1. Jelle's Adventure 14 juli 2011

Jelle's Adventure 14 juli 2011

Vandaag kreeg ik een opmerkelijk bericht onder mijn ogen. Uitgever 2K Games in de vorm van de president Christoph Harmann liet optekenen dat strategiegames niet meer van deze tijd zijn. Dat zou dan ook de reden zijn dat XCom een shooter is geworden in plaats van een traditionele turn based game.

Enigszins begrijp ik waarom XCom is wat het is, maar het is bedroevend om dat te verdedigen door te stellen dat strategiegames niet meer van deze tijd zijn. Bovendien is het nogal knullig. 2K Games is namelijk ook de uitgever van een Civilization, die blijkbaar ook niet meer van deze tijd is. Blijkbaar zijn de duizenden gamers die bij de term ‘one more turn’ instemmend knikken niet meer van deze tijd. Die miljoenen gamers die Total War: Shogun 2 hebben gekocht betalen nog met de gulden. En dan hebben we het geen eens over al die mensen die ’s nachts in rij hebben gestaan om StarCraft II te kopen. Die zijn duidelijk uit een tijdmachine gelopen en een winkel in gegaan.

Je kunt veel zeggen, maar volgens mij zijn strategiegames nog steeds van deze tijd en zie je ook dat er wel degelijk ruimte is voor nieuwe succesvolle ip’s. Een paar jaar geleden verscheen bijvoorbeeld het ijzersterke Company of Heroes en in 2010 hebben we nog een nieuw deel in de Dawn of War II-serie gezien. Een serie die op zijn beurt weer heeft laten zien dat er binnen het RTS-genre genoeg ruimte is om een unieke insteek te nemen. In plaats van enorme legers speel je met een klein groepje van een mannetje of vijf.

Ik denk dan ook dat als er een goed idee is in combinatie met een ruim ontwikkel- en marketingbudget dat er genoeg mogelijkheden zijn om een succesvolle game op de markt te brengen. Misschien wel succesvoller dan een game als XCom, die in zijn huidige status de zoveelste shooter lijkt te gaan worden.

Dit artikel delen

Over de auteur