1. James Bond 007: Everything or Nothing

James Bond 007: Everything or Nothing

De charismatische Britse geheim agent betreedt voor de derde keer de spelcomputers. Ditmaal heeft Electronic Arts alles uit de kast gehaald om de James Bond-licentie eer aan te doen. Het begint al bij de filmische intro met op de achtergrond een titelsong die speciaal voor Everything or Nothing is gemaakt. In het spel zelf wordt de sfeer extra benadrukt door de echte tronies en stemmen van alle acteurs in actie. Voor het verhaal zijn de normale 007-scriptschrijvers ingehuurd en dat zul je meteen merken. Dit alles draagt bij aan een geweldige presentatie zoals dat past bij James Bond.

Een typisch James Bond verhaal betekent dus dat er weer een grote schurk centraal staat: Nikolai Diavolo. Samen met een aantal handlangers wil hij via microscopische robots (nanobots) de gehele wereld kapotmaken. Uiteraard moet onze held uiteenlopende locaties bezoeken om dit rampenscenario te voorkomen. Leuk is ook dat hij nog eens extra wordt tegengewerkt door de rentree van de boomlange psychopathische huurling Jaws.

Electronic Arts heeft volledig gebruik gemaakt van de tronie van Pierce Brosnan, want dit keer speel je James Bond vanuit de derde persoon. Dit is niet het enige wat erg vernieuwend is ten opzichte van zijn voorgangers: een grote verandering is ook dat je gebruik kunt maken van je vuisten. Hierdoor kun je in de missies verschillende tactieken handhaven; met veel geweld doden, of geruisloos met de vuisten en een verdovingspistool toeslaan. Helaas komt het sluipen niet helemaal uit de verf doordat het gewoon iets te lastig is. Een aanpak met veel geweld is meestal effectiever. Een geruisloze aanpak geeft aanvankelijk echter meer voldoening, en is ook meer des James Bond.

Nieuw is ook dat James Bond nu om een hoekje kan kijken en af en toe salvo’s richting de vijanden kan vuren. Dit werkt allemaal naar behoren door een verfijnde besturing. Via een tik op de betreffende knop richt je je vizier automatisch op een enkele vijand. Een klein puntje middenin het vizier, dat je kunt bewegen met de stick, geeft aan waar het schot geplaatst wordt. Het lijkt heel makkelijk, maar in de praktijk valt dit wel mee, of juist tegen. Je zult namelijk donders goed moeten weten hoe je vijandelijke schoten ontwijkt. Helemaal enthousiast ben ik overigens niet over deze nieuwe aanpak van richten en schieten. Het wil namelijk wel eens voorkomen dat er een vijand voor je gaat staan, die je niet neer kunt knallen omdat het vizier op een andere vijand gericht staat. Het vizier wisselen gaat iets te stroef en dat scheelt vaak veel levensenergie.

Dankzij de hulp van een behoorlijk aantal geinige gadgets van Q en de sluipelementen zijn de missies te voet al redelijk afwisselend. Dit is echter niet alles, want James Bond kruipt in dit avontuur wederom achter het stuur van diverse voertuigen. Petje af voor deze missies, want deze zijn zeer intens en daarom erg leuk om te spelen. Enig minpuntje is dat alle acties als het ware ‘ingestudeerd’ zijn en altijd op hetzelfde moment plaatsvinden; dit is echter een kleinigheidje dat in het niets valt bij de zeer intense achtervolgingen. Zo zou je ook kunnen stellen dat de besturing van de voertuigen niet altijd even goed is; je merkt het bijna niet, omdat het gewoon erg leuk en een goede afwisseling is.

Mocht je de redelijk grote hoeveelheid missies achter de rug hebben, dan kun je nog altijd voor allerlei medailles gaan die je zeker tot herspelen motiveren. Verder blijft er een leuke multiplayer over waarbij vooral de coöperatieve opties complimenten verdienen. De speciaal voor samenwerking ontworpen missies zijn erg leuk.

Conclusie en beoordeling

James Bond: Everything or Nothing is een geslaagd project geworden. Dat moest ook wel, want alles is uit de kast gehaald voor een uitmuntende presentatie. Voor de rest zit alles ook gewoon goed in elkaar, en dan heb ik het niet alleen over de prima visuele prestaties en over het lekkere geluid. Helaas wordt nergens het niveau van klassieker GoldenEye gehaald, maar dat is iets wat we niet mogen verwachten. Minpuntjes in de besturing blijf je bijna altijd houden, maar de intense en afwisselende actie in vooral de voertuigenmissies maken in dit geval veel goed. Zelfs wanneer je niet zoveel hebt met James Bond is Everything or Nothing leuk, maar het zijn vooral de fans van de charismatische gentleman die dit spel niet kunnen laten liggen.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Afwisseling
 • Presentatie en sfeer
 • Intense actie
 • Mooie filmpjes
 • Minpunten
 • Richtsysteem niet altijd goed

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Deze ga ik zeker nog halen :)

 • Klinkt als een interactieve James Bond film… yeah…

 • Het is wel een goed spel. Alleen wennen aan third person. Maar het is wel mooi.

 • dit lijkt mij ook wel wat

 • het is alleen wel jammer dat je de arena mode eerst moet vrijspelen :( en volgens mij kan je dan nog maar level van de 3 arena levels spelen..

 • hij is echt leuk en de sfeer is super, net als in de films.

  en grafisch echt heel goed.

 • het lijkt me ook een super vet spel die moet ik downlaoden:D

 • Het is een heeeeel goed spel, het enige minpunt is de Arnena mode, dies gewoonweg SLECHT! De co-op is echt super, ik raad iedereen aan deze game te kopen. Het is sinds Goldeneye de beste Bond-game, Nightfire vind ik iets slechter…

 • wel aardig…..maar beter als Goldeneye ??!? NO WAY!!!

 • hoe lang duurt dit spel? Ik ben van plan het te kopen maar als de speelduur daar te kort voor is dan weet ik het niet zo cker meer. Iemand al uitgespeeld en hoe lang deed je daar ong. over???

 • James Bond heeft voor mij afgedaan, waarom ieder jaar per se een nieuw bond avontuur?  Waarom stuurt EA niet gewoon een van hun teams op pad om de beste bond-game ooit te maken?  Voor mij heeft een nieuwe bond game alleen zin als ie beter is dan Goldeneye en das een hele klus


 • EA zal nooit een game als Goldeneye maken. EA maakt games voor een breed publiek en dat is Rare's Goldeneye niet. De casual gamer zal deze game beter vinden vanwege de actie en de simpele bediening.

 • Ik heb bij een vriend de game gespeeld op de gamecube, maar ik vind de Playstation2 versie stukken beter, omdat de game met de PS2 controller gewoon makkelijker is te spelen.

 • vet spel man ik wil hem zeker ook goede recensie

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren