1. E3: Persconferentie Microsoft

E3: Persconferentie Microsoft

In het L.A. Shrine, hetzelfde gebouw als vorig jaar, hield Microsoft haar pre-E3 persconferentie. Gewapend met een foto- en videocamera gingen Jaap en ik het gebouw om half zeven binnen, om daarna doodleuk anderhalf uur lang op enig teken van Microsoft leven te wachten. Op zich is het niet gek als je bedenkt dat er in totaal vierduizend man aanwezig was om een stoeltje te bemachtigen. Naast de stoelen in de zaal zelf, waren er ook iets van honderd stoelen op het podium gestald, alwaar een aantal Xbox-fanboys plaats namen. Leuk voor hen, maar voor ons, journalisten, was het erg irritant. Het klapvee klapte na elke zin die uit de mond van een Microsoft coryfee kwam. Helemaal mooi werd het toen de Xbox 360 voor het eerst werd getoond. De mannetjes en vrouwtjes staken naast het klappen hun armen kruislings in de lucht, waarmee ze een X-teken vormden. Ach, ze zullen waarschijnlijk niet beter weten.

Dan de persconferentie zelf, hoe was die? Interessant lijkt me het juiste woord. Het begon allemaal zeer sterk met de introductie van de Xbox 360, die op een soort van altaar werd geplaatst. De nieuwe spelcomputer ziet er zeer mooi uit, wat ook over de mogelijkheden kan worden gezegd. Hij is backward-compatible en heeft een groot aantal multimedia-mogelijkheden. Je kunt er demo’s, trailers, films en muziek (sommige dingen betaald, andere zijn gratis) op downloaden, waarna de bestanden onder andere via de drie USB-poorten met andere apparaten kunnen worden uitgewisseld. Leuk detail is dat onder die apparaten bijvoorbeeld de PlayStation Portable valt, wat in de zaal met gegrinnik werd ontvangen. Verder was Microsoft van plan om in de toekomst een aantal exclusieve media voor de Xbox 360 te regelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een liedje dat zijn wereldpremière via de download-mogelijkheden van de Xbox 360 beleeft of het live uitzenden van een groot sportevenement. Het klonk in elk geval erg interessant en ik denk dat het ook best een succes kan worden, mits de kosten laag blijven.

Na dit deel kreeg de ‘gewone’ Xbox wat zendtijd. Microsoft benadrukte maar al te graag dat de komst van de Xbox 360 niet zal leiden tot het einde van de Xbox. Er zullen nog een heleboel titels voor dat platform uitkomen en tot zeker eind 2007 zal Microsoft er alles aan doen om hem in leven te houden. Meest interessante exclusieve titels van deze E3 zijn Conker en Half-Life 2 (rekenen we de PC-versie even niet mee).

In totaal hebben we misschien een minuut of drie gekeken naar filmpjes van Xbox-spellen. Toen het eenmaal ten einde was, begon het Xbox 360 offensief weer. Deze keer ging het over de Xbox Live mogelijkheden van de 360. Er werd niet gezegd met hoeveel mensen je straks maximaal via Live ‘360’ kunt spelen, maar wel zijn we het één en ander over de spectator mode te weten gekomen. Een groot aantal spellen, waaronder Project Gotham Racing 3, zullen deze modus ondersteunen. Hierin is het mogelijk om als toeschouwer te kijken hoe elk willekeurig groepje een race rijdt. Het mooie hieraan is dat je op deze manier van de beste gamers kunt leren. Je ziet namelijk precies hoe men een bepaalde bocht neemt of hoe men inhaalt. Maar dat is niet alles. Microsoft had het over heuse toernooien die via de spectator mode gevolgd konden worden. Zo zou er hypothetisch gesproken een toernooi georganiseerd kunnen worden met één miljoen dollar aan prijzengeld. Iedereen zou hier aan mee kunnen doen en na maanden te hebben geraced zijn er zestien finalisten. Zij nemen het in een beslissende race tegen elkaar op om zo te bepalen wie het beste is. Daarbij worden zij gevolgd door iedereen die als toeschouwer de race wil bekijken. Microsoft sprak zelfs over 250.000 toeschouwers die dit evenement tegelijk zou kunnen aanschouwen. We moeten het eerst nog zien, maar ook dit klinkt erg mooi. Op die manier kan gamen echt een sport worden.

Daarnaast was er bevestiging van het zogenaamde ‘silver’ en ‘gold’ systeem voor Live. Xbox Live zal straks in de basis voor iedereen gratis zijn. Dat is het zogenaamde ‘silver’ abonnement. Hiervan zal vooral de ‘casual’ gamer gebruik maken. Wil je daarentegen meer uit het abonnement halen, dan is het mogelijk om het tegen betaling op te waarderen naar ‘gold’. Hiermee verkrijg je een aantal speciale privileges die je anders niet hebt.

Vervolgens brak er een blok aan waarin een aantal Xbox 360 titels uit de doeken werd gedaan. Dead or Alive 4, Blue Dragon, Call of Duty 2, The Elder Scrolls: Oblivion, Kameo: Elements of Power, Project Gotham Racing 3, Need for Speed: Most Wanted en Madden NFL 2006 eisten de meeste aandacht op. Stuk voor stuk zagen de spellen er prachtig uit, maar wisten mij eerlijk gezegd geen “wow”-gevoel te geven. Begrijp me niet verkeerd, ik zal een gat in de lucht springen als ik één van die spellen morgen op mijn deurmat vind, maar ik mis gewoon iets. Een aankondiging van een derde Halo, een tweede Fable of de bevestiging dat True Fantasy Online nieuw leven was ingeblazen hadden mij dat lege gevoel weg kunnen nemen. Maar dat zat er niet in. Het klapstuk van de avond leek de aankondiging van Final Fantasy XI op de Xbox 360 te zijn. Het is de eerste titel die Square-Enix op een spelcomputer van Microsoft uitbrengt en een begin van een mooie toekomst, maar toch.

Desondanks het ontbreken van een mega-aankondiging heb ik over het algemeen een goed gevoel. Microsoft heeft een aantal uitstekende ontwikkelaars en uitgevers achter zich, waarbij vooral de Japanse hulp zeer welkom is. Bovendien heeft het met de Xbox bewezen waartoe ze tot staat zijn. Ik hoop dat er op de E3 een aantal Xbox 360 titels speelbaar zijn, maar verwacht dat eigenlijk niet. Er is op de conferentie namelijk niks over mogelijk speelbare titels gezegd.

Wil je meer weten over de Xbox 360? Lees dan onze rubriek ‘Alles over de Xbox 360’ hier.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wij zijn momenteel nog bezig de tapes om te zetten naar een aantal streaming video's. We verwachten de eerste rond 12:00 (NL tijd) online te hebben.

 • hoe laat komt die pers conferentie van nintendo(nederlandse tijd)

 • Heb net de presentatie van microsoft volledig bekeken. Nu die van Sony nog. Die moeten wel met iets heel goeds komen…

 • Microsoft doet wat het moet doen en komt met een kleine verassing en dat is een final fantasy titel op de xbox360.

 • Er viel me iets op tijdens die presentatie van M$. Er was een groep achter die overdreven aan het klappen was op alles. Alsof ze zijn omgekocht om dat te doen ofzo.

 • IK wou dat zij mijn vader waren…………………..

  Eigenlijk vin ik XBOX 360 was wel een lelijke naam

  Doe dan een mysterie naam 8ig

 • Microsoft huurt elk jaar klapvee in. Welke gamer vormt er nou in godsnaam een X-logo met z'n handen?  Ter referentie: denk eens terug aan die Halo show van twee jaar geleden, toen het publiek zogenaamd uit z'n dak ging toen de MasterChief in Halo 2 maar liefst twee wapens tegelijk pakte…  Te doorzichtig mensen, kop op!


 • Die van M$ was weer zo overdreven Amerikaans.

 • klapvee heel goed om op de filmpjes te laten zien voor M$ ;)  jammer dat er inderdaad niets echt bijzonders was…

 • Hmmm, geen Perfect Dark Zero of zo dus, da's dan weer jammer. Verder is het gewoon afwachten in hoeverre die Xbox 360 de huidige Xbox overtreft op grafisch gebied, want die eerste screens waren nog niet heel erg indrukwekkend vind ik.

 • Ik vond het een goeie perscoferentie ben overtuigd ik wil die X360 :D en Square Enix nu ook partner dat is toch super nieuws..

 • Het klapvee klapte na elke zin die uit de mond van een Microsoft coryfee kwam. Helemaal mooi werd het toen de Xbox 360 voor het eerst werd getoond.

  De mannetjes en vrouwtjes staken naast het klappen hun armen kruislings in de lucht, waarmee ze een X-teken vormden.

  Omg, en dan hebben mensen wat tegen nintendo-fanboys?? o_O  Meest interessante exclusieve titels van deze E3 zijn Conker en Half-Life 2 (rekenen we de PC-versie even niet mee).

  Ik vind dat je half-life2 niet als exclusief kan rekenen hoor.. en conker is een (erg vette overigens) remake.. maar goed, maakt verder ook niet uit :)  Desondanks het ontbreken van een mega-aankondiging heb ik over het algemeen een goed gevoel.

  Komt denk ik doordat 'we' bijna alles al wisten wat microsoft ging laten zien :)  Verder is het goed dat microsoft (eindelijk) wat typisch japanse games krijgt!
 • OMG een X sign maken met je handen. Hoe lame.. Zal klapvee zijn, maar je weet 't maar nooit. Ik weet zeker dat ik nu nog aan 't lachen was als ik dat live kon aanschouwen.

 • ik had het LIVE gekeken en jonge, het was toch eens overdreven dat klappen :S maar toch wel een leuke pers conferentie

 • armen gekruisd doe de Xbox joehoe!!!! LAME  voorderest klinkt het als een leuke middag/ avond /ochtend wtf het ook was.

 • mmmh… klinkt mij alsof er te weinig werd verteld over de nieuwe XBOX360… maar dan heb je natuurlijk nog die dagen wanneer de E3 beurs is :p  beide presentaties(van Sony en Ms) waren mssn een beetje te niet- onthullend… :S

  maar morgen weer eens kijken ;)

 • @ Turk zou fijn zijn als je ook nog een controller zou hebben voor \"revolution\" (yeah richt). Nintendo loop way behind.

 • @Lons  Ben je niet de rest van je naam vergeten.Lonsdale racist

 • Nu de prijs bekend is kan ik niet wachten op de release datum!!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren