1. Electronic Arts. Give 'em a Hand

Electronic Arts. Give 'em a Hand

Ik denk dat we veilig kunnen aannemen dat Electronic Arts veelal synoniem staat als uitgever van veel kwalitatieve games. Goed, het bedrijf heeft in het verleden wellicht bepaalde handelingen verricht die niet bij iedereen goed in de smaak viel, en staat bij sommigen nu nog steeds in slecht daglicht. Maar je kunt niet ontkennen dat het bedrijf in elk geval probeert om de lat hoger te leggen, ten koste van wat dan ook. En ik wil dan ook even haarfijn aan alle mensen die iets tegen EA hebben, uitleggen waarom het bedrijf lang nog niet zo slecht is.

Neem nu bijvoorbeeld BioWare, de RPG ontwikkelaar van Electronic Arts, die onder andere verantwoordelijk is voor Baldur’s Gate, Neverwinter Nights en vrij recent ook Mass Effect, Dragon Age en Star Wars: The Old Republic. De laatste tijd hoor je vooral op fora dat bijvoorbeeld Dragon Age 2 en Mass Effect 2 enigszins tegenvallen voor de hardcore spelers. De reden hiervoor zou zijn dat beide spellen versimpeld zijn, wat ik niet zal ontkennen. Er zijn ook mensen die daarbij de invloed van Electronic Arts de schuld geven, wat ik me goed kan voorstellen. Als je immers een spel versimpeld zullen meer mensen het in theorie spelen. Je kunt echter gaan klagen, maar ik ben Electronic Arts en BioWare dankbaar voor deze stap. Dankzij Mass Effect 2 kon ik makkelijker in het spel komen, en ben zodoende van de hele franchise gaan houden. Na deel 2 kon ik ook stukken makkelijker in deel 1 mijn weg vinden. Dus van mij hoort BioWare geen klaag of kreun, maar eerder een bedankje.

Dan hebben we nog een aantal spellen waar Electronic Arts een gewaagde stap mee heeft gezet. Ik heb het ook over titels als Dead Space, Mirror’s Edge en Dance Central. Deze titels vallen lang niet bij iedereen in de smaak, maar zijn wel uniek en bijzonder subliem binnen hun eigen genre. Ook daarvoor moeten we EA dankbaar zijn, want er zijn vrij weinig uitgevers die zoveel geld en tijd stoppen in het maken en bedenken van nieuwe franchises.

Ik ben dan ook van mening dat we wel wat meer respect mogen tonen voor EA. Het belangrijkste hierbij is dat zij ook weer andere ontwikkelaars en uitgevers weten te pushen. Zo heb je bijvoorbeeld Battlefield 3. Dit nu al geroemde en gelauwerde spel weet zeker indruk te wekken. En toegegeven, het weer de zoveelste game welke zich in de moderne tijd afspeelt, maar dat doet het goed. Grafisch weet het spel bij mij in elk geval de kaak te ontwrichten, en om het in hetzelfde rijtje te plaatsen als Medal of Honor, Call of Duty: Modern Warfare 3 en Battlefield Bad Company 2 te plaatsen, zou allesbehalve eerlijk zijn. Over Modern Warfare 3 gesproken, ik ben zwaar van mening dat dit spel geboycot moet worden. Want als we de gamesindustrie kennen, zal het beter verkopen dan Battlefield 3. Dat zou niet eerlijk wezen. Modern Warfare 3 is op zowat elk gebied een kopietje van zijn voorganger, en ik vind dat we dan ook EA moeten steunen door Battlefield 3 in onze spellenkast te zetten, en niet die nieuwe Call of Duty.

Dus mensen, ondanks het verleden van Electronic Arts mogen we wel dankbaar zijn dat het bedrijf bestaat. Ze willen weliswaar het liefst geld zien, maar ze doen dat ook graag door ons tevreden te stellen. Hoe? Met geweldigde games waar wij een hele lange tijd zoet mee zijn. Dus hierbij, EA, bedankt!

Dit artikel delen

Over de auteur