1. Who the Fuck is Elles? Back to Basic

Who the Fuck is Elles? Back to Basic

De vakantie komt eraan. Dat betekent PlayStation 3, Xbox 360 en PC uit en de handhelds weer aan. Iedereen die dagelijks niet hun DS, 3DS of PSP in de trein gebruikt, zal de handhelds waarschijnlijk weer even moeten afstoffen of nog snel even naar de winkel rennen om er één te halen. Want hoe overleef je jouw vakantie en dan met name de reis ernaartoe zonder videogames tegenwoordig? We moeten ons dus even afzetten van de grote schermen, hoge resoluties, controllers en eindeloze RPG’s. We gaan weer een paar weken back to basic.

Ik weet het nog goed. Eindeloze autoreizen waarbij je uren achter elkaar op de achterbank zat. Als klein kind vond ik dat al een hel. Vakanties hadden altijd veel voordelen, maar een groot nadeel was de enorme lange reis. Omdat pa en ma hun kinderen na 5 uur stilzitten niet meer onder controle hadden en de rijveiligheid in gevaar kwam, besloten pa en ma hun kinderen van een spelletje te voorzien. Monopolie op de achterbank werkt niet, dus werd het een minigameboy. De kleine versie van de gameboy pocket waar we Donkey Kong en Mario op konden spelen. Ja, dames en heren, dat was mijn eerste game-ervaring.

De zomer erna waren mijn broertje en ik alweer een jaartje ouder en had ik ondertussen 200 gulden bij elkaar gespaard voor een Gameboy Color. Echter waren pa en ma tegen, maar met de simpele toezegging dat het mij bezig ging houden op de achterbank naar vakantie, waren ze direct om. Mijn broertje had niet veel geld en het klonk mijn ouders als muziek in de oren, dus kreeg hij er ook één als hij maar lief genoeg was. Het zou dan niet eerlijk zijn voor mij, dus mocht ik een spelletje uitzoeken. De keuze was snel gemaakt. Er was maar één spel wat iedereen speelde en schoolpleinen mee werden overspoelt en dat was Pokémon. Pokémon Silver en Gold waren toen net uit dus uiteraard ging ik voor de “nieuwe generatie”. Dus was ik netjes stil, evenals de rest van de vakantie trouwens, want het spelletje werkt(e) enorm verslavend.

Nu, minimaal tien jaar later is er niets veranderd. Omdat er naast de TV zowel een PS3 als een Wii staan, zijn de 3DS en PSP door de week overbodig. Maar toen ik een week geleden op vakantie ging, een vliegreis van 5.5 uur tegemoetzag, haalde ik mijn 3DS en PSP weer van de lader, pakte ik al mijn spellen in en rende nog even naar de winkel om de handhelds te voorzien van de laatste games. Uiteraard zit daar weer een pokémon titel bij, een ‘oude final fantasy’ , harvest moon en voor de PSP LittleBigplanet en Monster Hunter. Allemaal titels waarvoor ik in mijn dagelijks leven echt niet even op de bank blijf hangen als ik bijvoorbeeld Final Fantasy 13 kan spelen, Monster Hunter Tri of LittleBigPlanet 2 op de PS3.

Harvest Moon- en Pokémon-spellen zijn typisch games die echt gemaakt zijn voor vakantie. Als je echt niets te doen hebt. Lekker in het zonnetje de pokéleague 80 keer uit kan spelen, zodat je Pokémon level 100 bereikt. Jezelf zo hard verveelt dat je eindeloos plantjes kan blijven zaaien, koetjes kan melken en een virtueel vrouwtje kunt trouwen. Normaal zou ik dit nooit doen, maar deze games zijn zo ingeburgerd dat een vakantie zonder gewoon ondenkbaar is. Vakantie en Pokémon/Harvest Moon zijn gewoon één begrip. Heel apart: deze spellen zijn eigenlijk alleen leuk op de (3)DS, een Nintendo Handheld. Ook dat is in 10 jaar dus niet veranderd. Nintendo staat momenteel niet heel er positief door alle casual rotzooi, maar mijn Nintendo-handheld wordt tijdens de zomervakantie toch even een hardcore. Want dat, heeft Sony de afgelopen jaren Nintendo voor mij nog niet weten af te pakken.

Dit artikel delen

Over de auteur