1. E3: Advance Wars: Dual Strike

E3: Advance Wars: Dual Strike

Na twee mislukte aanvallen zal een normaal land vrede sluiten. In de wereld van Advance Wars is dat gelukkig niet zo. The Black Hole Army komt in Advance Wars: Dual Strike met een derde invasie en het is aan de speler om het land te beschermen. Deze keer dus op de Dual Screen, inclusief een aantal interessante DS-functionaliteiten.

Maar voordat ik daarop in ga eerst even iets over de nieuwe Commanding Officers (CO’s) en voertuigen. In Advance Wars: DS zijn alle CO’s uit de vorige twee delen aanwezig, aangevuld met negen nieuwe, elk met zijn unieke CO-krachten die tijdens de veldslag gebruikt worden. Na het eind van elk gewonnen gevecht verdient jouw CO ervaringspunten, waarmee nieuwe vaardigheden geleerd kunnen worden. Helemaal een feest wordt het als je twee CO’s tijdens een gevecht tot je beschikking hebt. Het is dan namelijk mogelijk om een combo CO aanval te plaatsen, die de uitkomst van een veldslag op spectaculaire wijze kan veranderen. Ik heb hier nog niet echt ervaring mee, maar het klinkt in elk geval veelbelovend. Dan de nieuwe voertuigen, waarin er vooral in de lucht meer valt te genieten. We krijgen een aircraft carrier, stealth fighter, een tank die omni-raketten afvuurt en tot slot een megatank, de duurste en krachtigste tank.

Toch zijn het de Dual Screen-mogelijkheden die de meeste aandacht trekken. Beide schermen worden op een nuttige wijze gebruikt. In de normale gevechten is het bovenste scherm een overzichtsmap, waarop de speler informatie over de verschillende voertuigen krijgt. In de speciale DS-gevechten wordt op het bovenste scherm of een luchtgevecht in beeld gebracht, of een veldslag die zich iets verder af speelt. Hierbij is het mogelijk om eenheden van het ene gevecht naar het andere te transporteren, wat weer de nodige tactische puzzels oplevert.

De stylus speelt ook een grote rol. Je kunt er eenheden mee aanklikken om ze vervolgens naar een andere locatie te dirigeren. Een heerlijke vernieuwing, die de snelheid in het spel ten goede komt. Overigens is het nog wel mogelijk om via de D-pad de eenheden bevelen te geven, maar dat zul je in de praktijk niet snel meer doen. Verder zal de stylus een grote rol spelen bij het creëren van nieuwe maps. Heb je eenmaal een mooi slagveld gecreëerd, dan is het daarna mogelijk om die via de WiFi-mogelijkheden van de DS naar een vriend te sturen.

Over vrienden gesproken, Advance Wars: Dual Strike is een ideaal spel om in de multiplayer-modus te spelen. Het is een spel wat er gewoon voor gemaakt is en bovendien kun je met één cartridge met maximaal acht spelers tegelijk oorlogje voeren. Overigens zullen de mogelijkheden dan wel beperkt zijn, maar dat terzijde.

Ook dit deel uit de Advance Wars serie zal de fan vrolijk maken. Er zijn tientallen verschillende missies aanwezig en als je die allemaal hebt gedaan valt er nog genoeg te beleven via de map maker en multiplayer-modus. Tel daar de versimpelde besturing via de stylus en het gebruik van de twee schermen bij op en dan moet je concluderen dat er weer heel wat valt te beleven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • shitt deze game OWNED…  ga hem gelijk halen man :D

 • must have:)

 • ga hem gelijk halen man :D  en hoe wil je dat doen??

  met een tijdmachine?


 • kewl, voor 8 spelers! :P

 • nog nooit gespeeld lijkt me nog saai ook.

 • same here. Net zoals die Civilsation spellen ofzoeits.

 • Grafisch lijkt het op die van de nintendo 8 bit. :/  Retro anyone?

 • @ Zelda master en Liquidquaker:  advance wars is heel kewl, zonder twijfel beste GBA game

  waarom? het is snel, fris, en gewoon kewl als je je mannetjess ziet vechten (hiervoor heb je een speciale animatie die uitgezet kan worden)  strategie game dat hersens vereist

  (maar na 20 uur ben je wel veel beter dan buurjongen :P)

 • Misschien toch nog een NDS halen. Black hole rising ben k nog steeds aan het spelen. Maar de PSP gaat toch voor :)

 • Ik kan niet wachten :P  Er staan op 't moment 4 spellen op m'n Must-Have lijstje:

  New Super Mario Bros

  Advance Wars DS

  Mariokart DS

  Sonic Rush

 • Wow ik was nooit zo enthousiast over Advance Wars maar als ik dit zo lees dan word ik toch wel errug vrolijk. De game heeft wel gamesharing neem ik aan?

 • Vet spel man hopelijk

 • Must have, ik heb 1 en 2 op m'n gba en deze kan ik gewoon niet laten liggen. Wel vet dat je met 8 mensen door 1 cartridge multiplayer kunt spelen en ook nog eens je eigen mappen overdragen.

 • Is idd heel erg vet. Ik denk niet dat mijn kleine broertje zin heeft om tegen mij advance wars te spelen, maar ik denk dat ik wel iemand ken die daar best wel trek in heeft.  Zoniet, dan hebje nog altijd de sterke singleplayer waar nooit een eind aan komt. Dit is echt zo'n spel wat je jaren later nog af en toe speelt.  Nu maar hopen dat het evenwicht tussen de units ook goed is. Ik zeg nog niet dat ik hem ga kopen. Eerst ff wachten op de definitieve review • Op de GBA was het helmaal geweldig !

 • Dit spel gaat gewoon ge-wel-dig worden! Zeker als ie online blijkt te gaan? (dit spel is er immers gemaakt voor, dus waarom zouden ze geen online optie maken?).  Na het eind van elk gewonnen gevecht verdient jouw CO ervaringspunten, waarmee nieuwe vaardigheden geleerd kunnen worden Cool! Dit verhoogt ook de gameplay omdat je op het eind bv alleen het spel al opnieuw wilt spelen om andere dingen te kiezen met je ervaringspunten.

  Helemaal een feest wordt het als je twee CO’s tijdens een gevecht tot je beschikking hebt. Het is dan namelijk mogelijk om een combo CO aanval te plaatsen, die de uitkomst van een veldslag op spectaculaire wijze kan veranderen. Dit lijkt me ook erg vet.

  In de speciale DS-gevechten wordt op het bovenste scherm of een luchtgevecht in beeld gebracht, of een veldslag die zich iets verder af speelt. Hierbij is het mogelijk om eenheden van het ene gevecht naar het andere te transporteren, wat weer de nodige tactische puzzels oplevert. Ik weet niet precies hoe dit gaat werken, maar het klinkt ontzettend vet!

  En natuurlijk alle andere dingen in deze gespeeld artikel :D Deel 1 op de gba was de beste gba spel en ik speel hem nog af en toe, echt geweldig :)
 • behalve dan het dubbele scherm ;)

  ik heb deel 2 voor de gba en dat speel ik nog, mss ga ik deze ook wel halen

 • Must have, ik heb 1 en 2 op m'n gba en deze kan ik gewoon niet laten liggen. Wel vet dat je met 8 mensen door 1 cartridge multiplayer kunt spelen en ook nog eens je eigen mappen overdragen.  Persoonlijk vind ik de verkapte multiplayer met 1 cartridge vrij nep. Het haalt de hele sfeer uit het spel.  Grafisch lijkt het op die van de nintendo 8 bit. :/  Retro anyone?  Grafisch hoeft het helemaal niet spectacluair te wezen. Het blokkenspeelveld vind ik bv prima want zo kun je tenminste nog een btje uitrekenen of je vijand je kan naderen/aanvallen. Als je een normaal veld zou hebben waar je gaan en staan kunt waar je ook maar wilt heb je dat niet wat imo minder leuk is. • Ik vind de graphics wel goed zo. Kijk maar naar de map, met zulke graphics hou je juist het overzicht. Hopelijk worden de fimpjes van de gevechten nog wel wat mooier.

 • wanneer zijn deze spellen uit?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren