1. Xbox 360: De software

Xbox 360: De software

Naast de rits spellen die inmiddels voor de Xbox 360 is onthuld, bevat ook het apparaat zelf de nodige vernieuwde software. Zo is meer informatie bekend over het nieuwe dashboard 'The Guide' en de nieuwe mogelijkheden van Xbox Live. Deze onderwerpen bespreken we in dit artikel over de software.

Xbox Live

Xbox Live op de Xbox 360 maakt gebruik van het zelfde netwerk als waar het huidige Xbox Live op werkt, en is daar vooral een verbeterde en uitgebreidere versie van. Zo kan de service dit keer niet alleen gebruikt worden om tegen elkaar te gamen, maar biedt ook de mogelijkheid om muziek van MP3-spelers te streamen, te videochatten, de interface naar wens aan te passen, spellen te kopen, films te kijken, slideshows te kijken en nog veel meer.

Een grote verandering ten opzichte van de huidige Xbox Live regeling, is het abonnement. Nu moet er voor een abonnement maandelijks een bedrag worden betaald, en is het bezit van een creditcard vereist om je Xbox Live-account te kunnen activeren. Bij de Xbox Live service van Xbox 360 is dit niet meer het geval. Je hebt geen creditcard meer nodig om lid te kunnen worden van Xbox Live. Daarnaast zijn er nu twee soorten abonnementen; 'Xbox Live Silver' en 'Xbox Live Gold'. Het abonnement op 'Xbox Live Silver' is geheel kosteloos, maar met dit abonnement heb je wel beperkingen. Je kunt er weliswaar mee op 'Marketplace' (waarover later meer), je kunt gebruik maken van spraak- en tekstboodschappen en videoboodschappen van 'Gold Members' bekijken, en een aantal Massive Multiplayer Online spellen spelen. Daarnaast kun je je Gamer Profile delen en die van anderen bekijken. Je Gamer Profile bevat informatie over je prestaties, je speelstijl (Gamerzone) en je Gamertile (een eigen-gemaakt icoon, dat wordt getoond als je online bent). De beperking zit hem echter in het online spelen van 'normale', gekochte spellen. Deze kun je met het Silver-abonnement alleen in het weekend spelen. Wil je ook doordeweeks spelen, dan zul je een 'Xbox Live Gold'-abonnement moeten nemen. Voor dit abonnement moet je echter wel betalen, maar dan heb je ook meer mogelijkheden. Zo kun je dus ook doordeweeks op Xbox Live gamen, heb je alle mogelijkheden die het Silver-abonnement biedt, en kun je ook deelnemen aan toernooien en speciale evenementen voor Xbox Live. En aangezien elk Xbox 360 spel Live-enabled is, lijkt dit geen overbodig luxe. Daarnaast zullen leden van het huidige Xbox Live overgeheveld worden naar het nieuwe Xbox Live op de Xbox 360, waardoor geen nieuwe abonnement hoeft worden aangeschaft.

'The Guide'

Naast de vernieuwde regeling voor de abonnementen heeft Microsoft veel aandacht besteed aan de visuele weergave van de menu's van Xbox Live. Zo moet de interface een stuk toegankelijker zijn. Ten eerste kom je door middel van een druk op de 'Xbox Guide Button' op de controller direct in het menu van Xbox Live terecht. Daar kom je terecht bij het vernieuwde dashboard, genaamd 'The Guide'. Dit dashboard staat geheel in het teken van Xbox Live en de koppeling met digitale media. Zo kun je er bijvoorbeeld terecht voor de 'Marketplace', de digitale marktplaats waar we al eerder over spraken. In deze 'Marketplace' kun je van alles aanschaffen, om bijvoorbeeld je spel up-to-date te houden. Zo kun je er nieuwe wapens kopen, evenals nieuwe levels of bijvoorbeeld content die speciaal voor en door je community is gemaakt. Ook demo's en trailers kun je er krijgen.

Zones

Om ervoor te zorgen dat je terechtkomt bij gamers van hetzelfde soort kaliber als jij, zijn er 'zones' ontwikkeld. Zo heb je als speler controle over met wie je speelt. Deze zones zijn opgesplitst in R&R;, familie, pro, en underground. Iemand in de familiezone die dus opzoek is naar een rustig potje, wordt zo niet lastig gevallen door hardcore-gamers die diegene achter elkaar omleggen.

Digital Entertainment

De Xbox 360 moet nog meer dan de huidige Xbox naast spelcomputer ook een entertainmentsysteem worden. Zo heeft elke Xbox 360 ingebouwde progressive scan DVD-films, CD-muziek en fotoweergave ondersteuning.

Door de integratie met Xbox Live kunnen gamers uitnodigingen van vrienden ontvangen om te komen spelen, terwijl ze een film aan het kijken zijn of naar muziek zitten te luisteren. En elke MP3-speler, digitale camera, en Windows XP computer kan direct op de 2.0 USB-poorten van de Xbox 360 worden aangesloten om foto's of muziek te streamen.

Een belangrijk onderdeel van de Xbox 360 om als entertainmentsysteem te fungeren, is 'Windows Media Center Extender'. Hiermee kan toegang worden verkregen tot opgenomen TV-beelden en digitale films, muziek, en foto's die op 'Windows XP Media Center Edition 2005'-gebaseerde PC's staan.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren