1. Kimmyboy Columnboy: Decaloog

Kimmyboy Columnboy: Decaloog

Met FIFA 12 in zicht kunnen voetbalpuristen zich gaan opmaken om hun portemonnee nog maar eens flink te ledigen. Het ondertussen 19de deel van de serie lijkt voor de zoveelste keer een iets verbeterde versie te gaan worden ten opzichte van z’n voorganger, maar is daarom niet een aankoop waard. Althans voor de diehard fans van de franchise, een groep waar ik mezelf niet aan kan toevoegen. Geen slecht woord over FIFA hoor, het is werkelijk een topserie die iedereen gespeeld moet hebben als men iets gemeen heeft met voetbal, maar elk jaar 60 euro op tafel leggen voor een ‘geüpgrade’ versie van het voorgaande deel is gewoonweg te veel van het goede. Toch ben ik geneigd om deze telg wel aan te kopen. Enerzijds omwille van het feit dat mijn recentste deel al dateert van anno 2006 (FIFA07 dus) maar anderzijds voor iets totaal anders: het gedrag van de scheidsrechters. Klinkt vreemd, niet? Dat vond ikzelf eerst ook, maar het is nu eenmaal een figuur in FIFA07 die mij regelmatig naar de haren heeft laten grijpen. Omdat ik tot op heden geregeld gefrustreerd raak aan dit feit (en ik een slecht karakter heb) ben ik genoodzaakt om mijn frustratie weg te schrijven, meerbepaald in de vorm van een decaloog. Daarom stel ik jullie graag voor: de tien geboden voor FIFA-scheidsrechters waardoor ze vanzelf beter gaan fluiten!

1. Zorg voor een toss net voor de wedstrijd. Niets is leuker dan net voor de wedstrijd even kop of munt aan te duiden en te kijken of we het bij het rechte eind hebben. Sommige in real scheidsrechters doen het zelfs op een andere, weliswaar leukere manier. Zij stoppen hun fluit in een van hun twee handen en (beginnen spontaan te masturberen … grapje) laten de captain hierna kiezen in welke hand de fluit zit. Een leuke afwisseling, maar dus tot op heden een aderlating voor de FIFA games.

2. Wees toleranter. Als bijvoorbeeld twee spelers een vrij agressieve discussie aan het voeren zijn, gaat u er dan niet mee bemoeien door de twee uit elkaar te drijven als was u de scheidrechter van een felle boksmatch. Laat ze gewoon doen, tot slagen en verwondingen toe. Dan krijgen we eindelijk nog eens wat actie op een voetbalveld te zien, iets wat zowel in voetbalgames als in real veel te weinig voorkomt. Uiteindelijk kunt u met uw geel of rood kartonnetje de boosdoeners bestraffen en vervolgens uitlachen met hun opgelopen verwondingen.

3. Geef zo weinig mogelijk penalty's. Gefloten penalty’s zorgen sowieso voor controverse, of dit nu van de thuis- of de uitploeg is. Ook hier luidt het principe: probeer verrassend uit de hoek te komen. Laat huizenhoge penaltyfouten eens voor wat ze zijn, en geef daarentegen een gele (of zelfs rode) kaart voor het slachtoffer. Inderdaad, dit zorgt ook voor controverse, maar ook voor intense lachbuien bij de gamer, wat het geschil in voldoende mate kan compenseren.

4. Maak geen gebruik van de buitenspelregel. Sterker nog, leid een wedstrijd zonder lijnrechters. U heeft het zelf misschien ook al gemerkt, eens er een buitenspelsituatie wordt gesignaleerd krijgt de lijnrechter het in z’n hoofd om zijn arm (en bijhorende vlag) recht voor zich uit te strekken als was u een fervent aanhanger van het Hitler tijdperk. Niet doen, het valt op. Dat u daarbovenop in het zwart gekleed bent en een geelrode vlag draagt vind ik al helemaal over de schreven. Zorg dus ook voor aangepaste kledij en vlag voor zowel lijn- als scheidsrechter.

5. Doe aan compensatie. Mocht u beseffen een foute beslissing genomen te hebben, geneer u dan niet om deze recht te zetten. Iedereen maakt nu eenmaal fouten, zowel mens als machine. Mocht u dit na het lezen van deze decaloog nog steeds niet doen, dan stel ik voor om na elke fout minstens 25 procent van uw zuurverdiende spaarcentjes te geven aan iets nuttigs (www.undercover-gaming.nl als ik een suggestie mag doen). Het zou alles wat draaglijker maken voor zowel de benadeelde spelers als supporters.

6. Durf eens een doelman een kaart te geven. Wij als gamers kunnen er onze klok op gelijk zetten: een speler stormt alleen recht op doel af, de keeper komt uit z’n doel gelopen en maakt een grove fout op de speler in kwestie buiten de zestien meter. Gevolg is (amper) een vrije trap, van een kaart is geen sprake. Dat dit één keer gebeurt om de zoveel wedstrijden: kan gebeuren, zal gebeuren. Maar elke keer opnieuw als een geoliede machine voor dezelfde uitweg kiezen, is werkelijk te gemakkelijk voor woorden. Sterker nog, binnen de zestien meter laat je de keeper zelfs een halsmisdaad begaan zonder fluitsignaal! Heel frustrerend is dat. Een beetje meer lef zou u dus zeker sieren, mocht u het nog niet doorhebben.

7. Doe niet aan verstoppertje spelen. Het is echt ongelofelijk hoe u zichzelf weet weg te stoppen tijdens een gewone spelsituatie. Bij momenten denk ik dat u zich niet eens op het veld bevindt, maar dat is natuurlijk niet mogelijk (welnu, dat denk ik toch). Toon uzelf dus meer tijdens het spel en durf dichter bij de man in balbezit te komen. Zo loopt u misschien eens in de weg bij enkele verdedigers waardoor een speler makkelijk(er) kan scoren. En onder ons, een licht opzettelijke duw bij een andere speler geven kan ook geen kwaad hoor. Een scheidsrechter kan zichzelf toch geen kaart voorschotelen, dus waarom niet?

8. Geef zo veel mogelijk voordeel. Niets is zo vervelend als een scheidsrechter die de wait-and-see regel niet goed toepast. Een voorbeeld: de speler van ploeg X heeft de bal, maar wordt foutief getackeld door een speler van ploeg Y. De bal is los, een tweetal spelers rent als een bezetene naar de bal. Vanaf dat moment gaat dit in uw hoofd: “ola, de bal is los, ik zal maar snel fluiten zodat er geen inspanning moet worden gedaan door de spelers”. Dat is een slechte beslissing. Ikzelf prefereer nu eenmaal kleine, snelle spelers (type Messi) dan de wat groter uitgevallen, trage atleten (type Cristiano Ronaldo, maar dan 10 jaar ouder) in mijn ploeg waardoor mijn spelers meestal de bal nog kunnen recupereren en er voordeel gegeven kan worden. Let hier dus op, het kan voor enkele essentiële doelpunten zorgen. En trouwens: het is beter om een seconde te laat fluiten dan eentje te vroeg.

9. Wees mens, geen machine. Discussieer ook eens met een speler die u (...) uitscheld en ga desnoods met hem in de clinch. Geloof me, hij zal het niet verwachten. Daarbovenop krijgen we een leuk tafereel op onze tv voorgeschoteld en worden onze lachspieren eens getest. Animo is een heel mooi gegeven in het voetbal, maar wordt door uw (te) rustig gedrag volledig overschaduwd. En dat is doodzonde.

10. Nogmaals, wees mens, geen machine. Doe u niet voor als mister incognito die na de wedstrijd prompt onzichtbaar wordt en verdwijnt van het veld. Ga daarentegen eens een hand schudden met de spelers die u hebben gerespecteerd en laat uw voetbalkunsten eens zien door met een goed gemikt schot een speler te raken die u heeft gedwarsboomd tijdens de wedstrijd. U bent toch verantwoordelijk voor de bal na de match, dus waarom er niet iets mee tonen nu dat u in balbezit bent, nietwaar?

Eerder geplaatst op: www.undercover-gaming.nl

Dit artikel delen

Over de auteur