1. Dead Man's Hand

Dead Man's Hand

Atari komt eind deze maand met een redelijk bijzonder schietspel. De speler is namelijk niet geplaatst in een wereldoorlog of in een futuristische omgeving, maar in het wilde westen. Misschien wel een gat in de markt, want schieten met een westernsfeertje zien we zelden. Ontwikkelaar Human Head Studios is er echter al een tijd mee bezig.

Om de heerlijke westernsfeer te benaderen moet er natuurlijk een gepast verhaal uitgedacht zijn. De speler kruipt in de huid van El Tejon, een meester met zijn pistolen, die lid is van een ruige bende genaamd The Nine. El Tejon wordt echter verraden en als hij vrijkomt zweert hij wraak. Een speurtocht door het wilde westen volgt, met de bedoeling de andere acht bendeleden met een rake kogel te “belonen”.

Draaiende onder de veelgeprezen Unreal engine laat de besturing voor een groot deel niet veel te raden over: met de linker- en rechterstick bestuur je El Tejon en de camera, terwijl je met de rechter- en linkertrigger respectievelijk de eerste en tweede functie van je wapen kunt gebruiken. Overigens kun je ook springen. Die knop zul je meer moeten gebruiken dan gebruikelijk is in een first-person shooter.

Op wat springgedeeltes en de innovatieve omgeving na klinkt Dead Man’s Hand als een standaard schietspel. Er is echter meer dat opzien baart. Zo is er een scoresysteem in het spel verwerkt. Hoe creatiever en sneller je moordt, hoe sneller een balk volloopt. Creatief ben je bijvoorbeeld door hoeden eraf te schieten of door explosieve vaatjes naast de vijanden kapot te knallen. Snel ben je door de schurken snel achter elkaar neer te schieten. Andere objecten, zoals ruiten, tellen ook mee in de zogenaamde ketting. Is de balk helemaal volgelopen, dan bereik je een status waarin je allerlei aardige trucjes uit kunt halen, hetgeen het doden natuurlijk makkelijker en leuker maakt.

Typisch voor het wilde westen is natuurlijk poker en dit heeft Atari dan ook in het spel verwerkt. Voor elke missie krijg je de mogelijkheid om te pokeren, waarmee je bijvoorbeeld munitie of levensenergie kunt verdienen. Als je lang doorgaat met pokeren kun je het jezelf gemakkelijk maken door bijvoorbeeld veel extra munitie te winnen. Verlies je echter, dan ben je alles kwijt. Poker maakt meer kapot dan je lief is, zullen we maar zeggen.

Alles is dus gedaan om het westernsfeertje te behouden. De meer dan twintig missies voeren de speler langs diverse saloons met bargevechten en heftige shoot-outs, langs woestijnen, heuvels, mijnenschachten en kleine dorpjes. Voor nog meer afwisseling zijn er ook missies op een boot en een trein, en is er zelfs de mogelijkheid om soms op een paard te rijden. De negen antieke wapens, staven dynamiet en diverse messen helpen ook mee aan het westerngevoel. Het lijkt erop dat die sfeer staat als een huis.

Naast de missies voor één speler kan er ook split-screen met meerdere mensen achter een televisie worden geschoten. Zowel coöperatieve als competitieve (tegen elkaar) opties zullen aanwezig zijn. Dat is leuk, maar nog leuker wordt het via Xbox Live. Online kunnen alle cowboys namelijk tegen elkaar de strijd aangaan met maximaal acht spelers in uiteenlopende speltypes.

Het is dus voornamelijk de sterke en unieke sfeer van het wilde westen dat Dead Man’s Hand interessant maakt. Gelukkig is dat lang niet alles: het scoresysteem, de afwisselende missies en de opties, onder andere via Xbox Live, klinken ook goed. Hoe leuk het spel uiteindelijk wordt hangt van de afwerking af, maar de voortekenen zijn goed.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ik vraag me af wat we van deze game moeten verwachten

 • Het wilde westen regeert grote tijden :D

 • Dat heb ik juist niet.. vin het Wilde Westen maar gaar!

 • Het wilde westen…..dat waren nog es tijden…. :P

 • Lijkt me wel leuk. Ziet er in ieder geval goed uit & we hebben nog nauwlijks FPS games in deze setting gezien.

 • Yeehaah!!!

  bagger, ik heb altijd al een hekel gehad aan die stomme cowboys en hun klapper-pistooltjes

 • Mmm… ik verwacht meer van Red Dead Revolver…

 • Hoe kan je westerns nou "gaar" vinden. Het is duidelijk dat sommige mensen hierboven de westernklassiekers nog niet gezien hebben.

 • Een kwestie van smaak misschien?

 • westernklassiekers? heb ik wel gezien! zoals WildWildWest met de topacteur Will Smith

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren