1. Whiplash

Whiplash

Op dit moment wordt het platform genre geregeerd door Ratchet & Clank en Jak & Daxter. De makers van Whiplash denken echter dan hun spel er nog wel bij kan en probeert met een flinke dosis (gestoorde) humor een plaatsje te veroveren.

Het begint allemaal bij het bijzonder slechte “Genron Corporation”. Het bedrijf wil zoveel mogelijk dierproeven doen in naam van de wetenschap en voor schoonheidsproducten, een omstreden onderwerp dus. Spanx (een wezel) en Redmond (een konijn) zijn al halverwege de genetic combinator (waardoor hun DNA samensmelt) als de machine stopt.Ze grijpen hun kans en gaan ervandoor. Gedurende het spel speel je dan ook als Spanx en is Redmond met een ketting aan je pols geketend. Redmond komt voor allerlei zaken van pas: stop hem in de meterkast om kortsluiting te maken, slinger hem in het rond om te vliegen en gebruik hem als wapen door hem tegen vijanden te gooien. Je begrijpt nu zeker wel dat Whiplash een gestoord spel is. Prettig gestoord, dat wel.

Spanx heeft, als erfenis van een vorig experiment, wat stroomdraadjes uit zijn hoofd hangen waardoor hij nu steeds een duistere stem ontvangt die hem helpt met zijn vluchtpoging. Het is namelijk de bedoeling om met beide beestjes uit het Genron complex te onstappen en het bedrijf failliet te laten gaan door van alles en nog wat te vernielen. Je rent door de diverse testfaciliteiten, komt te gekke dierproeven tegen en moet onderweg die proeven ook nog saboteren om zo de diertjes te bevrijden. Naast het standaard ren- en springwerk moet je gebruik maken van bepaalde bewegingen en apparaten. Redmond vol laten pompen met helium om zo hoger gelegen platforms te bereiken is bijvoorbeeld één van de opties.

De humor in Whiplash is zo nu en dan erg grappig maar soms ook heel kinderachtig: onderzoekers die hamsters tegen de muur gooien om te kijken of ze blijven kleven. Ik dacht dat ik te maken had met een titel vergelijkbaar met Jak & Daxter (Spanx lijkt trouwens als twee druppels water op Daxter) maar toen ik het persbericht bij dit spel las schrok ik me rot. “Geen echte concurrentie op het segment van de jongere gamers“ stond er onder het kopje “sterke punten“. De makers doelen dus vooral op de kleintjes onder ons, beetje vreemd dat er dan is gekozen voor het onderwerp dierenexperimenten.

Inhoudelijk zit Whiplash dus best aardig in elkaar. Grafisch is het echter geen feest. Spanx en Redmond zien er nog wel goed uit (en de ketting beweegt aardig realistisch) maar de omgevingen en overige personages zijn matig tot ronduit slecht. Naarmate het spel vordert laat Whiplash gewoon steekjes vallen: onnatuurlijk bewegende personages, veel randen die totaal niet afgewerkt zijn (oftewel hoekig in plaats van strak) en heel wat grafische foutjes.

Het bijgeleverde persbericht verklaart misschien een hoop. Kleine kinderen hoeven namelijk geen visueel spektakel en geen volwassen personages (zoals Jak duidelijk wel is). Dat verklaart ook het geluid. Naast wat simpele geluidjes en deuntjes valt er namelijk weinig te beluisteren in Whiplash. En dan kom ik tot de volgende conclusie: Whiplash probeert de Loony Tunes na te doen. De springerige personages, de humor en de bewegingen lijken allemaal gebaseerd op Loony Tunes taferelen. Ik denk dat de Loony Tunes dan een betere keuze is, vooral ook omdat kinderen de figuren al kennen van de tekenfilms.

Conclusie en beoordeling

Moet je Whiplash nou kopen? Ik denk dat je het spel beter een weekendje kunt huren, dan heb je het allemaal wel gezien. Whiplash biedt naast de singleplayer namelijk helemaal niets anders. Logisch bij platform titels natuurlijk, maar de singleplayer ervaring redt het niet om het hele spel te dragen. Dus koop dit spel alleen wanneer je hebt genoten van de Loony Tunes en op zoek bent naar een nieuw avontuur. Mooi spel voor een wat kleiner kind dus.
6,3
Score
63
Score: 65
 • Pluspunten
 • Humor
 • Minpunten
 • Visueel slecht
 • Pijn in je oren

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • het was echt dubben tussen een 6 of een 7. een 8 zou (veels) te hoog zijn en een 5 aan de wel heel lage kant. heb gekozen voor een 6 omdat er veel betere altarnatieven zijn. als deze game nou iets vernieuwends bracht ofzow. of heel goed/lekker speelde. dan was het een 7 geworden. nu dus niet.

 • lijkt me wel een leuk spel :D

 • tis gewoon irritant dat je geen 6.5 kan geven bv.

  Spel lijkt me wel aardig btw

 • http://www.whiplashgame.com/games/game_01/main.html

  een klein spelletje van whiplash hier boven

 • Dit is toch echt een vreemd spel. Maar wel leuk.

 • Wat een domme opmerking zeg. Zo'n cijfer is toch altijd natte vingerwerk, de mening van één iemand. Je moet op de review afgaan, niet op het cijfer. Cijfer boeit niks.  Ontopic: lijkt me wel een leuk spelletje, alleen heb ik nu ff genoeg spellen. Misschien later in de budgetbak of zo.

 • het concept is echt wel lachuh

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren