1. E3: Persconferentie Nintendo

E3: Persconferentie Nintendo

Nintendo heeft de gewoonte haar persconferentie op de dinsdagochtend te organiseren. Terwijl Sony en Microsoft dit in de avond ervoor doen, moesten we voor Nintendo dus vroeg opstaan. Voor de persconferentie werd dezelfde zaal als vorig jaar afgehuurd, in Hollywood Highlands. Heel toevallig nog geen twee minuten van ons hotel verwijderd. De zaal zat helemaal vol, er waren veel te weinig zitplaatsen en het stikte van de die-hard Nintendo-liefhebbers die regelmatig luid applaudisseerden (ook op de meest irritante momenten).

Elke Nintendo-liefhebber of volger van de E3 kent Reggie, de Amerikaan die vorig jaar de presentatie van Nintendo verzorgde. Hij had het toen over ‘taking names’ en werd in verscheidene filmpjes in de zeik genomen. Nintendo staat daarboven en liet president Iwata in zijn inleiding refereren aan deze grapjes. Vervolgens kwam Reggie zelf op het podium om de hele persconferentie duidelijker in te leiden. Hij liet doorschemeren met ‘een legende’ af te sluiten en ook de Revolution te laten zien. Na deze teaser vertelde hij wat Microsoft en Sony eigenlijk ook al deden: “Er zijn twee soorten bedrijven, een “OR”-bedrijf en een “AND”-bedrijf. Wij zijn een “AND”-bedrijf.” Met andere woorden: Nintendo gaat zich ook echt richten op een zo breed mogelijke doelgroep, wat we al hadden verwacht.

Na wat meer inleidend gepraat, werden de aanwezigen getrakteerd op wat muziek. DJ David Hollands uit New York had namelijk met de Nintendo DS-titel Electroplankton een nummer gemixed, dat met harde bass in de zaal gepresenteerd werd. Nintendo gebruikte Electroplankton als kapstop om te tonen wat de doelstelling is: niet zozeer goede hardware maken, maar goede software. Reggie zei al: “Gisteren is iedereen met technische details lastig gevallen, wij zullen het over content hebben.”

Nintendo DS

Nintendo begon met het paradepaardje van het bedrijf: de draagbare markt. Statistieken zoals dat ze 94% van de portable markt in bezit hebben en dat de Gameboy Advance meer verkocht heeft dan de PlayStation 2 doken uiteraard op. Het was echter een voorbode op wat ze met de Nintendo DS willen gaan doen. Zo wordt er een online netwerk voor de DS opgezet waar elke gamer zonder extra kosten gebruik van kan maken. De DS kan communiceren met thuisnetwerken en hotspots, en Nintendo zal zelf in ieder geval een aantal goede online titels uitbrengen. Hierdoor verwachten ze dat liefst 90% van de DS-bezitters wel eens gebruik van het netwerk gaat maken.

Enkele titels die gebruik maken van de online functionaliteiten zijn Mario Kart DS, Animal Crossing en Tony Hawk. Daarnaast zijn er inmiddels 25 uitgevers bezig met online titels. Wanneer we deze kunnen verwachten is niet bekend. Wel bekend is dat Mario Kart DS in een netwerk op de E3 speelbaar is. Verwacht dus nog deze week een gespeeld impressie op InsideGamer! Ook Nintendogs kwam in de persconferentie even aan bod. Tina Wood van het G4 Network (een Amerikaanse televisiezender voor games) had een exemplaar gekregen en mocht haar hondje tonen.

Shigeru Miyamoto (inclusief hond Mario) kwam tijdens dit gedeelte eventjes het podium op, maar hij verdween vrij snel weer achter de coulissen. Het was toen immers tijd voor Reggie om weer wat nieuws te laten zien: de Gameboy Advance Micro, een superkleine Gameboy met een verschrikkelijk helder beeldscherm. Op de Micro is elke Gameboy Advance titel speelbaar. Op deze manier wil Nintendo niet een 2-tegen-1-situatie creëren (Nintendo DS en GBA tegen PSP), maar een 2.5-tegen-1-situatie. Aldus Reggie. Die zich eerder al had laten ontvallen dat mensen als weerwoord op de 5 miljoen verkochte DS-exemplaren hadden dat de PSP nog niet verschenen was in Europa. Zijn antwoord daarop: “That’s Sony’s issue. NOT MY PROBLEM.”

Waar we echter allemaal voor naar de conferentie wilden kijken, was de tentoonstelling van de Revolution, die toch al een tijdje in de lucht hing. Iwata kreeg de eer de nieuwe spelcomputer van Nintendo voor het eerst te tonen. Hij kon het ding in één hand (een kleine Japanse hand) vasthouden en daarmee is de Revolution sowieso de kleinste spelcomputer die Nintendo ooit heeft gefabriceerd. Het betrof overigens nog wel een prototype, het apparaat moet nog kleiner worden. Voor de rest is er weinig echt bekend geworden. De Revolution krijgt een mogelijkheid alle Nintendo-spellen te downloaden (voor een bepaald bedrag), heeft een gleuf en dus geen lade en ondersteunt SD Memory Cards. Een interessante belofte van Nintendo was dat ontwikkelen voor de Revolution goedkoper, simpeler en sneller kan gebeuren.

Na deze details deed Nintendo iets wat we gisteren bij Sony en Microsoft hadden gemist: de huidige spelcomputer ook nog promoten. Het is eigenlijk schandalig dat de PlayStation 2 en Xbox er zo bekaaid vanaf kwamen tijdens de andere persconferenties en volgens Nintendo komen er nog zeker zestig titels voor de GameCube. In die lijst staan titels als Batallion Wars (voorheen Advance Wars Under Fire), Pokemon XD, Killer 7, Super Mario Strikers, Mario Party 7, Dance Dance Revolution Mario Mix en een nieuwe Fire Emblem. Voor de Nintendo DS zag we titels voorbij komen zoals een nieuwe Super Mario Bros, Mario & Luigi 2 en een nieuwe Advance Wars.

George Harrison, de Amerikaanse Marketing Director, had de eer deze bovenstaande titels te tonen, maar gaf het laatste word aan Aonuma, de Main Director van de nieuwe Legend of Zelda. De trailer die we als aanwezigen te zien kregen, bezorgde ons en iedereen om ons heen, kippenvel. Legend of Zelda: Twilight Princess lijkt echt een AAA-titel te gaan worden waarin Link onder andere lijkt te veranderen in een wolf en waarin we te maken hebben met zowel een duistere sfeer als vrolijke personages. Dit was het einde van de Nintendo persconferentie, die eigenlijk weinig schokkends toonde, maar wel liet zien dat Nintendo niet van plan is af te haken. Over de Revolution verwachten we de komende maanden meer informatie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik begreep dat het tegenviel?

  en het fijt dat Microsoft en Sony niet over de Xbox en de PS2 begonnen is om dat dit een Expo is die bedoeld is voor nieuwe producten dat wil niet zeggen dat op de E3 zelf geen aandacht is voor vette PS2 en Xbox games.. maar goed blijkbaar wist Nintendo zn tijd niet te vullen, ja dan moet je wel..

 • Cool ook dat ze gewoon ook nog op een Gamecueb focussen (Y)

 • REGGIE <3

 • Pff dat van de gba heeft beter verkocht dan de ps2 slaat nergens op, de ps2 is een console de gba is een handheld!!!  En dat over dat sony en microsoft te weinig hebben egzegt over de huidige spelcomputers?, en?… Datw eten we tochd at er dara veel gaems voor uit komen?..Bij nintendo was juist te weinig over de next-gen…

 • Ik vond het echt niks bijzonders.

 • Ze hadden toch eigenlijk al een beetje aangegeven dat ze echt alles zouden onthullen op Spaceworld? Het echte revolutionaire moet nog komen..  Trouwens wel vet dat je de ECHTE klassiekers kan downloade op de Revolution :D

 • Ik vond het wel leuk maar ze lieten nix bijzonders zien. De revolution is nog een groot raadsel en die gbamicro is een leuke gadget maar niet iets waar ik op zat te wachten. De games die voor cube uitkomen kunnen me ook niet echt boeien.

 • et lijpste vind ik nog wel dat ninty so sneaky is om het systeem wel, maar de contoller niet te laten zien.. zo worden we nog nieuwschieriger erna. good move ninty.

 • En? Wat gaan jullie doen met de Nintendo DS cardridge waar het video van Zelda opstaat :p

 • Waarom is dit nou weer een goede move? Ze hadden gewoon moeten laten zien wat ze in huis hebben, de nintendofan koopt de console toch wel of ze nou wachten of niet. Nu is alle pers aanwezig en als ze daadwerkelijk een revolutie hadden konden ze vanavond deze E3 al 'winnen'.

 • inderdaad heel erg jammer dat het onthullen van de revo eigenlijk niks voorstelde. Er is totaal geen informatie over vrijgekomen eigenlijk. Geen specs, geen filmpjes, geen controller, zelfs geen screenshot van een spel. Enige wat we weten dat hij er zo uit ziet, maar dat is nog zelfs niet zeker (remember vorig jaar met E3 was de DS ook een prototype, niet de \"gestroomlijnde\" versie die we nu hebben.) En dat hij een 512 mb flash kaart ingebouwd heeft. (cheapo harde schijf). Voor de rest niks, erg jammer.  En ja wat spellenbeloftes.. er komt een zelda, mario, metroid, smash bros voor de Revo, maar dat verwachte iedereen al.

 • Trouwens wel vet dat je de ECHTE klassiekers kan downloade op de Revolution :D  Kan nu ook hoor, of je download ze of je koopt voor een spt prijs een NES/SNES en N64.  Maar als ik de reacties lees krijg ik het idee dat ik een andere conf heb gezien.

  Want op Zelda na heb ik niks bijzonders gezien. • Mss ook wel leuk om te melden dat er een online SSBM voor de revo komt :) dan klinkt t hele apparaat alweer 10x zo populair.  De conferentie viel me tegen, ik had op zijn minst één verrassing verwacht en die was er gewoonweg niet. Alles wat verteld werd wisten we al. Ok, de GBA Micro was wel een 'verrassing', maar om nu te zeggen dat we daar zo blij mee moeten zijn???

 • Na deze details deed Nintendo iets wat we gisteren bij Sony en Microsoft hadden gemist: de huidige spelcomputer ook nog promoten. Het is eigenlijk schandalig dat de PlayStation 2 en Xbox er zo bekaaid vanaf kwamen tijdens de andere persconferenties  heb je MS conferentie niet gezien want daar gingen ze ook nog uitgebreid games van de huidige xbox laten zien.

 • misschien is dit een goede move omdat Nintendo komt met wat het voor de E3 zei ; over geheimhouding van hun producten omdat ze bang waren dat hun innovaties gekopieerd/gestolen zouden worden.  'Kan nu ook hoor, of je download ze of je koopt voor een spt prijs een NES/SNES en N64.'  Waarom zou je zijn uitspraak gaan relativeren? Echt niet iedereen gebruikt emulatoren(emulators vond ik ook wat droog klinken)en games voor Nintendo's oudere consoles zijn zeker niet cheap. Wel als je goed zoekt maar in 'speciaalzaken'' koop je toch echt geen Nintendo classic voor een spotprijs. Accepteer t, Nintendo Classics spelen op De Revo(met hopelijk veelzijdige controller), tis gewoon VET.


 • Wat een grote eikels bij Nintendo, de hele presconferentie lopen zeuren over Sony en in mindere mate Microsoft, sneu…

 • dit was een leuke presentatie, die van sony kreeg ik een punt hoofd van met al die getallen.

  leuk zulke leuke getallen, maar het moet je wel wat zeggen.

  dat probeerde ze ook uit te leggen, waardoor je idd wel 2 uur kan vullen.

  hierdoor kreeg je weinig te zien.

 • nou ik vond het ook nogal tegenvallen en dzoiets zeg ik nmiet vaak van nintendo….ik bedoel…de GBAM is echt dikke onzin….

 • Jezus sommige jullie zijn echt gehersenspoeld…

 • Oh de show zelf was wel aardig, was wel lachen op sommige momenten, veel beter dan sony's. Maar qua inhoud stelde het bagger weinig voor. Al die spellen die ze lieten zien was ook geen een tussen die we nog niet eerder van gehoord hadden.  Nee zoals het nu staat, heeft sony dit jaar de E3 \"gewonnen\". Of ze moeten er morgen opeens mee op de proppen komen waarom de revolution zo revolutionair is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren