1. Street Racing Syndicate

Street Racing Syndicate

Need for Speed: Underground geeft je de mogelijkheid om een auto geheel naar jouw smaak aan te passen en te tunen. Het onlangs uitgebrachte Midnight Club 3: DUB Edition kan dat ook maar heeft naast auto’s tevens motoren in de garage staan die uiteraard naar behoren zijn te opwaarderen. Nu komt Codemasters met Street Racing Syndicate, kortweg SRS, een titel die al voor de eerste Underground-titel van Electronic Arts had moeten verschijnen.

Het speerpunt van deze titel is dat je niet alleen auto’s en steden (drie in totaal) vrij speelt. Het gaat ook om de vrouwen. Het tunen van voertuigen lijkt namelijk altijd hand in hand te gaan met mooie, veelal Oosterse dames in pikante setjes, maar tot nu toe was er nog geen spel dat echt dames exploiteerde.

In de drie steden (Los Angeles, Miami en Detroit) ga je races aan met teams of coureurs die je tegenkomt op de straat. Net als in Midnight Club rijd je dus gewoon door een grote stad en kies je zelf uit waar je heen gaat en welke race je rijdt. Als je tegen teams rijdt, verdien je uiteraard geld, maar ook respect. Respect opent weer nieuwe teams, die zich eerst te goed vonden voor jouw rijkunsten. Om de vrouwtjes vrij te spelen moet je meestal een simpele opdracht uitvoeren om het meisje, allen echte modellen, te imponeren. Van haast alle dames kun je vervolgens drie filmpjes vrij spelen waarop de échte dames een dansje voor je doen. Meestal zijn er twee in normale kleding en één in bikini, erg opwindend is het allemaal niet, zeker omdat alle kleding aan blijft.

Tussen de races door kun je nieuwe auto’s aanschaffen of je bestaande naar gelang aanpassen in de garage. SRS bevat veel wagens die we kennen uit de film The Fast and the Furious zoals de Volkswagen Jetta, Subaru Impreza en Toyota Supra, en dat allemaal in verschillende uitvoeringen en jaartallen. De auto’s zijn zoals je ziet afkomstig van echte merken en dat geld ook voor de onderdelen die je er aan kunt verbouwen. Lachgas-injectiesystemen, velgen, neon, uitlaten, stickers, spoilers en turbo’s zijn op- en aan je auto te bouwen. Gaaf is dat elk onderdeel het verschil tussen winst of verlies kan betekenen. Een nieuwe chip in je motor zorgt voor enkele pk’s meer, maar komt zoveel beter tot zijn recht als je er ook nog een turbo bij koopt. Het maakt echt een groot verschil. Jammer is dat je aan de stickers en afbeeldingen op je wagen vrijwel niets kunt veranderen. Zo heb je strepen en leuke manga-afbeeldingen die van de motorkap naar de achterkant lopen maar geheel standaard zijn. Ik zou de kleur of de positie misschien wel iets willen aanpassen, of alleen de motorkapplaat willen hebben. Niets van dit alles spijtig genoeg.

Grafisch oogt het allemaal wel okee, weinig speciaals. Het schademodel is nogal matig, met continu dezelfde deuken en scheuren. Het geluid van de auto’s is in orde met heerlijk ronkende motoren die ook nog eens van toon veranderen wanneer je de motor bijvoorbeeld hebt opgevoerd. Het achtergrondgeluid bestaat uit wat matige hiphop en rock nummers, weinig nieuws op dat gebied. Toch moet ik nu wat negatiever eindigen dan dat ik deze recensie begon; SRS voelt namelijk niet geheel naar behoren.

Het lijkt erop dat ontwikkelaar Eutechnyx niet heeft kunnen kiezen tussen een realistische simulatie als Gran Turismo en een arcade titel in de trant van Burnout. De onderdelen oefenen veel invloed uit op het rijgedrag van je auto, maar schade doet dat bijvoorbeeld weer niet. Bovendien is het gevoel van snelheid ook niet helemaal naar behoren waardoor races soms mak overkomen. Als je de knop van je nitro-installatie indrukt, verwacht je een explosieve snelheid te bereiken, maar ik haalde soms de tegenstander voor mij niet eens in met die lachgas troep. De omgeving naast je vervaagt en er komt een mooie vlam uit je uitlaat, maar je auto lijkt stil te staan.

Conclusie en beoordeling

SRS haalt het kortom dan ook niet bij zijn geduchte concurrentie en de online functie doet daar weinig aan. Online racen met je zelfgemaakte bak best leuk maar het is geen reden om het spel te kopen. De levensduur ligt vrij hoog met heel veel races, auto’s en onderdelen, maar waarschijnlijk koop je toch liever één van de twee andere titels. De lekkere dames in dit spel zijn niet zó lekker dat je het spel daar voor gaat halen, en op alle andere gebieden overtreft het ook eigenlijk niets. Het is een zeker geen slecht spel, maar er is geen reden te zien om Street Racing Syndicate te kopen als je ook Midnight Club of Need for Speed kunt halen, of waarschijnlijk al hebt liggen.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Auto's en onderdelen van bestaande merken
 • Tunen vrij uitgebreid
 • Vrouwen winnen is origineel
 • Minpunten
 • Geluid is eentonig en irritant
 • Menustructuur tunen onduidelijk
 • Gameplay kan eentonig worden
 • Gevoel van snelheid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat van die meiden is erg orgineel.  Hopelijk is dat ook in de nieuwe Midnight Club ofzo.  Voor de rest kun je deze game wel links laten liggen.  Juiced lijkt me veel bter.
 • ben ik met je eens juiced lijkt me beter, maar met die wijfen wel orgineel ja ;)

 • Lijkt me ruk

 • juiced is leuk maar voor cubebezitters is dit een aanrader heb hem gespeeld…tis best eluk…

 • ik heb t helemaal eens met deze recensie. De PC versie is precies zo. (verschikkelijk iri)

 • Lijkt me niks.. Genre wordt teveel uitgebuit op mindere manieren..

 • dieven nfsu verslaan ze nooit

 • je kan dit spel meer No Need for Speed Street Racer: Babehunt noemen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren