1. Battlefield 3 VS Modern Warfare 3 - Deel 4: De conclusie

Battlefield 3 VS Modern Warfare 3 - Deel 4: De conclusie

Dit is mijn laatste weblog over Battlefield 3 VS Modern Warfare 3. Ik zal hier mijn eind oordeel geven en zeggen welk spel naar mijn mening tot nu toe beter is. We hebben nog een paar maanden dus er kan nog van alles gebeuren. In deze conclusie zal ik over een paar specifieke onderwerpen praten zoals story, gameplay, sound en graphics. Ook zal ik nog even een samenvatting geven van wat ik allemaal in mijn vorige weblogs heb behandeld.

Modern Warfare 3

Story/Campaign

In Modern Warfare 2 ben je meerdere soldaten maar het grootste gedeelte van Modern Warfare 2 ben je Gary Roach Anderson. In Rusland is er een nieuw iemand op gestaan namelijk Makarov. Jij met je squad moet hem verslaan en zo de rust weer brengen in de wereld. Het begint waar Modern Warfare 2 was geëindigd. Je bent Soap Mactavisch en moet met John Price en Nikolai vluchten. Dan ga je naar Manhattan en moet je een jamming tower vernietigen. Dit is het begin van de game, ik vertel niet verder omdat ik niet alles wil spoilen. Het level in Manhattan is ook al vrijgegeven op de E3 en kan je gewoon zien op youtube. Je gaat net als Modern Warfare 2 weer naar allemaal locaties rond de hele wereld zoals Amerika, India, Duitsland en Frankrijk. Zo te zien word het weer een achtbaanrit die je in een paar uurtjes gaat uitspelen. Dit vind ik jammer en ik denk dat veel mensen ook weer vinden dat het veelstens te kort is.

Gameplay

De gameplay lijkt niet echt veranderd. Al is er bevestigd dat je in Modern Warfare 3 ook destructible environments hebt net als in Battlefield 3. Ik denk dat het minder geavanceerder word als de destructible environments van Battlefield 3. Waarom? Omdat dat de engine van Modern Warfare 3 toch bijna zijn jaren heeft gehad. Battlefield 3 heeft de frostbite 2.0 engine en we hebben allemaal gezien hoe het eruit ziet. Maar het lijkt gewoon weer de oude gameplay van Call of Duty namelijk het run en gun gameplay. Er zitten geen bestuurbare voertuigen in omdat de ontwikkelaars van Call of Duty dat niet echt bij Call of Duty vonden passen.

Sound

Als je het vergelijkt met Modern Warfare 2 is er vrij weinig veranderd. De gun sounds klinken het zelfde als Modern Warfare 2 en daar begon ik me wat aan te ergeren. Gun sounds zijn essentieel bij een first shooter want je hoort het de hele tijd als je schiet. Ik weet dat het vrij moeilijk is om gun sounds te maken maar ze konden het wel wat upgraden ten opzichte van Modern Warfare 2.

Geluiden van explosies zijn wel wat aan getweaked. Dat kun je duidelijk horen want ze horen veel echter aan.

Graphics

Ja, wat moet je er van zeggen? Het ziet er eigenlijk hetzelfde uit als Modern Warfare 2 maar dan hebben ze er wat aan getweaked. Ze hoeven van mij niet bij elke game een upgegrade engine te gebruiken maar ze zouden hier meer uit kunnen halen. Maar ik hoop wel dat ze bij de volgende Call of Duty game een andere engine gebruiken want deze engine is toch aan het einde van zijn kunnen. Dat zag je al bij Call of Duty: Black Ops een beetje maar dat zie je nu ook weer bij Modern Warfare en nu ook nog eens veel duidelijker. Ze moeten echt de engine upgraden voor de volgende Call of Duty Game.

De campaign word weer een achtbaan rit zoals Modern Warfare 2 en Call of Duty: Black Ops ook waren. Dit is geen slecht punt maar ze moeten de duur van de campaign gewoon een paar uurtjes langer maken. Ik ben bang dat dit bij Modern Warfare 3 niet gebeurd en dat vind ik een gemiste kans.

De gameplay is weinig vernieuwend. Gewoon weer de oude run en gun gameplay die we van de voorgaande Call of Duty’s kennen. Er zijn wel destructible environments, dat is een goed punt. Zo kan je beter gebruiken maken van de omgevingen. Misschien is het wat afgepakt van Battlefield 3 maar welke ontwikkelaar maakt nu nog een heel complete nieuwe game? Juist ja.

Bij sound heb ik gemengde gevoelens. Gun sounds hadden ze echt moeten verbeteren maar sound van explosies is wel aan getweaked. Toch vind ik dat ze er meer uit moesten halen. Maar misschien ben ik te vroeg met mijn oordeel. Ze hebben nog een paar maanden om dingen te tweaken.

Graphics is ook weer niet zo iets als sound. Het ziet er opzich wel goed uit maar hier hadden ze meer uit kunnen halen met de engine. De laatste dagen van de engine zijn bijna geteld maar toch hadden ze er meer uit kunnen halen. Maar net als bij sound, ze hebben nog een paar maand dus ik geef ze het voordeel van de twijfel.

Battlefield 3

Story/Campaign

Battlefield 3 is een direct-sequel van Battlefield 2. Battlefield 2 had niet echt een single player. Er was een single player maar die was dan weer op de multiplayer gebaseerd. Battlefield 3 komt dus met een compleet nieuw verhaal. Er is nog niet veel bekend over de campaign van Battlefield 3 qua verhaal. De hele campaign speelt zich af in Afghanistan. Verder kan ik je nog niet veel vertellen. Er zijn gameplay beelden van de campaign maar er is nog niet echt iets gezegd over het verhaal.

Gameplay

Is eigenlijk het zelfde als Battlefield: Bad Company 2 maar met meer voertuigen etc. Wel zijn de fighter jets terug. Deze zaten niet meer in de Battlefield games sinds Battlefield 2. Als je in een voertuig in gaat ga je er nu daad werkelijk ook in. Natuurlijk moeten we het ook over destructible environments hebben. Dit is van grote invloed op de gameplay van Battlefield 3. Dit maakt het ook weer veel realistischer en voor een ontwikkelaar kan je creatiever zijn. Verder kan ik niet echt meer over de gameplay vertellen. Er is dan ook nog niet super veel bekend.

Sound

De sound effects zijn weer verbluffend. Gun sounds zijn horen gewoon zo realistisch aan. In Battlefield: Bad Company 2 waren ze opgenomen met echte wapens. Volgens mij is dat nu ook zo want het klinkt weer geweldig.

De sounds in de omgevingen klinken ook goed. Als bijvoorbeeld een ruit kapotgaat of geluiden van een gevechtshelikopter. Het zijn misschien kleine dingen maar het is juist goed dat ze om deze details aandacht schenken.

Graphics

Ja, je kunt niet klagen over de graphics. Het ziet er werkelijk verbluffend uit door de frostbite 2.0 engine. Ik was niet helemaal weg van de graphics van Battlefield: Bad Company 2 maar dat kan ik niet zeggen over Battlefield 3. Het ziet er schitterend uit. Ook is het hier weer in details afgewerkt. Bij een moment loop je door een gebouw en dan trilt het gebouw even. Door de trillingen gaan wat ruiten kapot en vallen wat stukken naar beneden. Het zijn echt kleine dingen maar hierdoor kan je zien dat het echt in de puntjes is afgewerkt.

Campaign van Battlefield 3 kan je nog weinig erover zeggen. We weten eigenlijk nog niks van het verhaal. We weten alleen dat het er mooi ziet.

Gameplay weten we ook nog vrij weinig van. Er is niet echt nieuws over de gameplay naar buiten gebracht of gelekt.

Sound effects zijn prachtig en vooral de gun sounds. Je hebt gewoon dat echte gevoel als je schiet. Ook de sound effects van de omgeving horen erg goed.

Over de graphics hoef ik het eigenlijk niet te hebben. Het ziet er werkelijk schitterend uit. Het lijkt ook nog maar het begin van de frostbite 2.0 engine. Dus we kunnen zeker in de toekomst nog mooiere games verwachten.

Conclusie

Ik heb nu de modes van het voorgaande Modern Warfare en Battlefield bekeken en vergeleken. De campaign/story, gameplay, sound en graphics van Modern Warfare 3 en Battlefield 3 met elkaar vergeleken. Maar wordt game is nu beter?

Story = Tot nu toe Modern Warfare 2 maar eigenlijk kan je hier nog niet over oordelen. Er is nog te weinig bekend over het verhaal van Battlefield 3.

Gameplay = Dit is een hele lastige. Beide hebben niet echt heel grote ontwikkelingen aan de gameplay toegevoegd. Maar het lijkt erop dat Battlefield 3 meer individuele toevoegingen heeft toegevoegd. Natuurlijk Modern Warfare 3 heeft weer andere perks, nieuwe wapens, nieuwe killstreaks. Maar bij Battlefield 3 zijn de vernieuwingen toch net even wat groter.

Sound = Duidelijk Battlefield 3. Bij Modern Warfare 3 voelen de geluiden wat oud aan. Bij Battlefield 3 voelen ze juist verfrissend aan. Bij Battlefield 3 heb je ook dat echte gevoel als je schiet. Ook voelen de geluiden van explosies veel echter aan dan bij Modern Warfare 3.

Graphics = Ook weer duidelijk Battlefield 3. Je ziet echt dat de engine van Modern Warfare er alles uitgehaald heeft. Voor een volgende Call of Duty game verwacht ik ook dat ze een upgegrade engine gebruiken. Bij Battlefield 3 hebben ze net een upgegrade engine en we hebben gezien wat die allemaal kan.

Welke game is nu beter? Mijn persoonlijke voorkeur gaat tot nu toe uit naar Battlefield 3.

Ze hebben een upgegrade engine en daardoor zien de graphics er werkelijk fenomenaal uit.

Het geluid hebben ze ook aan getweaked een hoort ook veel mooier dan bij Battlefield: Bad Company 2.

Qua gameplay vind ik tot nu beiden even goed. Er is nog niet super veel bekend maar Battlefield 3 lijkt er grotere ontwikkelingen in te doen. Niet revolutionaire of zo iets maar niet alleen maar nieuwe perks, andere wapens en nieuwe killstreaks.

Voor de campaign/story ga ik tot nu toe voor Modern Warfare 3. Er is eigenlijk niks bekend over de campaign van Battlefield 3. Bij Modern Warfare 3 kan je het hele verhaal al weten. Ik vond dat het verhaal van Modern Warfare 3 goed in elkaar stak.

Bronnen:

http://kotaku.com/5801345/where-youll-go-how-youll-kill-and-who-will-die-in-modern-warfare-3 --- Hele campaign van Modern Warfare 3 beschreven met grote spoilers. Dus lezen op eigen risico!

http://en.wikipedia.org/wiki/Battlefield_3

http://www.youtube.com/watch?v=2zw8SmsovJc --- Full Length "Fault Line" Gameplay Trailer (gameplay footage van de campaign)

http://www.youtube.com/watch?v=9UwOrl036_A Thunder Run Tank Gameplay Trailer (E3) (gameplay footage van de campaign)

Dit artikel delen

Over de auteur