1. E3: Total Overdose

E3: Total Overdose

“Total Overdose, welk spel is dat ook alweer?” hoor ik hier op de redactie iemand vragen. “Dat is die GTA-kloon,” roept iemand anders. Nou lieve lezers, pas op: dát is dus niet waar! Total Overdose, van SCi en Deadline Games, is een supersnelle actietitel die de zaken niet zo serieus neemt en zich afspeelt in het hete en met drugs overladen Zuid-Amerika. Op de E3 kregen we een presentatie van een PR-dame, maar al snel gristen we de controller uit haar handen. Ze was het met ons eens: je moet Total Overdose eigenlijk gespeeld hebben om te kunnen oordelen. Overigens is kijken en luisteren ook niet vervelend: de visuele stijl is grappig, de verschillende voorwerpen reageren goed op acties van de speler en de soundtrack wordt verzorgd door groepen zoals Delinquent Habits.

Total Overdose vertelt het verhaal van een jongeman die uit de gevangenis ontsnapt om wraak te nemen op de moordenaars van zijn vader en tweelingbroer. Op de E3 kropen we gelijk in de huid van deze bad boy, maar als we het goed hebben begrepen, speel je sowieso eerst met de vader van de hoofdpersoon. Deze man infiltreert als DEA-agent zijnde een drugskartel, maar wordt betrapt en vermoord. Zijn zoon die het overneemt faalt vervolgens jammerlijk. En daarom mag de echte hoofdpersoon, het andere deel van de tweeling, de loodzware taak overnemen. De pech voor de drugsbaronnen en -koeriers is dat deze zogenaamde “El Gringo Loco” (echte naam: Ramiro Cruz) een stuk minder vriendelijk is dan zijn bloedverwanten.

Maar wat is Total Overdose eigenlijk voor spel? Het is zoals gezegd zeker geen GTA-kloon. Het spel ziet er qua grafische stijl misschien een beetje zo uit, en qua gewelddadigheid evenaart het de hit van Rockstar Games met gemak. Als we de stijl echter moeten typeren dan is het een soort Max Payne gemixt met Serious Sam. Inderdaad, een komische en hersenloze shooter vol speciale mogelijkheden zoals slowmotion en het terugspoelen van de tijd. Ben je namelijk even aan het verliezen, dan maak je jouw laatste acties in een handomdraai ongedaan. Lukt het je niet een groep vijanden te verslaan, dan zorg je dat het beeld vertraagd wordt. Daarnaast vergelijken sommige mensen Total Overdose met bijvoorbeeld Tony Hawk, omdat het mogelijk (en zelfs noodzakelijk!) is om steeds combo’s te maken. Deze combo's houden in dat je vijanden op diverse, unieke manieren doodt en tijdens dit proces gebruik maakt van de omgeving of bepaalde voorwerpen.

Die vergelijkingen zijn hartstikke leuk, maar Total Overdose is méér dan een combinatie van verschillende spellen. Het verhaal brengt de speler naar diverse grote, open spelwerelden die meestal (maar niet altijd) zonder laadtijden te spelen zijn. Het krioelt in die werelden echt van de vijanden, overal duiken agressieve Zuid-Amerikanen op. En dus ren je bewapend met een shotgun of één van de negentien andere wapens door de werelden terwijl je allerlei combo’s uitvoert en bijvoorbeeld headshots uitdeelt. De snelheid is ongeëvenaard dankzij de heel simpele besturing en toegankelijke speciale krachten. Met een paar drukken op de knop haal je de leukste capriolen uit, zonder dat het je al teveel moeite kost. Dat lijkt dan ook de grote kracht te zijn van Total Overdose, dat overigens ook nog voorzien is van de zogenaamde loco powers waarmee je in één klap meerdere vijanden uitschakelt. Deze verdien je door allerlei bonussen te halen met combo’s.

Volgens de makers zal Total Overdose ongeveer twintig missies bevatten die met het verhaal te maken hebben, en even zoveel submissies. Missies die wij speelden waren onder andere het vernietigen van een paar torens. Dit deed je door een tractor te pakken, ermee richting de toren te rijden, er half uit te hangen, snelheid te maken en er vervolgens uit te springen zodat de toren vernield werd door de tractor. Dit soort missies met voertuigen beslaat dertig procent van het totale spel, waarvan de hele lengte ongeveer twintig tot dertig uur zou moeten zijn. Als dit allemaal uitkomt, heeft SCi met Total Overdose een heel sterke titel in handen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ugh wat een poep spel :S lijkt me dus echt niks aans..weer een wanna be gta…

 • Lijkt eerder op: once upon a time in mexico meets GTA

 • Hebben jullie de tekst gelezen? Dit spel lijkt in de verste verte niet op GTA :S

 • Lijkt me anders wel lache.

 • weer een wanna be gta…………… Wat staat 2 keer? geen GTA -kloon! lijkt me wel grappig

 • lijkt me dus echt nix aan… :P

 • lijkt me wel een stoere game

 • lijkt me wel leuk maar OOwe als dit op gta lijkt!!

 • Lijkt mij echt HELEMAAL nix aan

 • Wat een n00bs hier zeg…dit spel lijkt in de verste verte niet op GTA

  Mij lijkt het wel grappig

 • lijkt me wel een cool spel

 • Kan heel leuk uit gaan pakken, ik ben niet vies van wat harde actie, zeker niet

 • Dit is er eentje om zeker een keer uit te proberen. Kris zegt al dat dit best een hele goeie kan worden.

 • ach heb ik weer wat te doen

 • volgens mij is het ook een beetje Max Payne meets Serious Sam meets Devil may cry. Niet vanwege de setting, maar vanwege het spelprincipe

 • Ik heb het gespeeld opd e E3 en vond het een zeer vermakelijk spel. lekker hersenloze shooter met de sfeer van desperado en once upon a time in mexico. heerlijk om even een half uur per dag te spelen. Vind het een beetje laf van iedereen om het een GTA kloon te noemen zonder de tekst te lezen. Plaatjes kijken en dan commentaar geven was vroeger leuk toen ik 6 was en de Bobo las…

 • Lijkt mij een zeer vette titel en ik snap niet hoe mensen zeggen dat dit een GTA kloon wordt want in de tekst staat dat dit het niet is. Dus ik vraag me af of de mensen die dat zeggen de tekst überhaupt wel gelezen hebben. Mij lijkt het voordurend maken van combo's erg leuk en die loco powers beloven ook veel goeds. Ik zal deze titel ook zeker gaan bekijken. Komt er trouwens een demo van ?

 • maar twintig missies

 • dit spel lijkt me vet maar krijgt niet de hoogste cijfers

 • Hey bjorn ik lees de bobo nog steeds hoor

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren