1. E3: The Movies

E3: The Movies

Gisteren kon je hier de impressie over Geist lezen. Daarin haalde Kris de voorgeschiedenis van dat spel al even aan: al lang in ontwikkeling, en voor de derde keer op de E3. In die categorie hebben we nog wel een aantal spellen en één daarvan is The Movies. Een creatie van Peter Molyneux, en ‘dus’ kennen we het alweer een paar jaar zonder dat er ook maar sprake is van een duidelijke releasedatum.

Vorig jaar kon je hier al een impressie over The Movies lezen. Daarin worden de grote lijnen van het spel al behandeld, dus ik zal me nu meer toeleggen op de kleinere zaken, de details, die dit jaar voor de grootste vernieuwingen in de gameplay zorgden. Eén van de belangrijkste zaken is dan wel het managen van personen. Vorig jaar wisten we al wel dat je allerlei mensen zelf moet inhuren, en nu kregen we alle facetten te zien. Daarna kregen we ook nog een uitgebreide (her)introductie van het maken van de films zelf.

Personeel managen

Je kunt letterlijk iemand van de straat plukken en hem/haar in een ‘hokje’ gooien. Werkzoekende mensen zullen zich op een centraal punt op je complex verzamelen, waarna jij vrij bent om met ze doen wat je maar wil. De vriendelijke vertegenwoordiger van Lionhead deed het even voor: “Oh kijk, die ziet er wel leuk uit, dat wordt onze volgende vrouwelijke ster. Die kerel achter haar kan er dan ook wel bij, maar die gozer daarachter… ach, die kan zijn afro-kapsel misschien wel als gebruiken als ‘ie schoonmaker is…” en zo geschiedde.

Het managen houdt natuurlijk niet op bij het aannemen van personeel. Alle mensen, variërend van ondersteunend personeel tot oververhitte regisseurs en arrogante actrices, hebben hun eigen karakters, normen en waarden. Zo bleek een van onze beste actrices niet zo goed tegen stress te kunnen. Wanneer de stress toesloeg greep ze wellustig naar de fles. Zij niet blij, en wij ook niet, want ze vroeg desondanks een redelijk hoog salaris. Oplossing: actrice in een afkickkliniek dumpen, paparazzi bellen en bij dezelfde kliniek voor het raam droppen. De paparazzo spot de actrice, maakt foto’s en voilá: een schandaal is geboren, waardoor de actrice aanzienlijk minder geld gaat vragen, bang als ze is om ontslagen te worden. Dit is slechts een voorbeeld; er zijn ongelooflijk veel van dit soort praktijken die je uit kunt halen.

Het management zit overigens ook in veel simpelere dingen, zoals grotere trailers aanschaffen voor klagende acteurs, salarisverhogingen, iemand roem bezorgen door hem een grote rol te geven, enzovoorts. Al met al kan het managen van je personeel zo een groot deel van het spel zijn. Ik zeg ‘kan’, want het hoeft niet; je kunt ook gevallen zoals hierboven beschreven voorbij laten gaan en gewoon films maken: net wat je zelf wilt.

Filmen, knippen, plakken, kijken!

We kregen dus ook meer te zien van het maken van de films zelf. We zagen nu voor het eerst hoe makkelijk het is om scènes in elkaar te zetten. Kies een set, acteurs en selecteer dingen de ze moeten doen. Om aan te geven hoeveel keuze er is: alleen al om ze Kung Fu-bewegingen te laten doen zijn er vijf of zes verschillende opties, en dan kun je de intensiteit via de schuifbalkjes nog instellen. Overigens hoef je niet per se zelf te filmen; je kunt ook je regisseurs aan het werk zetten. Dat geldt overigens ook voor alle latere fases van de productie: alles kan automatisch, maar zelf doen is wel zo leuk natuurlijk!

Na het opnemen van de scènes begint het echte werk eigenlijk pas. Net als in het echt is het ruwe materiaal nauwelijks vergelijkbaar met hoe de film er uiteindelijk uit zal gaan zien. Duren scènes niet te lang? Is de overgang tussen de verschillende scènes logisch? In The Movies kun je naar hartelust knippen (in IG-jargon ook wel: appeltje-T-en) en plakken in je film. Dat vereist voor de leek wellicht even wat gewenning, maar het systeem is zo laagdrempelig dat iedereen er mee overweg kan. Zo kun je heel snel en heel precies je film zo maken zoals jij het voor ogen had. Dan komt er ook nog tekst. Daarin vul je het verhaal in feite in; wie zegt wat op welk moment? Ook dit werkt weer heel simpel en goed.

Uiteindelijk komt zo het eindproduct tot stand. Dan volgt het ‘spel’ met de media en de bioscopen: hoeveel aandacht krijgt je film? Hoeveel geld komt er in het laatje? Heeft je steracteur het verknald? Of brengt je relatief onbekende hoofdacteur ineens bakken met geld in het laatje? Behalve in de singleplayer kun je je films ook online ‘publiceren’. Er zullen waarschijnlijk servers komen waar spelers hun filmpjes op kunnen zetten. Dit biedt mogelijkheden voor een community. Zullen we in de toekomst misschien zelfs The Movies-Oscars online zien komen?

The Movies nadert nu dan eindelijk zijn releasedatum (herfst 2005), die volgens Lionhead gehaald gaat worden, al weet je dat met Molyneux nooit zeker natuurlijk. The Movies moet in elk geval deze herfst verschijnen voor PC, PlayStation 2, Xbox en Nintento GameCube.

Bekijk hierboven voor trailer van The Movies.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ik wacht echt op deze

  mooi getypt

 • Ehh deze game is al heel vaak uitgesteld d8 ik, eerst verheugde ik me erop. Maar nu vind ik het een beetje telang duren, want uitstel betekent niet altijd veel verbetering van de game.  Ik kijk bij de release wel of het wat wordt, is er eigenlijk al een demo (aangekondigd)?

 • Moest deze game niet 2 jaar geleden zijn uitgebracht? Naja, ik wacht er iig nog steeds op.

 • Magnifiek, ja ik wacht hier ook op goede zieltjes!

 • Lijkt me best cool .. beetje baasje spelen :D

 • films maken kan ik zelf wel (moet ik vandaag weer doen) maar het lijkt me leuk om films van andere te zien aangezien er gigantisch veel opties zijn om je films te maken..

  Ik haal hem wel denk ik

 • Ik kan niet w88 tot deze game uitkomt, evenals Black & white 2.

 • ik d8 eerst dat het niks zou worden, maare ik neem me woorden terug

 • hoe lang is het geleden dan Peter Molyneux iets tot een goed einde heeft gebracht…

 • k wist alleen dat ie voor de pc uit zou komen maar nu ook voor de consols :D

 • het lijkt me wel een grappig spelletje

 • lijkt me zo'n vette game, en als je je film online zet gebeurt het ook dat echte film regisseurs etc. je film gaan bekritiseren!

 • Kom op man, die info staat al meer dan een jaar op de officiele site (ik volg de game sinds de E3 van 2004).

 • dat zal echt mooi zijn

 • grappige game en weer lekker vernieuwend hopelijk komt hij wel op tijd uit :O

 • het lijkt me wel een leuke game, maar niet iets waar ik 60 euro voor ga neerleggen :S

 • Nice, het filmpje of IG zelf, en in het artikel zelf

  Hoop dat dit word voortgezet

 • Lijk me echt zo leuke game en dat je films kan gaan maken en echt regisseurs gaan oordelen

 • Cool die ga ik echt halen.

 • @GoldenApe: zoals ook al in de tweede alinea wordt beschreven, zijn de grote lijnen al veel langer bekend. Alleen van het personeelmanagement en het maken en bewerken van de filmpjes zijn nieuwe details bekend… maar in grote lijnen was alles al lang bekend natuurlijk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren