1. Conflict: Desert Storm 2: Back to Baghdad

Conflict: Desert Storm 2: Back to Baghdad

Conflict: Desert Storm 2 neemt je mee naar het jaar 1991 in Irak. Jij bestuurt vier personen met ieder hun speciale eigenschappen. Bradley is de leider van het team. Foley is ’s werelds beste sluipschutter. Connors is de machinegeweerexpert en Jones kan goed overweg met bommen en sluiptactieken. Er zijn ongeveer tien missies waarin je er voor moet zorgen dat je mannen levend hun doel bereiken. De opdrachten in het spel variëren van het opblazen van tanks en blokkades tot het ondersteunen van andere soldaten.

Conflict: Desert Storm 2 is een tactisch oorlogspel en dat is vooral terug te zien aan de speciale eigenschappen van elk teamlid. Op de makkelijkste speelstand kun je gerust de Rambo uithangen en iedereen neerschieten met één personage. Bij de hogere moeilijkheidsgraden wordt het lastiger en moet je de speciale eigenschappen van je teamleden goed benutten. Een voorbeeld is de sluipschutter. Plaats Foley op een dak vlak voordat je gaat aanvallen zodat hij de helft van de vijanden kan neerschieten. Door één handeling hebben de andere drie teamleden het een stuk gemakkelijker.

Naast het tactisch element zit er ook nog een klein stukje RPG in. Als je soldaten goed presteren kunnen ze extra sterren verdienen zodat ze beter worden op bepaalde onderdelen. Het systeem met de sterren is goed uitgewerkt, net als dat van de wapens. Naast de hoofd- en handwapens heb je ook (rook)granaten en een verbandtrommel. In de speelvelden zelf krijg je ook extra wapens. Raketten, bazooka’s, een Dragnunov, een AK47, lichtpistolen: noem het maar op. Je kunt zelfs luchtsteun aanvragen.

Helaas heeft het spel ook enkele nadelen. Zo is het geluid niet helemaal perfect. Je mannen rapporteren duidelijk een vermoorde Irakees, maar wanneer ze zelf onder vuur liggen blijft het stil. Ook de nieuwe doelstellingen worden via de radio omgeroepen, maar wanneer je in een druk vuurgevecht zit, zijn de nieuwe doelen lastig te horen. Naast het geluid is ook het beeld niet al te best. De framerate blijft aardig overeind maar de personages zijn niet goed uitgewerkt. Ze bewegen houterig en zien er niet al te best uit. Hetzelfde geldt voor de zandstormen, voertuigen en omgevingen. Het kan allemaal veel beter.

Ook je teammaten zijn een ramp. De besturing van de personages zit goed in elkaar en de makers van het spel hebben het voor elkaar gekregen om de grote hoeveelheid orders goed op de GameCube controller uit te werken. Het probleem zit hem in de menu’s die je door moet werken, wil je een opdracht geven aan een teamlid. Vooral als je onder vuur ligt is het lastig om snel bepaalde orders te geven. Daar helpt de intelligentie van je kameraden ook niet mee. Als jij er niet was zouden ze na het eerste gevecht al dood zijn geweest . Je moet alles zelf uitvoeren en wanneer je onder vuur wordt genomen gaat het regelmatig fout.

Spelen met vrienden is een goede oplossing. Het wordt dan meteen een stuk leuker om het spel te spelen. Met twee spelers blijft de tactiek goed overeind omdat elke speler twee personages moet besturen. Maar als je met drie vrienden speelt breekt de oorlog pas echt uit. Geen last meer van domme, computergestuurde personages die wachten op lastig in te voeren commando’s. Het probleem is dat het leerproces vrij lang duurt en je drie serieuze vrienden nodig hebt. Er hoeft maar één lolbroek te zijn die geen zin heeft en je kunt beter stoppen met het spel.

Conclusie en beoordeling

Conflict: Desert Storm 2 heeft een monopolie in handen. Er is op dit moment geen enkel tactisch schietspel op de GameCube behalve de voorganger van dit spel. Het spel neemt je mee naar Irak en laat je kennis maken met vier specialisten. De basis van het spel is in orde en de unieke eigenschappen hebben daadwerkelijk invloed op het spel. Helaas heeft het spel ook zijn nadelen. Het geluid is matig en vaak onduidelijk en op visueel gebied is het achterhaald. Daarnaast laten vooral je eigen teammaten het vaak afweten door de slechte kunstmatige intelligentie en de lastige commando’s. Een paar vrienden kunnen dit probleem oplossen. Ben je echter vooral iemand die vaak alleen speelt? Dan is dit spel alleen aan te raden als je een hoog doorzettingsvermogen hebt.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Speciale eigenschappen
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Beeld en geluid
 • Kunstmatige intelligentie
 • Opdrachten geven aan team

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ok…..wat moet ik zeggen over dit spel…..was hij al niet een tijdje uit?

 • Je bent er echt best wel snel mee klaar.

 • 6 februari. een maand en twee dagen dus. tsja. het ligt er maar net aan wanneer wij de review versie binnen krijgen. soms heel erg vroeg (dan is de game al weer vergeten tegen de tijd dat ie uit is) en soms laat. ik heb deze game echter voor de PS2 gecheckt (op IG1 al). geen cool spel idd. koop gewoon lekker ghost recon. en de PS2ers kopen socom.

 • eerlijk gezegd ziet het er best wel nep uit

 • ja. zo te zien zijn de screens uit een vroeg stadium. niet al te veel op letten dus.

 • Ondanks kleine foutjes qua franerates en geluid ,is het een heerlijk simpel schietspel waarbij je tactiek leert makkelijk te besturen commandos en je loopt snel door het spel heen en niet uren tobben ala ghost recon heerlijk voor tussendoor

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren