1. Nintendo tot nu toe

Nintendo tot nu toe

De grote drie, Playstation 2, Xbox en Gamecube, draaien nu al een tijdje mee. Ik heb alledrie nu al een hele poos in bezit, de laatste aankoop was de Gamecube en die heb ik ongeveer twee jaar. Na minimaal twee jaar op alledrie te hebben gespeeld heb ik mijn favorieten, namelijk de Playstation 2 en de Xbox. Veel mensen zeggen dat de Playstation 2 en Xbox nagenoeg gelijk zijn qua games. Dit is eigenlijk wel zo, maar ik vind meer dat ze elkaar perfect aanvullen. De meeste games komen op beide consoles uit, dan is het gewoon een kwestie van welke versie jou het beste ligt, en toch heeft ieder zijn exclusives (Denk aan Metal Gear Solid 3, Star Wars: Knights of the Old Republic). In mijn ogen vullen ze elkaar dus gewoon perfect aan.

Een ander verhaal is de Gamecube. Ondanks de gigantische verkoopstijging van de Gamecube tijdens de kerst vorig jaar en de Gamecube tekorten in de VS, vind ik dat het nog niet helemaal lekker gaat met de Gamecube(niet zo lekker als ik had willen zien tenminste).

Ongetwijfeld zal deze opmerking voor een lading aan fanboy uitspattingen zorgen. Nintendo heeft wel wat dingen verbeterd, maar nog steeds loopt het niet echt lekker. De Gamecube verkoopt wel als een tiet, maar nu komen er steeds minder games voor uit. De ene ontwikkelaar na de ander stopt met de productie voor de Gamecube; namen als Team 17 en, volgens geruchten, Midway vullen de langzaam groeiende lijst van afvallende onwtikkelaars aan. Het is niet zozeer de slinkende lijst van ontwikkelaars die bij mij twijfels zaait, het zijn de games die geschrapt worden. Hoeveel games komen er wel op de Playstation 2 en Xbox en niet op de Gamecube?

Volgens geruchten zal de nieuwe Mortal Kombat ook niet op de Gamecube komen. Het is gewoon een feit dat er minder games op de Gamecube uitkomen dan op de Playstation 2 of Xbox. De Gamecube zal bijvoorbeeld Driv3r niet ondersteunen. Ook zal er geen Colin game meer verschijnen op de Gamecube, want Codemaster maakt, zoals bekend, ook geen games meer voor de Gamecube. Als er weer eens een game geschrapt wordt voor de Gamecube, of een ontwikkelaar het voor gezien houdt, hoor ik veel mensen zeggen: “Ach maakt niet uit, zo goed waren ze niet”, of “Die game leek me toch al niks”. Wat die mensen blijkbaar niet inzien, of niet willen inzien, is dat zo het aanbod en de aantrekkelijkheid van de Gamecube zwaar aangetast wordt; wie wil er nou een console waar maar een handjevol games voor uitkomt? Op dit moment is de third party van Nintendo echt om te huilen en moeten ze het van hun eigen games hebben. Kijk: een Zelda, Metroid, F-zero of een Mario is ontzettend leuk en vermakelijk, maar die kun je niet eeuwig blijven spelen. Het probleem dat ik dan tegenkom met de Gamecube is dat ik na zo’n game gespeeld te hebben geen goede vervangende game kan vinden. Dit zorgt ervoor dat mijn Gamecube tot de volgende Zelda of Mario stof staat te vangen. Nee, Nintendo heeft misschien zijn oude fouten hersteld, maar het lijkt erop dat ze er een stel nieuwe voor in de plaats maken.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • helemaal mee eens. hopelijk doet nintendo het met de volgende console beter…

 • Mee eens. Alleen hopelijk doet Nitendo het volgend kwartaal en jaren beter met de cube 1 en 2.

 • Same here, helemaal mee eens. Is natuurlijk niet zo heel veel 'nieuws' wat hier allemaal boven staat, maar het is wel waar, mooi op zijn tijd dus imo.

 • Tja ik weet dat je er zo over denkt Marcel…  Het is een feit dat er steeds meer ontwikkelaars weigeren Cube games te maken (alhoewel Team 17 laatst op zijn uitspraken is teruggekomen). En zoals je zelf al aangeeft, de Nintendo fans geven op dat soort berichten steevast de volgende reactie: "Daar missen we niks aan, wat hebben zij nou gepresteerd?". In veel gevallen vind ik dat ze (of we :)) daar gelijk in hebben, als je kijkt naar de developers die geen games meer ontwikkelen zitten daar geen grote namen bij, behoudens Eidos naar mijn weten (vul me aan als ik iets belangrijks vergeet). Maar goed; wie weet begint het met de kleintjes en volgen de groten na verloop van tijd… al hoop ik (en jij ook neem ik aan) van niet.

 • ik zou altijd fan van nintendo blijven maar ze doen de laatste tijd zo vaag. ze moeten iets meer risico nemen en wat nieuwe games maken niet elke keer van die vervolgen. als ze nou ook dat online gamen nou is gaan ondersteunen, krijg je gelijk veel meer klanten alleen dat willen hun maar niet geloven. zoals marcel al zei steeeds meer ontwikkelaars ontwikkelen alleen nog games voor ps2 en xbox en laten de gamecube maar in de steek. nu gaat nintendo de nintendo ds uitbrengen, daar zit ik wel op de wachten, maar ik weet niet of het wel zo slim is. Als ze nou eerst zorgen dat de gamecube weer helemaal goed loopt en dat er weer meer games voor komen. ze hebben ook nog de gba daar is niet veel over te zeggen want die verkoopt als de weet-ik-veel-wat.

  maar ik snap die reden gewoon niet van die DS.  dus als ze nou eens zorgen dat die gamecube weer een beetje goed loopt(de games dan) en dan pas dingen gaan maken waar je tijd voor hebt(in dit geval die NDS)

 • Ik heb Nintendo vanaf de 8 bit gesteund.

  De NES en SNES waren niet minder als briljant, de N64 viel vergeleken met zijn voorloper zwaar tegen.

  Voor de NGC had ik hoge verwachtingen, door al dat gehype van Nintendo, maar die zijn alles behalve waar gemaakt.  Er is opzich niks mis met de console zelf, het is vooral 3rd party support en het chronich weigern om naar de consumenten of develpores te luisteren. (vooral bij het online gebeuren)

  Als Nintendo nou even zorgt dat voorl de 3rd party goed komt, dan zie ik geen verdere problemen voor Ninty.

  Maar als ze de cube eigenlijk voor gezien laten en zich maar op die DS en de N5 gaan storten dan hoeft het voor mij niet meer en gaat Nintendo SEGA achterna.
 • Nintendo heeft het zichzelf inderdaad onnodig moeilijk gemaakt. Ik vind eerlijk gezegd dat ze Rare ook niet zo makkelijk weg hadden moeten laten gaan.

 • Hoewel ik meer een Sony fan ben is/was de Nintendo console (NES) toch mijn eerste console waar ik zo'n plezier in had gehad samen met mijn vrienden. Wat er ook gebeurd, ik blijf Nintendo en Sony altijd steunen, niet meer minder.  Aangezien het feit ook helemaal klopt, lijkt het alsof Nintendo idd ook helemaal niks meer doet aan zijn console. Ik snap het gewoon niet meer, de big N was waar het allemaal bij mij begon. En kijk waar het nu afloopt…………. Nou aflopen is een beetje te veel voor woorden, dus maar hopen dat Nintendo wat doet mijn haar DS en de GC2.

 • Er is zoiets als edit. ;)  Maar goed niet om iets maar ik zag dit al aankomen hoor, de GC zou een beetje net als de N64 worden. Ik dacht eerst dat Nintendo wel zou veranderen maar het lijkt net de N64 daar kwamen op het laatst ook amper games vooruit. Daarom heb ik echt mijn twijfels bij de volgende Nintendo console. Nintendo had het in het begin makkelijk weinig concurentie. Tot de Mega Drive kwam. Die kaapte al een aardig stuk van de markt in. Toen kwam Sony, en nu ook nog Microsoft. Niet dat Nintendo het niet overleeft ofzo maar Nintendo denkt nog steeds dat we in de begin jaren 90 zijn. Ze gaan totaal niet mee. En daarom zitten ze nu met een imago probleem en richten ze zich op een niche markt. Nintendo kan het goed maken door volgende generatie met een console te komen met allerlei fratsen en online gaming maar ik heb zo het idee dat ze dat niet zullen doen. En dat is hun grootste fout.

 • Het klopt wel vind het wel jammer eigenlijk.:( Want al die nintendo toppers zijn zo goed. Als alleen maar meer van dit soort toppers hadden was de cube vele malen beter geweest. Tog staat de cube bij mij op de tweede plaats :D  Ik wil dus meer Mario Metroid enzo… :)  PS Waarom komt er geen Mario game in de zweer van de classice mario game's? Volgens mij kan nintendo dat wel met Metroid Prime is dat aardig gelukt :)


 • Wat een zeik verhaal. Sorry hoor, maar een " rubriek" dient per definitie niet eenzijdig te zijn. Een kwalificatie waaraan het bovenstaand verhaal niet aan voldoet. Je kan bijvoorbeeld ook benadrukken dat de meeste exclusives op de Cube verschijnen.  Goed, laten we het erop houden dat Marcel Beeks maar beter geen journalist kan worden.

 • Ik denk ook dat ze na de snes een paar grote fouten hebben gemaakt Gumpey Yopoi ( Bedenker van de metroid saga en de nes en de gameboy ) hebben ze na het drama van de virtualboy ontslagen ze hadden bij de n64 wel cds moeten gebruiken dan waren square en enix ( inmiddels een bedrijf ) niet wegegaan Rare hadden ze niet weg mogen doen die zorgde dat ( Door perfect dark en golden eye ) dat ook oudere spelers de n64 kochten dat soort fouten hebben ze teveel gemaakt

 • aardige lappen tekst hierzo en kong ik ben het met jou eens

 • Ik denk dat het meer met de doelgroep te maken heeft die de console koopt en hoe gevoelig de doelgroep is voor de marketing die de console bakkers gebruiken.

  PS2 en XBOX is in mijn ogen bij de pupers meer in voor hen die stoer gedrag willen tonen op het schoolplein. (hé vet kicke man ik ben beter dan jij én ik heb dit èn jij hebt dat)

  Persoonlijk sta ik niet te wachten op First person shooters en games als Mortal combat. (okay, ook ik heb Halo met veel plezier gespeelt…) Als ik ga kijken naar de kwaliteit van de spelen (en met kwaliteit bedoel ik beeld en speel kwaliteit) dan denk ik dat de XBOX en de Cube winnen met betrekking tot de grafische kwaliteit. (ik heb het dan alléén over contrast en kleur gebruik). Ga ik kijken naar spel kwaliteit (orginaliteit, playability en controle), dan winnen voor mij de Gamecube en de PS2.

  Voor alle duidelijkheid, ik ben 29, heb hier naast mijn MSX nog de PSX, Sega megadrive, Snes, Dreamcast, XBOX, PS2 en de Kubus.

  Ik kan nog wel even door gaan met het hoe en het waarom. Echter ga ik nu ffies in-huis-gamen… het huishouden moet ook gedaan worden…


 • Jep ben het mee eens, Nintendo weet gewoon niet hoe ze 3d parties moeten aantrekken.

  Denk ook dat veel developers voor de xbox/ps2 kiezen vanwege online support, de Cube heeft dat ook wel, maar wordt door niemand benut zelfs niet door nintendo zelf.

  Online gamen is de toekomst gewoon, vooral nu op consoles het aantrekkelijk begint te worden.

 • Ben benieuwt hoe Nintendo verder zal gaan. Er gaan weer geruchten dat zouden samenwerken met Sony. Of dat klopt is twijfel. Maar met spellen word het wel weer veel minder bij Nintendo.

 • Dit soort taalgebruik wordt niet geduld op InsideGamer.  (Megaman)

 • Ik heb totaal geen last van het gebrek aan 3rd-party spellen. Ik heb nu 25 games op m'n Cube en daar zijn er 17 niet te spelen op de ps2 of x-box. Ik kan niet 17 spellen kunnen opnoemen van de ps2 en met name de x-box die ik perse zou willen spelen.

 • Ik vind dat Nintendo gewoon zichzelf moet blijven. Maar ik begin steeds meer te denken dat ze dan beter kunnen gaan stoppen met de consoles en zich alleen op de games moeten gaan richten. Met de Gameboys gaat het wel goed en dat zal denk alleen nog maar beter gaan als er een beetje concurrentie komt. Maar met die consoles werkt het niet echt, ze zouden toch meer moeten gaan samenwerken met de grotere (commerciëlere) thirdparties enzo en dat vind Nintendo maar niks. Ik denk dat ze gewoon een deal moeten gaan sluiten met een grote party en daar al hun games op uitbrengen.

 • lol.. het is maar zijn mening hoor, dan hoef je niet gelijk agro te worden :|.. ik ben het nl wel met hem eens..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren