1. Een ode aan Halo

Een ode aan Halo

Het is 2003, ik ben vijf en mijn broer 10. we kregen van een goede , heilige man genaamd Nicolaas een omgebouwde XBOX. Dit is het begin van mijn nu al 8 jaar durende game-carriere. Maar Nicolaas gaf niet alleen een Xbox, maar hij gaf ook het spel: Halo Combat Evolved met het hoesje erbij. Het spel waar veel uurtjes in hebben gezeten.

De maker Bungie had met Halo 1 een schot in de roos. Het spel uit 2002 bleek een enorm succes. De 16 jaar en ouder game ontving wel van kenners een kritische blik op de level design. Door de niet-kenners zoals mijn broer wordt het geroemd om de gameplay, en de diversiteit in levels. Precies het tegenovergestelde van de kenners.

Laten we beginnen bij de eerste blik op het spel: Het doosje. Want als je niets van games weet, koop je het om dat mooie hoesje. Op de voorkant staat een nog onbekende man genaamd Masterchief en een raar vliegend ding op de achtergrond(banshee). Er staan ook lovende woorden zoals “10 out of 10” van Edge en “One of the finest games ever created… If you get an Xbox you’ve got to get Halo. Simple as that”van CVG. Dat laatste is in mijn geval waar. Op de achterkan staan screenshots en dezelfde stoere man als op de voorkant terugkomen in oorlogssituatie’s.

Dan gaan we verder met het boekje. Na de safety information te hebben overgeslagen zien we de inhoud. Ze gaan vertellen over de Xbox en de controller. Die heb ik al geleerd. Dan het verhaal, interesseerde me toen niet. In een latere alinea gaat dat me pas interesseren. Ik vraag mijn vader om het Engels te vertalen. Want ik wil weten wat er staat over die gekke beesten van The Covenant.

Uiteindelijk steekt mijn broer de CD in de Xbox. De eerste keer op onze eigen Xbox. Mijn broer begint te spelen. WOW roep ik een aantal keer als er een granaat valt. Uiteindelijk mag ik spelen. Na tien keer dood gaan bij de eerste de beste alien krijg ik er een paar dood op Easy. Ik voel mij een ware oorlogsheld. Alleen kom ik maar niet door dat eerste level heen.

2005, Het jaar van de groei

Ik ben 7 geworden en al behoorlijk wat beter in games. Samen met mijn broer heb ik Halo 1 met mijn broer op heroic en in mijn eentje op normal. We spelen Halo 2. Alleen ik wil nog perse Halo 1 in mijn eentje op heroic uitspelen. Mijn vriendjes hebben ook Halo 1 en we organiseren regelmatig multiplayer fight’s. Ik was beter door de vele oefening met mijn broer, dé gamemaster. ik terroriseerde vooral Rob mijn (letterlijk) grote vriend. Vaak waren we met ons 3en, Rob en zijn broertje tegen mij. Op de basisschool hebben we het continu over Halo 1. We spelen het na met onzichtbare Covenant in de pauzes. Ook al is Halo 2 allang uit en heeft mijn broer het allang uitgespeeld.

2006, De overstap

Ik ben overgestapt naar Halo 2 op aandringen van broer. Ik had het wel eens gezien en gespeeld, maar nooit zo uitgebreid als van 2006 tot 2008. In niet veel tijd had ik het spel uitgespeeld en speelde ik vele potjes tegen mijn broer en diens vrienden. Rob heeft het spel niet en gaat in die periode wat meer om met anderen met grote reden dat ik niet meer doe aan Halo 1. Maar ik vermaak me goed met zijn Halo 2. Ik heb in groep 5 van de basisschool mijn eerste toetsen van topografie. Ik ben een intelligente jongen maar er was 1 groep mensen die mij van 10en afhield: Bungie. Mijn moeder vraagt bij mijn juf hoe het kan dat ik alleen voor topo onvoldoendes haal. Zij zegt dat ik in de klas goed oplet, maar dat het me blijkbaar niet ligt (woordgrap). Mijn moeder gelooft dat niet en verstopt mijn Xbox. Mijn cijfers gaan omhoog en dat kwartaal ben ik weer steeds vaker bij Rob te vinden. In de vakantie krijg ik mijn Xbox terug maar ik blijf maar met Rob spelen. Het is gezellig en spannend. Halo 1 is weer afgestoft!

2009, Het jaar van het afscheid

Ik zit in groep 8, en heb net de Xbox 360 afgedwongen, en heb mijn Xbox weggegeven. Ik zit na te denken welke spellen ik er als eerste bij wil. Sowieso één Halo game, Call of Duty en een footie. Ik twijfel welke Halo game het gaat worden, en tijdens het zoeken kom ik bij Insidegamer terecht. Ook zij laten mij twijfelen. Eenmaal bij de Dixons is er een Xbox-pakket met Halo ODST. We kopen Pes 2010 (het was het najaar) en COD MW2. ODST kan mij niet bekoren en ik koop Halo 3 erbij. Die is al stukken beter. Als ik eindelijk online kom, ga ik meer op Call of Duty spelen. Alleen met Rob speel ik af en toe Halo 1.

2011, Het jaar van de nieuwe hoop

Als ik hoor dat er een remake komt van Halo 1, pak ik gelijk het CD’tje van Halo en begin te spelen. Ik verbaas me eerst om de oerlelijke graphics, Zelfs ik als een fervent Call of Duty speler schrik ik hiervan. Bah, Hoe heb ik dit kunnen aanbidden. Maar na het wennen aan het beeld, herken ik toch weer de maps en bel ik Rob, of hij Halo kan spelen. Want, Hoewel we allebei op een andere middelbare school zitten, we zijn nog steeds Xbox vrienden. Hij komt lopend aan want hij woont 500 meter naast mij en hij heeft gesprint. Dit is voor hem uitzonderlijk. Kun je voorstellen wat dat spel voor ons betekend. Ik kom na mijn eerste recensie van FIFA 11 op het idee om er een te maken van Halo 1. Maar dit loopt uit de hand en wordt een ode aan Halo 1.Bungie, bedankt voor die prachtgame.

Dit artikel delen

Over de auteur