vertegenwoordigd).

  Nadat je dan vervolgens ben gestorven op het strand kan je weer een nieuw mannetje trainen om pearl harbor te bombarderen.

  Online gamen kan de komende jaren alleen nog maar beter worden :D

 • MMOFPS?

  ja die bestaan ja

 • Cool idee idd. Maar NPC's in zo'n game zie ik niet zo zitten. Misschien dat je in je opleiding tot U-Boot kapiteit eerst een tijdje gewerkt moet hebben op een U-Boot ofzoiets?  *droomt verder*

 • Erg goed idee!  Met Battlefield 2 kan je je honger denk ik wel stillen, ik ga em in ieder geval flink spelen, heerlijk, speel laatste tijd weer wat BF1942, zelfs WoW kan zulke gameplay niet overtreffen.  Dit zou natuurlijk gigantisch zijn, en is over een paar jaar mogelijk met groter internet, meer servercapaciteit ed, daarnaast moet zo'n spel er niet zo uit zien als WoW wil het slagen, het moet echt oorlog zijn.  Daarnaast doodgaan en opnieuw beginnen lijkt me heel nutteloos, moet men dan wat op vinden, op doodgaan.

  Je bent dan als zo'n oorlogsspel toch weer gelimiteerd aan de echte wereld, wat bij WoW dus niet hoeft > fictie.  Daarnaast is er een site voor BF Desert Combat mod die zeg maar zoiets dergelijks doet, online aanmelden en dat wordt er gevochten als een soort war, en dan kan je zien wat er is veroverd enz op een gemaakte map, erg leuk, brengt een beetje all-out-war erin.
 • laten we hopen dat ooit komt

  compleete ww 2 naspelen  ik speel nog dagelijks bf 1942


 • mooi stukje text :) Ik zie t al helemaal voor me :)

 • Ik ook :D *kwijlt verder*

 • Battle field wordt gewoon het beste spel van 2005

 • nou moet je niet overdrijven dat wordt zelda op de cube…

 • op zich wel leuk bedacht, maar 't lijkt me niet dat het een pick and play game is :) zoals de meeste shooters. Blijkbaar moet je uren achter elkaar spelen wil je uberhaupt wat actie of zo, en als je dan meteen doodgaat (als je nog noob bent in het begin :P) kan je weer lekker opnieuw beginnen.. lijkt me niet zo fijn. Maar 't zou op zich wel vet zijn mits goed (beter) uitgewerkt, maar dan moet wel elke speler (van die paar duizend) goed samenwerken.. want \"in de echte oorlog\" waren er ook gewoon bepaalde teams onder leiding van een captain enzo. En als je een beetje kijkt naar het huidige aanbod qua shooters wordt er niet echt (veel) samengewerkt :) of je moet een clan hebben bestaande uit paar honderd mensen lol

 • droom jij maar lekker verder

 • lijkt me nu nog een beetje te moeilijk, maar wel extreem vet!  alleen dat trainen lijkt me een beetje te langdradig… :p

 • planetside speelt men ook met een helezooi man (1000ende ofzo) tegen elkaar (shooter) en kan je eige outfits maken enzo :P alleen tspel spreekt me nie zoveel aan want tis zo \"in de toekomst\"

  als ze hier nou een WWII versie of gewoon de style van battlefield 2 maken zou t ownen :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren