1. Kingdom Hearts: Chain of Memories

Kingdom Hearts: Chain of Memories

Sinds de uitgave van het eerste deel, is Kingdom Hearts een vaste pion op het bord van Squre Enix. Er was direct een goeie chemie tussen de stoere Final Fantasy personages en de vrolijke Disney figuren. Het eerste deel op de PlayStation 2 verkocht erg goed, en fans wachten vol smart af op het tweede deel. Echter, Square-Enix heeft ook de GameBoy Advance uitverkoren om een Kingdom Hearts avontuur op uit te laten komen. Dit avontuur, Chain of Memories genaamd, zou het verhaal van het eerste en tweede deel aan elkaar moeten koppelen. En daar is Square-Enix voor een deel in geslaagd.

De Final Fantasy reeks stond bekend om de geweldige verhalen die erin verteld werden, Kingdom Hearts doet er eigenlijk weinig van onder. En hoewel deze Kingdom Hearts op een handheld uitkomt, is de verhaaltelling er niet minder om. Sora gaat na deel één verder met zijn zoektocht naar Rikku en de koning (Mickey Mouse), bijgestaan door Donald Duck en Goofy. Tijdens de zoektocht komen ze uit in kasteel Oblivion. In dit kasteel wordt alles in raadsels verteld, zijn kaarten erg belangrijk en je geheugen misschien nog wel het meest. The Organisation is namelijk actief in het kasteel en probeert de Keymaster (Sora) tot hun eigen huis-, tuin- en keukenslaaf te maken! Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot, en The Organisation heeft ook een geheim wapen om in te zetten. Meer geef ik niet weg, want het zonde zijn om het verhaal verder te verklappen. Wel kan ik zeggen dat niets is wat het lijkt in kasteel Oblivion.

Hoewel het spel je meteen het Kingdom Hearts gevoel geeft, werkt dit spel wel iets anders. Je werkt hier namelijk met kaarten. Nu moet je niet denken dat dit de Disney versie is van Pokemon Colosseum. Nee, je maakt hier een deck aan met een aantal kaarten. Je hebt gewone aanvalskaarten (key kaarten), magische kaarten (Fire, Blizzard, Gravity), voorwerpkaarten (Potions, Ethers) oproepkaarten (Donald en Goofy, Dombo, Cloud, deze kan je vergelijken met de Eons van Final Fantasy), en vijandkaarten (kaarten van vijanden die je tijdelijke bonussen geven). Je dek bevat meestal een groot aantal aanvalskaarten, een aantal magische en oproepkaarten en een of twee voorwerp en vijandkaarten. Als je in een gevecht raakt sla je gewoon om je heen met de normale aanvalskaarten, gooi je een Thunder op je vijand en genees je jezelf met een Potion. Al deze kaarten hebben een nummer, hoe hoger het nummer, hoe hoger de kans dat je aanval slaagt. Je kunt kaarten ook combineren, voor speciale aanvallen. Met Sonic Blade (drie aanvalskaarten met een waarde van totaal 20 tot en met 23) kan je bijvoorbeeld zes maal aanvallen. Er zijn zo ontzettend veel verschillende aanvallen mogelijk, teveel om op te noemen en ook zeker te veel om te gebruiken. De moeilijkheidheidsgraad van de gevechten is ook prima. De normale vijanden zal je met weinig moeite verslaan, maar later krijg je vijanden die aanvallen kunnen afslaan of andere gemene truckjes hebben. En uiteraard zijn de bazen ook erg moeilijk.

Over bazen gesproken. De bazen zijn dezelfde als in Kingdom Hearts voor de PlayStation 2. In kasteel Oblivion worden alle kamers namelijk uit jouw herinnering opgebouwd. Kan je de grote schaduw (de eerste ‘baas’) nog herinneren uit Kingdom Hearts? Dat is een van de bazen in Kingdom Hearts: Chain of Memories. Ook kapitein Haak, Queen of Hearts en Jafar zijn allemaal bazen. De levels zijn daardoor ook niet zo boeiend voor de spelers die het eerste deel al hebben gespeeld. Het daadwerkelijke verhaal wordt tussen de levels door verteld. In de levels zelf kom je ook niet alle bazen tegen. Vexen, Axel, Marluxia en Larxene (onderdeel van The Organisation) zie je zelfs alleen tussen de levels door.

Visueel gezien is het spel trouwens verbluffend. Je vergeet totaal dat je dit slechts op een Gameboy Advance speelt, en dat in het tijdperk van de PlayStation Portable en de Nintendo Dual Screen. En dan heb ik het nog niet eens over de heuse FMV’s (Full Motion Videos) die je zo nu en dan tegenkomt. De geluidseffecten zijn echter weer een stuk minder. De geluiden die je hoort als je aan het knokken bent zijn weer wel erg leuk gedaan. Sora roept: ‘Goofy!’ als je Goofy bijvoorbeeld oproept, en dat is bij de meeste oproep-, item- en magische kaarten het geval.De muziek zelf valt alleen wel tegen. Voor alle kerkers wordt over het algemeen slechts één deuntje gebruikt, en die gaat erg snel vervelen. Soms had ik de neiging om het geluid uit te zettenen dat is natuurlijk geen goed teken.

Conclusie en beoordeling

None

Hoewel Kingdom Hearts: Chain of Memories toch zeker wat minpuntjes heeft, wegen deze niet op tegen de pluspunten die dit spel heeft. De verhaalvertelling is geweldig, en het ziet er prima uit. Tenzij RPG’s je ding niet zijn, raad ik je dit spel van harte aan. Puur speelgenot in de trein!
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Verhaallijn
 • Kaartsysteem
 • Grafisch erg mooi
 • Minpunten
 • Weinig eigen content
 • Repetitieve muziek

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik vind het spel niks. Grafisch is het prachtig, maar het kaartsysteem is eerder een minpunt dan een pluspunt. De realtime battles worden er zelfs door verpest als je het mijvraagt, word veels te ingewikkeld met kaartvalues en crap.  Ook is het zoon spel dat eigenlijk een grote dungeon is, en dat heeft me nooit aangetrokken.

 • hmm misschien een keertje lenen dan maar..

 • Na eenmaal Kingdom Hearts te hebben gespeeld was ik erg enthousiast over 'Chain of Memories.' Had gehoopt dat het kaart-systeem zou werken maar het kwam bij mij over als een button-bash systeem. Zo snel mogelijk een hele lading aanvallen / kaarten loslaten op vijanden en je kan weer verder. De graphics zijn okay. \"Weinig eigen content\" vindt ik nog zacht uitgedrukt. Het is gewoon Kingdom Hearts met iets andere cutscenes en een paar nieuwe characters die veel beter tot hun recht komen op de PS2. Niet dat ik iets heb tegen de GBA, in tegendeel zelfs; maar als Square-Enix zo makkelijk er vanaf denkt te komen dan hoeft 'Chain of Memories' van mij niet eens meer. Nee, ik wacht liever op Kingdom Hearts II.

 • Ik ben het helemaal eens met Onkel.

 • Lijkt me wel leuke game opzich

 • Intro is erg mooi, voor een gba game..

 • gameplay is imo ook geen pluspunt.. het kan er mee door maar meer ook niet. Verhaal is wel erg leuk en beter dan ik had verwacht. Verder inderdaad jammer dat er niet echt nieuwe werelden inzitten (op twilight town na dan) maar wel nieuwe characters en 2 verhaallijnen..  Reverse/rebirth is het grootste pluspunt van de game. Beter battle system, hogere snelheid enz enz.. Riku is gewoon stoerder dan sora..

  Was wel het vernoemen waard geweest imo.


 • Ik vond de graphics mooi voor een GBA game, en dat je met Riku kan spelen is ook leuk, maar voor de rest vond ik de gameplay maar irritant en de werelden waarin je rondloopt vond ik ook eerder op de zenuwen werkend dan geweldig.

 • Kingdom Hearts zelf heb ik op PS2 maar ik vind het erg teleurstellend. Het verhaal is te zeemzoet… het gaat teveel over liefde dat in de harten van mensen schuilt enzo.

  De werelden/levels zijn heel slecht opgebouwd. De leveldesign trekt echt op niks en zijn niet boeiend. Zo zijn sommige werelden saai om te ontdekken en onlogisch in elkaar. Je ziet nooit goed waar je heen moet gaan. De animaties van de characters zijn mooi maar de levels zelf zijn lelijk en nogal gesloten. Je hebt teveel onzichtbare muren.

  Het vechten is lineair en het is hoogstens veel op de X butten drukken en wat jumpen.  Ik had het spel gekocht omdat ik een fan was van Disney en Final Fantasy. Er gingen vele FF characters inkomen. Pfft ze zeggen hoogstens een paar zinnetjes en missen hun personaliteit.  Kortom een spel dat te overrated is, niet boeiend en slecht uitgewerkt. Dus ik moet zeker niet het vervolg hebben of de GBA versies.

 • Ik wacht wel lekker op KH 2. Dat kaart systeem lijkt me niks.

 • Heb hem vandaag gekocht. Een uurtje mee gespeeld, en het bevalt me wel. De doos joh, die is echt stylish!  Het begin is wel ubervaag man, met Squall en Yuffie die sommige dingen weer wel kennen en sommigen weer niet. Als je KH1 PS2 niet hebt gespeeld kan dit nooit goed gaan.

 • heb het spel gisteren uit en heb nog nooit een ander spel ervan gedaan het duurde me wel even 34 uur ofzo en ik had level 96 bij sora en bij riku was het iets van 9 uur en was ik level 54 ofzo is wel een groot verschil maar k ik heb niet echt moeite ermee gehad ik vond het soms ook wel een comisch spel ik vind het zelf helemaal top (ramon)

 • Deze game speelde ik vooral voor het verhaal, om volop te genieten van het verhaal van Kingdom Hearts 2 moet je wel deel één en Chain of Memories hebben gespeeld.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren